Ελλάδα

Euroferry Olympia: Στους 600 βαθμούς Κελσίου οι θερμοκρασίες στο πλοίο – Αγωνία για τους αγνοούμενους

Euroferry Olympia: Στους 600 βαθμούς Κελσίου οι θερμοκρασίες στο πλοίο – Αγωνία για τους αγνοούμενους

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΑΤΑΠΟΔΗΣ / EUROKINISSI

Στις δεξαμενές του πλοίου φέρεται να υπάρχουν πάνω από 700 τόνοι καύσιμα, γεγονός που εγείρει εύλογες ανησυχίες,

Σε πολύ δύσκολες συνθήκες και με την αγωνία, να κορυφώνεται συνεχίζεται η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης των 12 αγνοουμένων, στο φλεγόμενο πλοίο Euroferry Olympia, όπως άνδρες της ΕΜΑΚ πασχίζουν για τον εντοπισμό των αγνοούμενων. Δύο από τους άνδρες που επιχειρούν μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο, καθώς κινδύνεψαν εισπνέοντας καπνό.

Λίγο αργότερα και αφού τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και υπεβλήθησαν στις απαραίτητες εξετάσεις, ο ένας μπόρεσε να βγει από το νοσοκομείο με τον συνάδελφό του, να αναμένεται να λάβει εξιτήριο εντός της ημέρας.

Η μεγάλη φωτιά που μαίνεται από τα ξημερώματα της Παρασκευής 18/02/2022 στο πλοίο δυσκολεύει τις έρευνες του Λιμενικού για αυτό τον λόγο συνδράμει και ειδική ναυαγοσωστική ομάδα για τον εντοπισμό των αγνοουμένων αλλά και άνδρες της ΕΜΑΚ οι οποίοι περιμένουν να σβήσει κάπως η φωτιά για να επιχειρήσουν πάνω στο πλοίο.

Θερμοκρασίες 600 βαθμών Κελσίου μέσα στο φλεγόμενο πλοίο

Ενδεικτικό είναι πως σύμφωνα με πληροφορίες από ανθρώπους που έχουν γνώση της επιχείρησης κατάσβεσης της φωτιάς στο πλοίο, το θερμικό φορτίο στο εσωτερικό του πλοίου είναι πολύ μεγάλο, καθώς επικρατούν θερμοκρασίες πάρα πολύ υψηλές που φτάνουν τους 600 βαθμούς Κελσίου.

Μάλιστα υπενθυμίζεται πως στις δεξαμενές του πλοίου φέρεται να υπάρχουν πάνω από 700 τόνοι καύσιμα, γεγονός που εγείρει εύλογες ανησυχίες, υπό τον φόβο του απευκταίου: Μιας πιθανής έκρηξης δηλαδή, την οποία οι πυροσβέστες μάχονται νυχθημερόν να εμποδίσουν.

Ερωτήματα για τις συνθήκες ασφαλείας στα γκαράζ του πλοίου

Ερωτήματα υπάρχουν και αναφορικά με τις συνθήκες ασφαλείας, που λαμβάνονται στα γκαράζ του πλοίου. Οι αποστάσεις μεταξύ των οχημάτων, που συνήθως είναι δυστυχώς πολύ μικρές είναι ένα ερώτημα. Άλλο σοβαρό ερώτημα, είναι φυσικά το γεγονός πως ενώ τα κλειστά γκαράζ πρέπει να κλειδώνονται πριν από τον απόπλου κάθε πλοίου, χωρίς κανείς να παραμένει στο εσωτερικό τους. Υπάρχουν ωστόσο πληροφορίες, ότι κάποιοι αγνοούμενοι εγκλωβίστηκαν στα γκαράζ, παραμένοντας στα οχήματά τους. Το ερώτημα είναι πώς επετράπη κάτι τέτοιο.

Στους 12 οι αγνοούμενοι – Ένας εξ αυτών, ήταν εκτός λίστας επιβατών

Όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, στους 12 ανέρχονται τελικά οι αγνοούμενοι από το πλοίο. Οι έρευνες συνεχίζονται από Λιμενικό και Ελληνική Ακτοφυλακή για τον εντοπισμό τους, καθώς και οι προσπάθειες πυρόσβεσης για να τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά.

Σύμφωνα με το Λιμενικό Σώμα, ο ένας από τους διασωθέντες που δήλωνε Τούρκος, είναι τελικά Αφγανός και δεν βρισκόταν στην επίσημη λίστα επιβατών.

Αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι δύο αλλοδαποί οδηγοί (μαζί και ένας Βούλγαρος) είχαν ζητήσει βοήθεια από τις Αρχές για τον απεγκλωβισμό τους από το πλοίο, αλλά εντοπίσθηκε μόνον ο ένας οδηγός.

Τρεις Έλληνες μεταξύ των 12 αγνοουμένων – Διασωληνώθηκε τραυματίας – Κινδύνεψαν 2 πυροσβέστες

Έως τώρα από την όλη επιχείρηση έχουν διασωθεί 278 άτομα, ενώ άλλα 12 άτομα φέρονται τελικά ως αγνοούμενοι μεταξύ των οποίων και τρεις Έλληνες υπήκοοι.

Όπως έγινε γνωστό, ο Βούλγαρος διασωθείς που ήταν οδηγός φορτηγού έχει αναπνευστικά προβλήματα εξαιτίας του καπνού, και σύμφωνα με το corfutvnews, έχει διασωληνωθεί, ενώ ο άλλος άνδρας, ο οποίος είναι αφγανικής καταγωγής τελικά, είναι καλά στην υγεία του.

Ηρωική διάσωση δύο αγνοουμένων – Τους έσωσαν άνδρες της ΕΜΑΚ με το ελικόπτερο Super Puma

Νωρίτερα, μετά από γιγαντιαία επιχείρηση, από άνδρες της ΕΜΑΚ με ελικόπτερο Super Puma, οι διασώστες κατάφεραν να εντοπίσουν στο γκαράζ του φλεγόμενου πλοίου τους δύο αγνοούμενους και να τους μεταφέρουν στην Κέρκυρα.

Στο μεταξύ, από το υπουργείο Ναυτιλίας δεν επιβεβαιώνουν την πληροφορία ότι έχουν επικοινωνήσει άλλοι τρεις -πιθανότατα Βούλγαροι- με βουλγαρική εταιρεία security, λέγοντας ότι είναι εγκλωβισμένοι σε συγκεκριμένο χώρο.

Μάχη με το χρόνο και τις φλόγες για τον εντοπισμό των αγνοούμενων

Η ειδική ομάδα της ΕΜΑΚ που συμμετέχει στην επιχείρηση για τον εντοπισμό των αγνοούμενων καταβάλει κάθε προσπάθεια. Υπενθυμίζεται πως ο επίσημος αριθμός των αγνοουμένων είναι 12, καθώς το ένα από τα δύο άτομα που απεγκλωβίστηκαν και διασώθηκαν από το γκαράζ του πλοίου δεν ήταν στην επίσημη λίστα των επιβατών. Μάλιστα αυτή η διαπίστωση προκάλεσε προβληματισμό καθώς πλέον εκφράζονται φόβοι πως μπορεί να υπάρχουν και άλλοι επιβάτες που μπορεί να ήταν στο πλοίο και να μην υπήρχε το όνομα τους στην επίσημη λίστα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λιμενικού, τους δύο οδηγούς εντόπισε κλιμάκιο της ΕΜΑΚ που επιβιβάστηκε στο πλοίο με ελικόπτερο. Άμεσα Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας έσπευσε στο σημείο προς παραλαβή των δύο οδηγών, οι οποίοι διακομίστηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας για παροχή ιατρικής περίθαλψης.

Τιτάνιος αγώνας για να πέσουν οι θερμοκρασίες

Στην εκπομπή MEGA Σαββατοκύριακο μίλησε ο επικεφαλής της Ομάδας Διάσωσης στην Κέρκυρα, Γιώργος Γλυκοφρύδης. «Χτες ξεκινήσαμε μετά από εντολή της Πολιτικής Προστασίας της περιφέρειας, μεταβήκαμε στο σημείο. Ευτυχώς στο σημείο επικρατούσαν πολύ καλές καιρικές συνθήκες, δυστυχώς όμως η φωτιά ήταν εκτεταμένη, από άκρη σε άκρη στο πλοίο. Οι θερμοκρασίες ήταν απίστευτες, άρχισαν να λιώνουν οι λαμαρίνες. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι άνθρωποι της ΕΜΑΚ έσωσαν δύο άτομα», περιέγραψε ο κ. Γλυκοφρύδης.

«Αυτή τη στιγμή γίνεται ρίψη νερού στο πλοίο για να μπορέσει να πέσει η θερμοκρασία του. Δε θέλουν να βυθιστεί το πλοίο, θέλουν να πέσει η θερμοκρασία και να φύγει ο καπνός για να μπορέσουν να μπουν μέσα. Δεν ξέρω τι ποσότητα νερού έχει εισέλθει στο καράβι. Έχουν έρθει και άλλα δύο ρυμουλκά, και γίνονται συνεχείς ρίψεις νερού», πρόσθεσε ο ίδιος.

Υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης: Εξειδικευμένη ναυαγοσωστική ομάδα πάνω στο πλοίο

Ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης, μιλώντας το πρωί του Σαββάτου στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι εξειδικευμένη ναυαγοσωστική ομάδα, αλλά και κλιμάκιο της ελληνικής υπηρεσίας ναυτικών ατυχημάτων βρίσκονται στην περιοχή για τον εντοπισμό των αγνοουμένων, αλλά και για να διερευνηθούν τα αίτια του ατυχημάτος.

Σε ό,τι αφορά δε στους Έλληνες που αγννοούνται, σύμφωνα με τον υπουργό, ο ένας εξ αυτών φέρεται να είναι κρητικής καταγωγής, αλλά και οι τρεις διαμένουν στην Αθήνα. Σημείωσε δε ότι η επιχείρηση απεγκλωβισμού των επιβατών ήταν μια ηρωική πράξη, σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments