Nέα της αγοράς

Benjamin Moore: Η αντιδικία της εταιρείας του W. Buffett με τον πρόεδρο του ΠΑΣ Γιάννινα

Benjamin Moore: Η αντιδικία της εταιρείας του W. Buffett με τον πρόεδρο του ΠΑΣ Γιάννινα

Πηγή Φωτογραφίας: YouTube

Η επένδυση της Benjamin Moore στην Ελλάδα αποτέλεσε ένα κοινό εγχείρημα, με τη σύσταση εταιρείας στην οποία συμμετείχε τόσο η αμερικανική πλευρά όσο και ο Έλληνας επιχειρηματίας, Γιώργος Χρηστοβασίλης.

Σε γρίφο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η παρουσία της γνωστής εταιρείας χρωμάτων Benjamin Moore στην Ελλάδα. Κι αυτό γιατί παρά το γεγονός ότι η πλευρά της αμερικανικής εταιρείας Benjamin Moore & Co, έχει προχωρήσει στην μονομερή καταγγελία της σύμβασης με τον μέχρι πρότινος συνέταιρό της, Γιώργο Χρηστοβασίλη, και πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομάδας, ΠΑΣ Γιάννινα, εκείνος συνεχίζει να παράγει απρόσκοπτα τα προϊόντα της, σύμφωνα με το ρεπορτάζ που έχουμε στη διάθεσή μας.

Θέτοντας τα δεδομένα σε μία σειρά, η Benjamin Moore, γνωστοποιούσε την άφιξή της στην Ελλάδα το 1998, έχοντας αποφασίσει να εγκαταστήσει την παραγωγή της στην Κομοτηνής. Το γεγονός αυτό ερχόταν σε αντίθεση με την στρατηγική που οι περισσότερες επιχειρήσεις του κλάδου των χρωμάτων ακολουθούν. Να βρίσκονται δηλαδή κοντά στην Αττική για να εξυπηρετούν ταχύτερα το δίκτυο διανομής τους και να έχουν απευθείας σύνδεση με εμπορικά λιμάνια και προμηθευτές τους.

Η κοινή εταιρεία των Αμερικανών και του Χρηστοβασίλη

Η επένδυση της Benjamin Moore στην Ελλάδα αποτέλεσε ένα κοινό εγχείρημα, με τη σύσταση εταιρείας στην οποία συμμετείχε τόσο η αμερικανική πλευρά όσο και ο Έλληνας επιχειρηματίας, Γιώργος Χρηστοβασίλης. Στο πέρασμα των ετών οι Αμερικανοί πωλούν το μερίδιό τους στον Χρηστοβασίλη, εκχωρώντας του ταυτόχρονα το δικαίωμα παραγωγής προϊόντων με το εμπορικό σήμα της Benjamin Moore. Την ίδια περίοδο η εταιρεία από Benjamin Moore Mediterranean που ήταν η αρχική της ονομασία, μετονομάζεται σε BM Mediterranean.

Εταιρεία συμφερόντων της Berkshire Hathaway του Warren Buffett

Η είδηση ότι η Benjamin Moore, εταιρείας που ανήκει στην Berkshire Hathaway, του μεγαλοεπενδυτή, Warren Buffett – με σχεδόν απόλυτη πλειοψηφία που αγγίζει το 100% των μετοχών -, δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, προκάλεσε το ενδιαφέρον της αγοράς χρωμάτων για το διάστημα της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Ταυτόχρονα με την εμπλοκή του στον τομέα της βιομηχανίας χρωμάτων, ο Χρηστοβασίλης αποφάσισε να εμπλακεί και με τον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, ως πρόεδρος και μέτοχος του ΠΑΣ Γιάννινα από το 2008 και ύστερα, θέση που διατηρεί έως και σήμερα. Σε ό,τι αφορά την BM Mediterranean είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι κατά τα περισσότερα χρόνια δραστηριοποίησής της τα οικονομικά της αποτελέσματα ήταν περιορισμένα και συνήθως ζημιογόνα, χωρίς να καταφέρνει να εκπληρώσει τις αρχικές προσδοκίες.

Η στασιμότητα και οι διαρκώς ζημιογόνες οικονομικές χρήσεις

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 2011 ο τζίρος της ήταν 7,2 εκατ. ευρώ με ζημίες 606 χιλ. ευρώ και το 2012 ήταν 5,77 εκατ. ευρώ με ζημίες 585,27 χιλ. ευρώ. Ερχόμενοι σε πιο πρόσφατες οικονομικές χρήσεις η εικόνα της εταιρείας είναι περίπου ανάλογη. Ειδικότερα, τα οικονομικά αποτελέσματα της ΒΜ Mediterannean εμφανίζονται ζημιογόνα τόσο στη χρήση του 2020 όσο και στη χρήση του 2019. Ο κύκλος εργασιών του 2019 ήταν 6,65 εκατ. ευρώ με ζημίες 31,67 χιλ. ευρώ και εκείνος του 2020 ήταν 6,08 εκατ. ευρώ με ζημίες 199,57 χιλ. ευρώ.

Η εξέλιξη της συνεργασίας των δύο πλευρών φαίνεται ότι δεν ήταν η αναμενόμενη. Κατά πληροφορίες που έχουμε στη διάθεσή μας ο Γ. Χρηστοβασίλης φέρεται να μην προέβη στην υιοθέτηση της τεχνολογίας Gennex, η οποία αποτελεί βασικό στοιχείο για τα προϊόντα της Benjamin Moore σε όλες τις χώρες δραστηριότητάς της. Επιπλέον, η συγκεκριμένη τεχνολογία απαιτούσε πρόσθετες επενδύσεις για την αναβάθμιση και την εγκατάσταση νέου παραγωγικού εξοπλισμού στο εργοστάσιο της Κομοτηνής.

Η διακοπή της συνεργασίας μονομερώς από του Αμερικανούς

Ερχόμενοι στο σήμερα, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2020 η Benjamin Moore & Co ανακοίνωνε μονομερώς ότι προχωράει στην διακοπή της συνεργασίας της με τον Χρηστοβασίλη, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τους συνεργάτες της για τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Ωστόσο η BM Mediterannean του Γιώργου Χρηστοβασίλη συνέχισε την παραγωγή των χρωμάτων της ΒΜ Mediterranean στο εργοστάσιο της Κομοτηνής, με τον ίδιο να επικαλείται την υφιστάμενη σύμβαση με τους Αμερικανούς, η οποία λήγει το 2023.

Ταυτόχρονα προχώρησε στη μίσθωση του εργοστασίου της εταιρείας στην νεοσύστατη βιομηχανία χρωμάτων, Colorstyle, το 70% της οποίας ανήκει στον όμιλο Κυριακίδη. Το μίσθωμα ανήλθε στα 2,1 εκατ. ευρώ, κατανεμημένο σε 7 άτοκες δόσεις. Μάλιστα, το εργοστάσιο βρισκόταν σε σύμβαση μίσθωσης leasing από το 2009 μεταξύ της BM Mediterranean και της Eurobank Εργασίας Χρηματοδοτικές Μισθώσεις Α.Ε, η οποία μεταβιβάστηκε τον Αύγουστο του 2021 στην Colorstyle.

Benjamin Moore

Κατόπιν των ανωτέρω, ο Γ. Χρηστοβασίλης προσέφυγε από την πλευρά του στην Δικαιοσύνη, ζητώντας να συνεχίσει να παράγει τα προϊόντα της Benjamin Moore και επικαλούμενος την υφιστάμενη σύμβαση. Από την πλευρά της η Colorstyle έφερε στην αγορά τα προϊόντα της επίσης αμερικανικής εταιρείας χρωμάτων, Pittsburgh Paints, πολυεθνικού εκτοπίσματος αλλά ελάχιστα γνωστής στην ελληνική αγορά.

Η νέα συνεργασία με τον όμιλο Βογιατζόγλου και η ταυτόχρονη παραγωγή από τον Χρηστοβασίλη

Μετά τη λήξη της συνεργασίας με τον Χρηστοβασίλη η Benjamin Moore & Co έρχεται σε συμφωνία με τον εισηγμένο όμιλο Βογιατζόγλου, ανακοινώνοντας και επίσημα τη συνεργασία της με την ελληνική εταιρεία, η οποία αναλαμβάνει την διανομή των προϊόντων της ως εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος στην Ελλάδα.

Επομένως αυτή τη στιγμή ο Γ. Χρηστοβασίλης συνεχίζει να παράγει χρώματα με το εμπορικό σήμα Benjamin Moore στην Ελλάδα, τη στιγμή που ο όμιλος Βογιατζόγλου έχει επισήμως από την αμερικανική εταιρεία το δικαίωμα διανομής τους, κατόπιν σχετικής συμφωνίας των δύο πλευρών.

Η προκαταβολή για απόκτηση μετοχών σε Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία

Διαβάζοντας τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της BM Mediterranean του Χρηστοβασίλη, θα μπορούσε κανείς να σταθεί μεταξύ άλλων στις επισημάνσεις των ορκωτών. Σε αυτές αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι το 2010 δόθηκε από την εταιρεία ποσό ύψους 1,65 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή για συμμετοχή σε Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία κατόπιν σχετικής έγκρισης της γενικής συνέλευσης. Στον ίδιο ισολογισμό ο ορκωτός αναφέρεται και σε ποσό 2,38 εκατ. ευρώ, το οποίο καταβλήθηκε σε εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου για την διεκπεραίωση υποθέσεων της εταιρείας, εκφράζοντας ταυτόχρονα την επιφύλαξη για την δυνατότητα επανάκτησής του στο ακέραιο.

Η απάντηση της Benjamin Moore & Co με προσφυγή στα δικαστήρια

Σε ό,τι αφορά την πλευρά της αμερικανικής Benjamin Moore έχει επίσης προσφύγει δικαστικά, καταθέτοντας αίτημα για προσωρινή διαταγή κατά της εταιρείας του Χρηστοβασίλη, ζητώντας να μην μεταβιβαστεί το εργοστάσιο στην Colorstyle, να της επιτραπεί η συντηρητική κατάσχεση κάθε κινητής και ακίνητης περιουσίας της εταιρείας του επικεφαλής του ΠΑΣ Γιάννινα καθώς και να δεσμευτούν οι τραπεζικοί της λογαριασμοί. Τέλος έχει αιτηθεί να απαγορευτεί προσωρινά η χρήση των προβαλλόμενων ενδείξεων “ΒΜ”, “Βenjamin Moore”, ή οποιασδήποτε σχετικής ονομασίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments