Διεθνή

Ρωσία Ουκρανία: Οι κυρώσεις σε περίπτωση ρωσικής εισβολής

Ρωσία Ουκρανία: Οι κυρώσεις σε περίπτωση ρωσικής εισβολής
Ρωσία Ουκρανία: Οι δυτικές χώρες μετά την αναγνώριση των περιοχών των αυτονομιστών προετοιμάζονται για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ρωσία και Ουκρανία βρίσκονται στα πρόθυρα εχθροπραξιών. Η Δύση, από την άλλη, μετά από την κίνηση του Πούτιν να ανεξαρτητοποιήσει περιοχές της Ουκρανίας ετοιμάζεται να επιβάλλει κυρώσεις. Την ίδια ώρα προειδοποιούν πως αν η Ρωσία εισβάλλει τελικά στην Ουκρανία θα επιβληθούν μεγάλες κυρώσεις.

Ήδη η Ρωσία σταδιακά παίρνει μία γεύση από τα πακέτα των κυρώσεων. Ο Σολτς προχώρησε στο “πάγωμα” του Nord Stream 2, η Βρετανία επέβαλλε κυρώσεις σε πέντε τράπεζες της Μόσχας, αλλά και σε 3 πανίσχυρους επιχειρηματίες. Η ερώτηση όμως παραμένει: Ποιες θα είναι οι κυρώσεις αν η Ουκρανία δεχτεί επίθεση;

Ταχύς οικονομικός αποκλεισμός

Μια προσέγγιση που θα μπορούσε να εξεταστεί από τους δυτικούς συμμάχους θα ήταν να αποκλειστεί η Ρωσία από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών Swift. Η Swift μεταφέρει χρήματα από τράπεζα σε τράπεζα σε όλο τον κόσμο και θα ήταν ένα από τα πιο σκληρά οικονομικά βήματα που θα μπορούσαν να κάνουν οι σύμμαχοι, βλάπτοντας άμεσα και μακροπρόθεσμα την οικονομία της Ρωσίας.

Η κίνηση θα μπορούσε να αποκόψει τη Ρωσία από τις περισσότερες διεθνείς χρηματοοικονομικές συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών κερδών από την παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα οποία, συνολικά, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 40 τοις εκατό των εσόδων της χώρας.

Αποκλεισμός πρόσβασης σε δολάρια ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να εμποδίσουν τη Ρωσία από την πρόσβαση στο δολάριο ΗΠΑ. Το αμερικανικό νόμισμα εξακολουθεί να κυριαρχεί στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές σε όλο τον κόσμο, με τρισεκατομμύρια δολάρια να παίζουν καθημερινά. Οι συναλλαγές σε δολάρια εκκαθαρίζονται μέσω της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ ή μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ.

Πολλοί Ρώσοι και ρωσικές εταιρείες θα παρεμποδίζονταν να πραγματοποιήσουν ακόμη και τις πιο συνηθισμένες συναλλαγές, όπως τη μισθοδοσία ή την αγορά πραγμάτων, επειδή δεν θα είχαν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ.

Έλεγχοι εξαγωγής

Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής ελέγχων στις εξαγωγές. Αυτό δυνητικά θα αποκόψει τη Ρωσία από την τεχνολογία που βοηθά τα πολεμικά αεροσκάφη και τα επιβατικά αεροσκάφη να πετούν και καθιστούν τα smartphone έξυπνα, μαζί με το άλλο λογισμικό και προηγμένο ηλεκτρονικό εξοπλισμό που κάνει τον σύγχρονο κόσμο να λειτουργεί.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την προσθήκη της Ρωσίας στην πιο περιοριστική ομάδα χωρών για σκοπούς ελέγχου των εξαγωγών, μαζί με την Κούβα, το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Συρία, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Ως εκ τούτου, θα επηρεαστεί η ικανότητα της Ρωσίας να αποκτά ολοκληρωμένα κυκλώματα και προϊόντα που περιέχουν ολοκληρωμένα κυκλώματα. Ο αντίκτυπος μπορεί να επεκταθεί σε αεροηλεκτρονικά αεροσκάφη, εργαλειομηχανές, smartphone, κονσόλες παιχνιδιών, tablet και τηλεοράσεις. Joe Biden

“Πάγος” στον Nord Stream 2

Ο κ. Scholz έχει ήδη ανακοινώσει ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 θα αποκλειστεί ως αντίποινα για τη ρωσική επιθετικότητα. Tο Βερολίνο θα πρέπει να «επανεκτιμήσει» το έργο υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων, προειδοποιώντας: «Αυτό σίγουρα θα πάρει χρόνο, αν μπορώ να το πω». Ο υποθαλάσσιος αγωγός μήκους 745 μιλίων συνδέει απευθείας το ρωσικό αέριο με την Ευρώπη μέσω Γερμανίας και είναι ολοκληρωμένος αλλά δεν έχει ακόμη λειτουργήσει.

Αν είχε δοθεί το πράσινο φως, ο Nord Stream 2 θα είχε επιτρέψει στη Ρωσία να αντλεί περίπου 55 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στη Γερμανία κάθε χρόνο, διπλασιάζοντας την τρέχουσα χωρητικότητά της και αυξάνοντας την περιφερειακή της ενεργειακή κυριαρχία. Ο κ. Μπάιντεν είχε ήδη προειδοποιήσει ότι ο επικερδής αγωγός θα σταματούσε εάν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία.

Αυτοί οι ισχυροί μεγιστάνες των επιχειρήσεων θα μπορούσαν κάλλιστα να στοχοποιηθούν στο πλευρό του Πούτιν, της οικογένειάς του, των φίλων του και του στενού στενού κύκλου του. Οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοι έχουν ήδη σχηματίσει μια λίστα με ποιους θα στόχευαν εάν όντως συμβεί εισβολή.

Με πληροφορίες από τον Independent

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments