Πολιτισμός

Μαύροι σκλάβοι με λουρί: Η ρατσιστική τοιχογραφία στο εστιατόριο της Tate Britain

Μαύροι σκλάβοι με λουρί: Η ρατσιστική τοιχογραφία στο εστιατόριο της Tate Britain

Πηγή Φωτογραφίας: installation-international.com

Το μουσείο ανέθεσε σε καλλιτέχνη τη δημιουργία ενός νέου έργου το οποίο θα τοποθετηθεί πλάι στο mural του Ρεξ Γουίστλερ.

Η Tate Britain πρόκειται να αναθέσει σε καλλιτέχνη τη δημιουργία ενός έργου το οποίο θα τοποθετηθεί πλάι σε τοιχογραφία της δεκαετίας του 1920 με «ρατσιστικές εικόνες».

dailymail.co.uk

Η τοιχογραφία «The Expedition in Pursuit of Rare Meats» (1927) του Βρετανού ζωγράφου, σχεδιαστή και εικονογράφου του Μεσοπολέμου Ρεξ Γουίστλερ (1905 – 1944), περιλαμβάνει μεταξύ άλλων απεικονίσεις μαύρων σκλάβων με λουρί και καρικατούρες Κινέζων. Το έργο, το οποίο καλύπτει την αίθουσα από το δάπεδο μέχρι την οροφή, ανατέθηκε στον Γουίστλερ όταν ο καλλιτέχνης ήταν μόλις 21 ετών και κοσμούσε μέχρι το 2020 τον χώρο όπου βρισκόταν το εστιατόριο του μουσείου.

Η υπόθεση δεν είναι καινούργια. Σε ανεξάρτητη έκθεση που παρουσίασε η επιτροπή δεοντολογίας της Tate και η οποία δημοσιεύθηκε το 2020, το έργο χαρακτηρίζεται «αναμφισβήτητα προσβλητικό», ενώ αναφέρεται ότι «η προσβολή επιδεινώνεται από τη χρήση του δωματίου ως εστιατορίου», προσθέτοντας όμως, ότι «δεν πρέπει να αλλοιωθεί ή να αφαιρεθεί».

Θα συνοδεύεται από «νέο ερμηνευτικό υλικό, το οποίο θα προσεγγίζει με κριτική διάθεση την ιστορία και το περιεχόμενο της τοιχογραφίας

Παρά τις αντιδράσεις και τις εκκλήσεις για απομάκρυνσή του έργου, η Tate Britain πλαισίωσε την τοιχογραφία με ένα επικαιροποιημένο κείμενο και πριν από δύο χρόνια πήρε την απόφαση να κλείσει την αίθουσα που λειτουργούσε ως εστιατόριο.

dailymail.co.uk

Ακόμη δεν έχει επιλεγεί ο καλλιτέχνης ο οποίος θα φιλοτεχνήσει το έργο, ωστόσο η Tate δήλωσε ότι το νέο installation «θα εκτεθεί παράλληλα και σε διάλογο με την τοιχογραφία, επαναπροσδιορίζοντας τον τρόπο που βιώνεται ο χώρος» και θα συνοδεύεται από «νέο ερμηνευτικό υλικό, το οποίο θα προσεγγίζει με κριτική διάθεση την ιστορία και το περιεχόμενο της τοιχογραφίας, συμπεριλαμβανομένων των ρατσιστικών εικόνων της».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments