Πολιτική

Συρεγγέλα για άδεια πατρότητας: Διορθώνουμε τις ανισότητες του παρελθόντος

Συρεγγέλα για άδεια πατρότητας: Διορθώνουμε τις ανισότητες του παρελθόντος
Συρεγγέλα για άδεια πατρότητας: Με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο αυξάνεται η άδεια πατρότητας από 2 σε 14 εργάσιμες ημέρες. Πρόκειται για προσαρμογή στην ευρωπαϊκής οδηγίας που αναγνωρίζει το δικαίωμα και των δύο γονέων στην άσκηση της γονικής φροντίδας.

Με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο αυξάνεται η άδεια πατρότητας από 2 σε 14 εργάσιμες ημέρες. Πρόκειται για προσαρμογή στην ευρωπαϊκής οδηγίας που αναγνωρίζει το δικαίωμα και των δύο γονέων στην άσκηση της γονικής φροντίδας.

Συγκεκριμένα το άρθρο 4 του εργασιακού νομοσχεδίου προβλέπει για την άδεια πατρότητας τα εξής:

  • Κάθε εργαζόμενος πατέρας δικαιούται άδεια πατρότητας 14 εργάσιμων ημερών, η οποία πρέπει να λαμβάνεται κατά τη γέννηση του τέκνου. Η άδεια αυτή δύναται να κατανέμεται κατά 2 ημέρες πριν από την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού και οι υπόλοιπες 12 πρέπει να λαμβάνονται, συνολικά ή τμηματικά, άμεσα λόγω της γέννησης του τέκνου, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία γέννησης.
  • Για εργαζόμενο με μερική απασχόληση, η άδεια χορηγείται αναλογικώς προς τον χρόνο εργασίας σε σχέση με τον συγκρίσιμο εργαζόμενο πλήρους απασχόλησης.
  • Η άδεια πατρότητας χορηγείται υποχρεωτικώς από τον εργοδότη με αποδοχές και δεν εξαρτάται από προηγούμενη απασχόληση ή προϋπηρεσία, τη συζυγική ή οικογενειακή κατάσταση του εργαζομένου.

Τι ισχύει για την άδεια μητρότητας

Σήμερα, η άδεια μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα είναι 17 εβδομάδες, ενώ στον δημόσιο τομέα η μητέρα δικαιούται άδεια 2 μήνες πριν και 3 μήνες μετά τον τοκετό. Στη συνέχεια, υπάρχει δυνατότητα μειωμένου ωραρίου ή άδειας φροντίδας του παιδιού για έως 4 μήνες, της οποίας μπορεί να κάνει χρήση και ο πατέρας, αν δεν κάνει η μητέρα.

Η ανάρτηση της υφυπουργού Εργασίας για τις άδειες πατρότητας

Ο νέος εργασιακός νόμος 4808/21 του Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο, αποτελεί σημείο αναφοράς για τα δικαιώματα των εργαζόμενων γονέων. Διορθώνουμε τις ανισότητες του παρελθόντος, ώστε να μην υπάρχουν εργαζόμενες μητέρες διαφορετικών ταχυτήτων και θεσπίζουμε για πρώτη φορά άδεια πατρότητας. Στηρίζουμε τις μητέρες και τους πατέρες, ενισχύουμε τις οικογένειες στην πράξη!

Τι δήλωσε στο pagenews.gr και την εκπομπή Ώρα Οικονομίας η κ. Συρεγγέλα για τις άδειες πατρότητας

«Παράλληλα, στο νομοσχέδιο περάσαμε και τις άδειες πατρότητας δεν είναι μόνο υποχρέωση των μπαμπάδων να ασχολούνται με την ανατροφή των παιδιών τους είναι και δικαίωμά τους. Πλέον οι μπαμπάδες όπως και οι μαμάδες για ένα χρονικό διάστημα δεν μπορούν να απολυθούν από την εργασίας τους..».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments