Ελλάδα

Real estate: Deals και επενδύσεις ύψους 2,5 δισ ευρώ

Real estate: Deals και επενδύσεις ύψους 2,5 δισ ευρώ
Επενδύσεις που αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ δρομολογούν οι Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ), μέσα στους επόμενους μήνες.

Συμφωνίες αλλά και επενδύσεις άνω των 2,5 δισ ευρώ βρίσκονται στα σκαριά την ελληνικής αγορά real estate, ένας από τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που παρουσιάζει έντονη κινητικότητα και υψηλό αγοραστικό ενδιαφέρον.

Πρωταγωνιστές σε αυτή το επενδυτικό ρεύμα που συντελείται στην εγχώρια αγορά, είναι τόσο οι τράπεζες Alpha Bank όσο και Πειραιώς καθώς και οι οι Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΑΑΠ) που ετοιμάζονται για σειρά επενδύσεων όχι μόνο σε γραφειακούς χώρους και logistics, κλάδοι στους οποίους είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα, αλλά και σε οικιστικά συγκροτήματα και συγκροτήματα φοιτητικών κατοικιών.

Αναπτύσσεται μια πολύ ισχυρή οικονομία

Όπως άλλωστε προβλέπουν οι ειδικοί της αγοράς η ελληνική αγορά ακινήτων μπορεί να συνεχίζει να αναπτύσσεται παράλληλα με μια πολύ ισχυρή οικονομία για μια σειρά ετών.

Εάν οι μέχρι προβλέψεις τόσο για την ελληνική οικονομία, όσο και για την αγορά ακινήτων αποδειχθούν ορθές, η αγορά ακινήτων θα συγκλίνει με τα επίπεδα ισορροπίας ή “δίκαιης αποτίμησης” προς το 2027.

Είναι ενδεικτικό άλλωστε το γεγονός ότι η πορεία της  αγοράς ακινήτων κατά τη διάρκεια του 2020 αποτέλεσε έκπληξη ακόμα και για τον πιο αισιόδοξο οικονομικό αναλυτή, καθώς σε μια χρονιά ύφεσης, όπου το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 8%, οι τιμές οικιστικών ακινήτων αυξήθηκαν κατά 4,3% και οι τιμές επαγγελματικών ακινήτων κατά 1,2%.

Επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ από τις ΑΕΕΑΠ

Επενδύσεις που αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ δρομολογούν οι Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας (ΑΕΕΑΠ), μέσα στους επόμενους μήνες με το ενδιαφέρον τους να εστιάζεται σε logistics, κτίρια γραφείων, οικιστικά συγκροτήματα και κτιρία φοιτητικών κατοικιών.

Το μεγάλο ύψος των υπό εξέλιξη επενδύσεων, τροφοδοτείται και από τις δύο μεγάλες ΑΕΕΑΠ που αναμένεται να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο μέσα στο 2022, την Noval, θυγατρική του Ομίλου Βιοχάλκο αλλά και την Trade Estates του Ομίλου Fourlis.

Μεταξύ άλλων η Νoval δρομολογεί, σε συνεργασία με την Brooklane Capital, την ανάπτυξη ενός σύγχρονου, βιοκλιματικού συγκροτήματος γραφείων στην έκταση της πρώην Kodak στην οδό Χειμάρρας στο Μαρούσι (πλησίον Αττικής Οδού). Το συνολικό ύψος της επένδυσης προβλέπεται να ξεπεράσει τα 50 εκατ. ευρώ.

Εντός του 2022 αναμένεται να ωριμάσει αδειοδοτικά και η υπό ανάπτυξη αστική ανάπλαση του πρώην βιομηχανικού ακινήτου (αρχικής επιφάνειας 72.500 τ.μ. περίπου) στην οδό Πειραιώς 252, η οποία εντάχθηκε στο καθεστώς Στρατηγικών Επενδύσεων (Νόμος 3894/2010) στο τέλος του 2019, σε μεικτές χρήσεις που αναμένεται να περιλαμβάνουν συνδυασμό γραφείων, ξενοδοχείου, κατοικιών, αθλητικών εγκαταστάσεων και λοιπών χρήσεων, έργο για το οποίο αναμένονται κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους περίπου 152 εκατ. την περίοδο 2022-2025.

Trade Estates, του Ομίλου Fourlis

Τα 250 εκατ. ευρώ αγγίζει το επενδυτικό πρόγραμμα που έχει δρομολογήσει η Trade Estates, του Ομίλου Fourlis η οποία εστιάζει σε ποιοτικά ακίνητα εμπορικού χαρακτήρα (καταστήματα λιανικής κ.ά.), καθώς και σε υποδομές ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ένα από τα μεγαλύτερα projects που δρομολογεί η εταιρεία είναι η συμφωνία ανάπτυξης Retail Park  εντός του εμπορικού κέντρου στο Ελληνικό, συνολικής επένδυσης 55 εκατ. ευρώ.

Επενδυτικό πρόγραμμα για νέα ακίνητα αξίας 400 εκατ. ευρώ για το επόμενο 18μηνο, εκ των οποίων ποσοστό πάνω από 80% είναι “πράσινα”, δρομολογεί η Prodea, ενώ μικρότερες επενδύσεις σχεδιάζουν η Briq Properties, η Trastor αλλά και η Intercontinental.

Όσον αφορά στην Premia η οποία προετοιμάζει την μετατροπή της σε ΑΕΕΑΠ, επιβεβαίωσε προ ημερών ότι βρίσκεται σε διερευνητικές συζητήσεις με τη “Μπουτάρης” για την απόκτηση της ακίνητης περιουσίας της.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments