Διεθνή

Ουκρανία εξελίξεις: Αυτονομιστές κατηγορούν την Κυβέρνηση για επίθεση

Ουκρανία εξελίξεις: Αυτονομιστές κατηγορούν την Κυβέρνηση για επίθεση
Ουκρανία εξελίξεις: Αν και τελικά δεν έγινε η εισβολή της Ρωσίας, τα πράγματα στο Κίεβο συνεχίζουν να θέλουν προσοχή.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ουκρανία. Από ότι φαίνεται αυξάνεται η ένταση, καθώς αυτονομιστές κατηγόρησαν την Κυβέρνηση του Κιέβου για επιθέσεις στα εδάφη τους, ενώ την ίδια ώρα ο στρατός το αρνείται.

Οι υποστηριζόμενοι από τη Ρωσία αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία κατηγόρησαν τις κυβερνητικές δυνάμεις την Πέμπτη ότι άνοιξαν πυρ στο έδαφός τους τέσσερις φορές τις τελευταίες 24 ώρες και είπαν ότι προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν κάποιος τραυματίστηκε ή σκοτώθηκε.

Αρνείται τις κατηγορίες ο στρατός

Δεν έγινε αμέσως σαφές πόσο σοβαρά ήταν τα επεισόδια και δεν υπήρξε άμεση αντίδραση από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), ο οποίος παρακολουθεί την κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία αλλά έχει αποσύρει ορισμένους από τους παρατηρητές του τις τελευταίες ημέρες.

Ο στρατός της Ουκρανίας αρνήθηκε τις κατηγορίες των αυτονομιστών ότι τα κυβερνητικά στρατεύματα είχαν επιτεθεί, λέγοντας ότι ήταν οι αντάρτες που βομβάρδισαν τον ουκρανικό στρατό. Τέτοια περιστατικά έχουν συμβεί πολλές φορές τα τελευταία οκτώ χρόνια, αλλά αυτή η σύγκρουση έρχεται αφότου η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, απαιτώντας παράλληλα από τη δέσμευση του ΝΑΤΟ να μην δεχτεί την Ουκρανία ως μέλος.

Πληροφορίες για βομβαρδισμούς

Το Reuters μεταδίδει την είδηση για τους βομβαρδισμούς, επικαλούμενο τον αυτόπτη μάρτυρα, την ώρα που οι αυτονομιστές αντάρτες και ο στρατός της Ουκρανίας αλληλοκατηγορούνται ότι παραβιάζουν τις συμφωνίες εκεχειρίας και ότι χρησιμοποιούν βαρέα όπλα.

https://twitter.com/OldPrague/status/1494230020004397060?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1494230020004397060%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.newsit.gr%2Fkosmos%2Foukrania-vomvardismous-sto-aerodromio-tou-ntonetsk-metadidei-to-Reuters%2F3469924%2F

Οι απειλές για κυρώσεις στην Ρωσία

Η Δύση έχει απειλήσει τη Ρωσία με νέες κυρώσεις εάν επιτεθεί στην Ουκρανία. Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει οποιαδήποτε επίθεση. Οποιαδήποτε κλιμάκωση στην πολυετή σύγκρουση μεταξύ των υποστηριζόμενων από τη Ρωσία αυτονομιστών, οι οποίοι κατέλαβαν ένα τμήμα εδάφους στην ανατολική Ουκρανία το 2014, θα μπορούσε να τροφοδοτήσει την ένταση μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης.

Οι υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ δήλωσαν αυτόν τον μήνα ότι πίστευαν ότι η Ρωσία μπορεί να κατασκευάσει πρόσχημα για εισβολή στην Ουκρανία, πιθανώς με την παραγωγή βίντεο που δείχνουν μια οργανωμένη επίθεση. Η Ρωσία το απέρριψε αυτό.

Οι ισχυρισμοί για βομβαρδισμό έγιναν σε δήλωση που εξέδωσαν εκπρόσωποι της αυτοαποκαλούμενης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ. Ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν όλμους, εκτοξευτές χειροβομβίδων και ένα πολυβόλο σε τέσσερα διαφορετικά περιστατικά την Πέμπτη. «Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας παραβίασαν ωμά το καθεστώς κατάπαυσης του πυρός, χρησιμοποιώντας βαρέα όπλα, τα οποία, σύμφωνα με τις συμφωνίες του Μινσκ, θα πρέπει να αποσυρθούν», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι αυτονομιστές.

Με πληροφορίες από το Reuters

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments