Ελλάδα

Μερομήνια 2022: Τι καιρό θα κάνει την Καθαρά Δευτέρα και το Πάσχα

Μερομήνια 2022: Τι καιρό θα κάνει την Καθαρά Δευτέρα και το Πάσχα
Μερομήνια 2022: Τι δείχνει η παραδοσιακή πρόβλεψη του καιρού για τις επόμενες εορτές μέχρι και το Πάσχα.

Σύμφωνα με τον πρακτικό μετεωρολόγο Νικόλαο Γεωργίου Βογιατζή, συνταξιούχο του 307 ΤΣΥΑΥ (ΠΕΒ) τα Μερομήνια 2022, κατέγραψαν τα εξής για τους επόμενους μήνες:

Ο Φεβρουάριος κάνει ποδαρικό επίσης, με χιόνια. Κατά τη διάρκεια όλου του μήνα ο καιρός θα είναι άστατος. Τον Μάρτιο η κακοκαιρία συνεχίζεται τουλάχιστον μέχρι τις 20 του μήνα με μικρά διαστήματα καλοσύνης. Από 21 έως 31 Μαρτίου μάλιστα εκτός από βροχές, μπουρίνια, και καταιγίδες δεν αποκλείεται να δούμε και χιόνια.

Το ίδιο σκηνικό συνεχίζεται και από 1 έως 5 Απριλίου. Τα φαινόμενα γίνονται πιο ήπια από 6 έως 13 Απριλίου που ο καιρός θα είναι βροχερός, όπως επίσης και για το διάστημα από 14 έως 20 του μήνα. Για την περίοδο αυτή τα Μερομήνια δείχνουν ήπιο καιρό με ισχυρούς όμως ανέμους και ενδεχομένως βροχοπτώσεις.

Τι δείχνουν για το Πάσχα

Εάν επαληθευτούν τα Μερομήνια μάλλον Πάσχα θα κάνουμε με άσχημο καιρό, καθώς σύμφωνα με τον εμπειρικό μετεωρολόγο από 21 έως 30 Απριλίου, μέσα στο Πάσχα δηλαδή, όλα δείχνουν κακοκαιρία (γκρίζα σύννεφα από βορειοδυτικά προς νοτιοανατολικά και δυτικά προς νότο και ανατολικά προς δυτικά).

Ο Μάιος μπαίνει με κακοκαιρία, μπουρίνια και καταιγίδες το διάστημα από 1 έως 5 του μήνα. Ο καιρός καλυτερεύει από 6 έως 20, αλλά ανήμερα του Αγίου Κωνσταντίνου, δηλαδή από 21 Μαΐου έως 31 του μήνα, προβλέπονται βροχές και ισχυροί άνεμοι.

Τι είναι τα Μερομήνια και πώς μπορούμε να μάθουμε τον καιρό

Οι άνθρωποι της υπαίθρου διατήρησαν από γενιά σε γενιά και για χιλιάδες χρόνια την πρακτική γνώση της μελέτης και πρόγνωσης του καιρού.

Εξετάζοντας συστηματικά κάποια φυσικά φαινόμενα ή «σημάδια» στον ουρανό, μπορούσαν να μαντέψουν ή να «δουν» τα μερομήνια, δηλαδή ν’ αποκωδικοποιήσουν τον καιρό ολόκληρου του επόμενου έτους, αρχής γενομένης από την εμφάνιση του ένατου φεγγαριού μέχρι και το χάσιμο του επόμενου ογδόου (μετρώντας πάντα τα φεγγάρια από την αρχή του εκάστοτε έτους).

Αυτοί ήταν συνήθως άνθρωποι της υπαίθρου, της θάλασσας και οι ιδίως οι μοναχοί, οι οποίοι καθώς φαίνεται είχαν αφιερώσει αρκετό μέρος της ζωής τους, στην σπουδή και την παρατήρηση του σύμπαντος, με τον τρόπο που διέθετε έκαστος αλλά και με την βοήθεια των καιρικών φαινομένων.

Οι αποκλίσεις που υπάρχουν τόσο στα παρατηρούμενα σημάδια, όσο και στις ημέρες κατά τις οποίες γίνονται οι παρατηρήσεις μπορούν να δικαιολογηθούν από τις διάφορες, εδαφολογικές και τις κλιματολογικές συνθήκες του κάθε τόπου.

Μερομήνια ονομάζει ο λαός τις δώδεκα (12) πρώτες ημέρες του ογδόου φεγγαριού του έτους

Παρατηρώντας τα καιρικά φαινόμενα αυτών των πρώτων ημερών της, οι άνθρωποι μάντευαν την καιρική κατάσταση των επόμενων δώδεκα (12) στην αρχή φεγγαριών και αργότερα μηνών.

Μερομήνια ονομάζονται οι μέρες που γίνεται η πρόβλεψη, από τις λέξεις «μέρα και μήνας» γιατί σε κάθε μέρα απ’ αυτές, αντιστοιχεί ένα πλήρες κύκλος του φεγγαριού (γέμιση και χάση) ή ένας μήνας.

Κατά τον Ν. Πολίτη τα μερομήνια ήταν λείψανα αρχαίων προγνωστικών του καιρού, που έχουν άμεση σχέση με αστρολογικές παρατηρήσεις.

Επειδή ο Αύγουστος θεωρείται η αρχή του Χειμώνα, γι’ αυτό στο μήνα αυτό εντοπιζόταν η πρόγνωση του καιρού.

Είναι θέμα πρακτικής και όχι θεωρίας

Τα μερομήνια δεν περιγράφονται, είναι θέμα γνώσης και πρακτικής και όχι θεωρίας. Είναι υπόθεση πείρας και αντίληψης που χρήζει μιας ιδιαίτερης προσοχής.

Μπορεί αρκετοί άνθρωποι να παρατηρούν το ίδιο πράγμα αλλά να έχουν διαφορετικές αντιλήψεις και οι προβλέψεις τους να μην ταυτίζονται.

Η διαφορά δεν θα είναι ακραία, μα η πρόβλεψη του καθενός μπορεί να μη συμπέσει ως προς την ένταση του φαινομένου.

Είναι κατάλοιπο παλαιών αστρολογικών αντιλήψεων που απόκτησε ο άνθρωπος εξετάζοντας τα καιρικά φαινόμενα με βάση τ’ άστρα.

Πίστευαν ότι μπορούσαν να μαντέψουν τον καιρό που θα έχει κάθε μήνας αν εξέταζαν τις πρώτες τρεις ή έξι ή δώδεκα μέρες των μηνών Ιουλίου ή Αυγούστου κατ’ άλλους του Μαρτίου ή Ιανουαρίου.

Πώς αλλιώς ονομάζονται τα μερομήνια

Τα Μερομήνια (Μήνας+ημέρα) είναι γνωστά και ως Μηναλλάγια (Μήνας+αλλαγή). Σε άλλες περιοχές της χώρας μας είναι γνωστά ως Μεραμήνια, Μηνολόγια, Καταμήνια, Νερομήνια, Κεφαλομήνια, Καταμηνάτα, Αλλαξομήνια, Προφάνερα ή Φανερά, Λογομήνια, Δρίμες, Δρίματα κ.λπ.

Πιστεύεται ότι ο Θεός έδωσε τα μερομήνια σαν σημάδια του καιρού και εμφύτευσε νου και γνώση στους ανθρώπους και τους βοήθησε να μπορούν να τα διαβάζουν ώστε να προγραμματίζουν και να σχεδιάζουν για το επόμενο καλλιεργητικό έτος. Αν αναλογιστούμε ότι ένα μήνα περίπου μετά τα μερομήνια, άρχιζε το έτος της σποράς.

Γνωρίζουμε ότι οι ενοίκια των αγρών άρχιζαν του Σταυρού (14 Σεπτεμβρίου Ύψωση του Τιμίου Σταυρού εκάστοτε έτους), δηλαδή η καλλιεργητική περίοδος άρχιζε και τέλειωνε αυτή την ημερομηνία. Εφόσον παρατηρούσαν τα μερομήνια, στην διάρκεια του ενός μηνός περίπου σχεδίαζαν τις εργασίες τους, ανάλογα με τον καιρό που πρόβλεπαν και ανέμεναν.

Σε συνδυασμό με τις φάσεις της Σελήνης

Τα μερομήνια συσχετίζονται κατ’ αρχήν με το Φεγγάρι, τ’ Άστρα, τον Ήλιο και τους Γαλαξίες. Δευτερέυοντα ρόλο σε αυτή την συσχέτηση έχουν, ο άνεμος, η υγρασία και τα σύννεφα. Ακόμη στην πρόβλεψη δύναται να συμβάλλουν οι ζωντανοί οργανισμοί και τα φυτά.

Βάσει των παρατηρήσεων που πραγματοποιούν αποφαίνονται στο, ότι καιρό θα κάνει τη πρώτη μέρα της παρατήρησης τον ίδιο καιρό θα κάνει τον πρώτο μήνα του χρόνου.

Ο υπολογισμός των μηνών για τις καιρικές προβλέψεις αρχίζει καθώς προανάφερα από την εμφάνιση του ογδόου φεγγαριού.

Αυτό συνεπάγεται από τις κινήσεις της Σελήνης και όχι μόνο. Αρκετοί καιροσκόποι αρχίζουν από διάφορες ημερομηνίες, όπως την 20 Ιούλη, αρχές Αυγούστου κ.α.

Αυτές είναι λανθασμένες πρόβλεψες, διότι τις ημερομηνίες τις όρισε ο άνθρωπος ενώ οι κινήσεις της Σελήνης είναι ένα φυσικό φαινόμενο και όπως γνωρίζουμε η Σελήνη επηρεάζει κατά μεγάλο ποσοστό τις καιρικές συνθήκες.

Κατά τόπους παραδείγματα

Στην Ηλεία (Πελοπόννησος) ο καιρός της πρώτης Αυγούστου αντιστοιχεί για τον καιρό που θα κάνει το μήνα Αύγουστο.

Η δεύτερη μέρα του Αυγούστου αντιστοιχεί για το Σεπτέμβριο και ούτω καθεξής.

Στη Λέσβο αρχίζουν τις παρατηρήσεις και προβλέψεις του καιρού από τις 26 Ιουλίου ως τις 6 Αυγούστου.

Στα Κύθηρα αρχίζουν από τις 20 Ιουλίου γιορτή του Προφήτη Ηλία. Στον Πόντο μετρούν τις πρώτες ημέρες του Γενάρη.

Οι παρατηρήσεις του καιρού της 1ης Γενάρη αφορούν τη πρόβλεψη του Γενάρη και ούτω καθεξής.

Σε άλλα μέρη της χώρας η πρόβλεψη του καιρού άρχιζε σε διαφορετικές ημερομηνίες.

Σε αρκετές περιοχές υπάρχει η αντίληψη, ότι οι μέρες αυτές είναι αποφράδες όπως οι δρίμες.

Κατά συνέπεια τις ημέρες των Μερομήνιων απαγορεύονται οι εργασίες.

Προλήψεις και λαϊκές δοξασίες

Πίστευαν ότι αν τις ημέρες εκείνες ο ξυλουργός έκοβε ξύλα, η ξυλεία θα σάπιζε.

Αν οι νοικοκυρές έπλεναν τα ρούχα τότε αυτά θα φθειρόταν πολύ γρήγορα.

Πρόσεχαν πολύ τη κάθε εκδήλωση τους. Δεν έκαναν γάμους και προξενιά τις ημέρες των Μερομήνιων διότι πίστευαν ότι οι γάμοι θα διαλυόταν και τα προξενιά θα χαλούσαν.

Οι γυναίκες δεν λούζονταν την νύκτα και δεν έβγαιναν έξω από το σπίτι.

Τα Μερομήνια βασίζονται σε παμπάλαιες αντιλήψεις των αρχαίων που πίστευαν ότι τα ουράνια σώματα επηρεάζουν την ατμόσφαιρα της γης.

Ειδικά εκείνοι που μετρούσαν τα Μερομήνια, ήδη από τις 20 Ιουλίου πίστευαν ότι τότε γίνεται η εμφάνιση του Αστερισμού του Κυνός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments

Latest News

12.12.2025 | 04:07

«THE DRAMA»: Zendaya και Pattinson «λυγίζουν» σε γάμο-εφιάλτη – Το trailer-βόμβα της A24 που σκίζει!

12.12.2025 | 03:28

«It’s the Most Terrible Time of the Year»: Η AI διαφήμιση McDonald’s Ολλανδίας που «έκαψε» το Χριστούγεννα

12.12.2025 | 03:01

Οι άνθρωποι πιο «πιστοί» από χιμπατζήδες και γορίλες – Πιο κοντά σε… σουρικάτες και κάστορες!

12.12.2025 | 02:33

Τσελίκ: «Η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ είναι παράνομη»

12.12.2025 | 02:06

ΕΟΔΥ: Γρίπη «χτυπάει» κόκκινο – Θετικότητα πάνω από επιδημικό όριο, 2 νέα σοβαρά κρούσματα ΜΕΘ

12.12.2025 | 01:45

Τεράστιο διπλό της ΑΕΚ μέσα στην Τουρκία, [2-1] την Σαμσουνσπόρ

12.12.2025 | 01:38

Παναθηναϊκός - Βικτόρια Πλζεν: Εγκλωβισμένος απέναντι στο «πούλμαν» με δέκα παίκτες [0-0]

12.12.2025 | 01:37

Ο 11χρονος Ρομάν λύγισε το Ευρωκοινοβούλιο – «Η τελευταία φορά που είδα τη μαμά μου»

11.12.2025 | 14:21

Μ. Θεοδωράκη: «Η φύση με έκανε asexual - Οι 6 στους 8 άντρες με χώρισαν» [vid]

10.12.2025 | 18:06

Νένα Χρονοπούλου: Η μάχη με το σάκχαρο, η απώλεια 40 κιλών και η νέα αρχή στη ζωή της

10.12.2025 | 17:51

Η Ιουλία Καλλιμάνη για τα «γαλλικά» στον θαμώνα: «Εκείνη τη μέρα είχα κάνει εξομολόγηση και με περιτριγύριζε ο “άλλος”»

10.12.2025 | 17:29

Σόκαρε ο Τσιμιτσέλης μετά την περιπέτεια της υγείας του: Εύχομαι κανείς από εσάς να μην πάθει αυτό που έπαθα

10.12.2025 | 11:40

Κατερίνα Λιόλιου: Πήγε στα μπλόκα των αγροτών και τους τραγούδησε [vid]

10.12.2025 | 10:43

Η Ιωάννα Τούνη «καρφώνει» τον Αλεξάνδρου: «Το παίζει καλός ενώ θα ’πρεπε να κρυφτεί μετά τις πράξεις του»

09.12.2025 | 21:24

Μίνα Αρναούτη: «Ο Παντελίδης έχασε 20.000€ το μοιραίο βράδυ – 17 χειρουργεία και ακόμη δέχομαι απειλές»

09.12.2025 | 18:06

Απρόοπτο για την Δήμητρα Αλεξανδράκη: Νόμιζε ότι την ακολουθούν άγνωστοι και τελικά ήταν αστυνομικοί

12.12.2025 | 02:33

Τσελίκ: «Η Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ είναι παράνομη»

12.12.2025 | 00:54

«Διελκυστίνδα» Ρωσίας – Τουρκίας για τους S-400 με φόντο τα F-35

11.12.2025 | 19:44

«Είμαστε ο επόμενος στόχος της Ρωσίας» – Προειδοποίηση Ρούτε για πόλεμο που θυμίζει Β’ Παγκόσμιο

11.12.2025 | 11:49

Στρατηγικό Παιχνίδι Ζελένσκι: Πώς οι 90 Ημέρες Μπορούν να Σώσουν την Ουκρανία!

10.12.2025 | 23:07

Ο Νετανιάχου σε διπλό μέτωπο: Εκκαθαρίσεις στο Λικούντ και αμερικανικό παζάρι για Σίσι

10.12.2025 | 22:40

Τουρκικά σενάρια τρόμου: Ελλάδα και Κύπρος «παίζουν» ρόλο YPG σε πιθανό πόλεμο με Ισραήλ

10.12.2025 | 22:20

Φιντάν: «Δίκαιη μοιρασιά στο Αιγαίο» – Η Τουρκία θέλει καλή σχέση με την Ελλάδα

09.12.2025 | 21:39

Διάλογος με όρους: Η Αθήνα ξεκαθαρίζει για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα απέναντι στον Φιντάν

Οδηγός μηχανής παρέσυρε τροχονόμο στην Αττική Οδό κατά τη διάρκεια ελέγχου [vid]

Επεισόδιο σε βάρος τροχονόμου σημειώθηκε το πρωί της Πέμπτης στην Αττική Οδό κατά τη διάρκεια ελέγχων για μηχανές χωρίς δίπλωμα και άδεια.

Οδηγός μηχανής παρέσυρε τροχονόμο στην Αττική Οδό κατά τη διάρκεια ελέγχου [vid]

Ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση o δολοφόνος της Γαρυφαλλιάς στη Φολέγανδρο

Δεν αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά

Ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση o δολοφόνος της Γαρυφαλλιάς στη Φολέγανδρο

Φοινικούντα: Με δρακόντεια μέτρα στην Ευελπίδων οι δύο συλληφθέντες για τη δολοφονία του ιδιοκτήτη κάμπινγκ

Επιμένει στην αθωότητά του ο 31χρονος κατηγορούμενος - Οι αρχές αναζητούν και τρίτο άτομο για τη δολοφονία, στη Γερμανία

Φοινικούντα: Με δρακόντεια μέτρα στην Ευελπίδων οι δύο συλληφθέντες για τη δολοφονία του ιδιοκτήτη κάμπινγκ

Ένταση στην Καβάλα: Διαμαρτυρία αγροτών με άχυρα, γάλα, ντομάτες και σταφύλια

Οι αγρότες του νομού απέκλεισαν σήμερα την αντιπεριφέρεια και την ΑΑΔΕ

Ένταση στην Καβάλα: Διαμαρτυρία αγροτών με άχυρα, γάλα, ντομάτες και σταφύλια

Φοινικούντα: Ανατριχίλα από τις αποκαλύψεις– Πώς η ΕΛ.ΑΣ. έφτασε στα ίχνη του ανιψιού του 68χρονου

Ποιος είναι τελικά ο φυσικός αυτουργός

Φοινικούντα: Ανατριχίλα από τις αποκαλύψεις– Πώς η ΕΛ.ΑΣ. έφτασε στα ίχνη του ανιψιού του 68χρονου

Θανατηφόρο τροχαίο στη Γλυφάδα: Ένας νεκρός μετά από σύγκρουση ΙΧ με μοτοσικλέτα

Το δυστύχημα σημειώθηκε όταν ΙΧ αυτοκίνητο συγκρούστηκε κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες με μοτοσικλέτα στη Γλυφάδα, με αποτέλεσμα τον θάνατο του αναβάτη

Θανατηφόρο τροχαίο στη Γλυφάδα: Ένας νεκρός μετά από σύγκρουση ΙΧ με μοτοσικλέτα

Ποσά που ζαλίζουν! Τι κληρονόμησε ο ανιψιός του 68χρονου στη Φοινικούντα, που συνελήφθη για τη δολοφονία του

Νέες συλλήψεις έγιναν για το διπλό φονικό στη Φοινικούντα 

Ποσά που ζαλίζουν!Τι κληρονόμησε ο ανιψιός του 68χρονου στη Φοινικούντα, που συνελήφθη για τη δολοφονία του

Ένταση και χημικά στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου: Τα ΜΑΤ απαγορεύουν στους αγρότες να περάσουν

Σκηνές έντασης σημειώθηκαν ανάμεσα σε αγρότες και δυνάμεις της αστυνομίας έξω από την Πάτρα όταν ομάδα αγροτών, ανάμεσα στους οποίους γυναίκες και παιδιά, προσπάθησαν, περπατώντας να προσεγγίσουν τη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου

Ένταση και χημικά στη γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου: Τα ΜΑΤ απαγορεύουν στους αγρότες να περάσουν