Διεθνή

Διάγγελμα Μπάιντεν: Τα μέτρα κατά της Ρωσίας

Διάγγελμα Μπάιντεν: Τα μέτρα κατά της Ρωσίας
Πρόκειται για εμπορικές και οικονομικές κυρώσεις σε τρία επίπεδα: Σε εταιρείες, σε πρόσωπα και σε επίπεδο διακίνησης εμπορευμάτων που χρησιμεύουν στη βιομηχανία

Στο τρίτο κατά σειρά διάγγελμά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, αναφέρθηκε στις αμερικανικές κυρώσεις που θα επιβληθούν στη Ρωσία μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

«Αυτή είναι η αρχή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», είπε, αναφερόμενος στην ομιλία του Πούτιν τη Δευτέρα και στην εξουσιοδότηση της Δούμας να στείλει στρατεύματα στο Ντονμπάς.

Όπως είπε θα συνεχίσουμε να κλιμακώσουμε τις κυρώσεις όσο η Ρωσία κλιμακώνει την επίθεση. Οι κυρώσεις θα είναι οικονομικές αλλά όχι μόνο.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν δηλώνει ότι ενέκρινε την πρόσθετη μετακίνηση αμερικανικών δυνάμεων σε συμμαχικές χώρες στην Ανατολική Ευρώπη. Ειδικότερα, οι δυνάμεις και ο εξοπλισμός -που βρίσκονται ήδη στην Ευρώπη- θα σταλούν στις χώρες της Βαλτικής, Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία.

«Δεν έχουμε καμία πρόθεση να πολεμήσουμε τη Ρωσία. Θέλουμε με τους συνεργάτες μας να υπερασπιστούμε όσους δέχονται επίθεση. Ελπίζω να κάνω λάθος αλλά πιστεύω ότι η Ρωσία θα κλιμακώσει τις ενέργειές της κατά της Ουκρανίας. Θα υπερασπιστούμε κάθε σπιθαμή του νατοϊκού εδάφους. Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πάρει θέση για να επιτεθούν».

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε την πρώτη δέσμη κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας. Πρόκειται για εμπορικές και οικονομικές κυρώσεις σε τρία επίπεδα: Σε εταιρείες, σε πρόσωπα και σε επίπεδο διακίνησης εμπορευμάτων που χρησιμεύουν στη βιομηχανία. Τόνισε επίσης ότι ο North stream δεν θα προχωρήσει.

«Οι κυρώσεις αυτές είναι για το χρέος της Ρωσίας, δεν μπορούν να αντληθούν χρήματα από την δύση. Η Ρωσία θα πληρώσει το τίμημα», ανέφερε ο Μπάιντεν.

Πρόσθεσε ακόμα ότι έχει δώσει άδεια για να αποσταλούν περισσότερες δυνάμεις και στρατιωτικός εξοπλισμός για την ενίσχυση των χωρών της Βαλτικής.

Ο Μπάιντεν έκλεισε την ομιλία του δίνοντας και ένα τόνο αισιοδοξίας: «Υπάρχει ακόμα χρόνος να αποφύγουμε το «χειρότερο σενάριο», δήλωσε και πρόσθεσε: «Παραμένουμε δεσμευμένοι στην διπλωματία αν είναι σοβαρή. Όταν τελειώσουν όλα θα κρίνουμε τη Ρωσία από τις πράξεις, όχι από τα λόγια της. Ότι και να κάνει η Ρωσία θα απαντήσουμε με ενότητα και καθαρότητα».

Τι θα περιλαμβάνουν οι κυρώσεις

Ο Μπάιντεν «κατέστησε σαφές ότι αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, θα ενεργήσουμε μαζί με τη Γερμανία για να διασφαλίσουμε ότι ο Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει», έγραψε την Τρίτη στο Twitter η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι. «Είχαμε στενές διαβουλεύσεις με τη Γερμανία κατά τη διάρκεια της νύχτας και χαιρετίζουμε την ανακοίνωσή τους. Θα ακολουθήσουμε με τα δικά μας μέτρα σήμερα».

Το Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε κυρώσεις με στόχο Ρώσους ολιγάρχες και τράπεζες την Τρίτη. Οι ΗΠΑ έχουν συντονιστεί με τους συμμάχους τους για το πακέτο κυρώσεων και η επικείμενη ανακοίνωση της κυβέρνησης Μπάιντεν την Τρίτη είναι πιθανό να μοιάζει με εκείνες των ευρωπαϊκών κρατών.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει περιγράψει λεπτομερώς τι ακριβώς θα περιλαμβάνει ένα πακέτο κυρώσεων, αλλά αξιωματούχοι έχουν επισημάνει ότι τα μέτρα θα περιλαμβάνουν κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες και κρατικές επιχειρήσεις, καθώς και σε πρόσωπα που συνδέονται με το Κρεμλίνο. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επίσης προβλέψει ότι σχεδιάζει να επιβάλει ελέγχους εξαγωγών στη Ρωσία για να εμποδίσει τη Μόσχα να αποκτήσει βασικές τεχνολογίες των ΗΠΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments