Ειδήσεις

Πάπας Φραγκίσκος: Ένας πόλεμος στην Ουκρανία θα ήταν “τρέλα”

Πάπας Φραγκίσκος: Ένας πόλεμος στην Ουκρανία θα ήταν “τρέλα”
"Ας συνεχίσουμε να παρακαλούμε Τον Θεό για ειρήνη ώστε οι εντάσεις και οι απειλές πολέμου να μπορέσουν να ξεπεραστούν μέσω ενός σοβαρού διαλόγου και οι συνομιλίες του σχήματος της Νορμανδίας να μπορέσουν να συμβάλουν σε αυτόν τον σκοπό", υπογράμμισε ο Ποντίφικας.

Ένας πόλεμος στην Ουκρανία θα ήταν “τρέλα”, δήλωσε ξεκάθαρα σήμερα ο Πάπας Φραγκίσκος, λαμβάνοντας θέση πάνω στο φλέγον ζήτημα που απασχολεί τις τελευταίες εβδομάδες την Ευρώπη, εκφράζοντας την ελπίδα ότι οι εντάσεις μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα μπορέσουν να ξεπεραστούν μέσω του πολυμερούς διαλόγου.

Μιλώντας σήμερα στο γενικό ακροατήριό του, ο Ποντίφικας ευχαρίστησε όσους μετείχαν στη διεθνή ημέρα προσευχής για ειρήνη στην Ουκρανία που είχε κηρύξει στις 26 Ιανουαρίου.

“Ας συνεχίσουμε να παρακαλούμε Τον Θεό για ειρήνη ώστε οι εντάσεις και οι απειλές πολέμου να μπορέσουν να ξεπεραστούν μέσω ενός σοβαρού διαλόγου και οι συνομιλίες του σχήματος της Νορμανδίας να μπορέσουν να συμβάλουν σε αυτόν τον σκοπό”, υπογράμμισε, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας και Ουκρανίας, τις οποίες διευκολύνουν η Γερμανία και η Γαλλία.

“Και ας μην ξεχνάμε. Ο πόλεμος είναι τρέλα”, επισήμανε ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Η Ρωσία έχει συγκεντρώσει στρατεύματα κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία, αλλά αρνείται τις κατηγορίες των Δυτικών ότι σχεδιάζει επίθεση.

Πάπας Φραγκίσκος: O μετανάστης δεν πρέπει ποτέ να γκετοποιείται

Μία ιστορική συνέντευξη παραχώρησε στην ιταλική δημόσια τηλεόραση, ο Πάπας Φραγκίσκος. Ο Φραγκίσκος τάχθηκε κατά της «κουλτούρας της αδιαφορίας» και του διαχωρισμού ανθρώπων σε διαφορετικές κατηγορίες. «Οι φτωχοί, οι μετανάστες, τα παιδιά δεν μετρούν, σίγουρα δεν αποτελούν προτεραιότητα», είπε ο πάπας.

Μιλώντας στον παρουσιαστή Φάμπιο Φάτσιο και στην εκπομπή «Che Tempo che fa» σε απευθείας σύνδεση από το Βατικανό, ο ποντίφικας αναφέρθηκε σε σειρά θεμάτων που άπτονται της θρησκευτικής και κοινωνικής πραγματικότητας, αλλά και στη ζωή του πριν και μετά την χειροτονία του.

Πάπας Φραγκίσκος

Τι είπε για το μεταναστευτικό

«Αν για ένα χρόνο σταματούσε η πώληση όπλων σε όλο τον πλανήτη, θα μπορούσαμε να θρέψουμε όσους πεινούν, να στείλουμε σχολείο τα παιδιά όλου του κόσμου», επέμεινε. Ο Φραγκίσκος τόνισε ότι « ο πόλεμος έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το δημιουργικό έργο του Κυρίου, είναι πάντα καταστρεπτικός».

Για το μεταναστευτικό έκρινε ότι «κάθε ευρωπαϊκή χώρα πρέπει να πει πόσους μετανάστες και πρόσφυγες μπορεί να υποδεχθεί και να υπάρξει συνολική συμφωνία, με την συμμετοχή ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Τον μετανάστη πρέπει να τον υποδεχόμαστε, να τον συνοδεύουμε και να τον εντάσσουμε στην κοινωνία. Δεν πρέπει ποτέ να γκετοποιείται», είπε ο Αργεντινός ποντίφικας. «Το μόνο αντίδοτο κατά της αδιαφορίας», σημείωσε, είναι «να αισθανόμαστε και να αγγίζουμε τον πόνο του άλλου, όπως έκανε ο καλός Σαμαρείτης». Όπως έκαναν οι γιατροί που περιέθαλψαν τους ασθενείς της πανδημίας του νέου κορονοϊού. «Κι όταν δίνουμε χρήματα σε κάποιον που έχει ανάγκη, πρέπει να αγγίζουμε το χέρι του και να τον κοιτάζουμε στα μάτια», είπε ο πάπας στον παρουσιαστή Φάμπιο Φάτσιο.

Τι ζήτησε από τους τηλεθεατές

Ο Φραγκίσκος ζήτησε από τους τηλεθεατές να δείξουν ευαισθησία και ειλικρινή φροντίδα για την πλάση. Εξάλλου, επιβεβαίωσε ότι του αρέσει η κλασική μουσική και το ταγκό, που χόρευε όταν ήταν νέος. «Όποιος δεν χορεύει ταγκό, δεν είναι πραγματικός κάτοικος του Μπουένος Άιρες», εξήγησε.

Ο ποντίφικας εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση των αυτοκτονιών των νέων, αλλά και την επιθετικότητα που γεννά το «μπούλινγκ» κατά παιδιών και εφήβων. Κάλεσε τους πιστούς να πουν «όχι» στα κακεντρεχή σχόλια και στο κουτσομπολιό, που «καταστρέφουν την ίδια την ανθρώπινη οντότητα». Απευθυνόμενος στους γονείς, ο Φραγκίσκος τους προέτρεψε να παίζουν με τα παιδιά τους, να είναι κοντά τους και όταν λαθεύουν, «να έχουν τεράστια οικειότητα με τα παιδιά τους, να μεγαλώνουν –σχεδόν– μαζί τους».

Ο πάπας καταδίκασε τις παρενοχλήσεις σε βάρος των γυναικών, λέγοντας ότι «υπάρχουν γυναίκες που αναγκάζονται να πληρώνουν με το κορμί τους τη διατήρηση της θέσης εργασίας τους υπό το βλέμμα των διευθυντών τους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments