Πολιτισμός

Η καταραμένη σαρκοφάγος και η μούμια του Τουταγχαμών σε έκθεση – Μαζί με χιλιάδες κτερίσματα

Η καταραμένη σαρκοφάγος και η μούμια του Τουταγχαμών σε έκθεση – Μαζί με χιλιάδες κτερίσματα

Πηγή Φωτογραφίας: Φωτογραφία - Cleopatra Egypt Tours

Η χρυσή σαρκοφάγος και η μούμια του Βασιλιά Τουταγχαμών είναι διαθέσιμα στο κοινό για να τα θαυμάσουν.

Το «καταραμένο» ζεύγος παρουσιάζεται μαζί με 5.000 τεχνουργήματα που λεηλατήθηκαν από τον τάφο του βασιλιά Τουτ – εκτίθενται μέσα σε ένα ακριβές αντίγραφο του ταφικού θαλάμου του. Τα λεηλατημένα ιστορικά πλούτη από τον τάφο του βασιλιά  βρίσκονται στο επίκεντρο του Μεγάλου Αιγυπτιακού Μουσείου, ένα «μεγα-μουσείο» αξίας 820 εκατομμυρίων λιρών / 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων που κατασκευάστηκαν κοντά στο Κάιρο.

Πριν λίγο καιρό, ήρθαν στην δημοσιότητα οι πρώτες εικόνες της σαρκοφάγου του Tut που τραβήχτηκαν έξω από τον τάφο του. Έδειχναν πώς το επιχρυσωμένο φέρετρο ήταν ανάμεσα σε πολλά αντικείμενα που αποκαταστάθηκαν με κόπο από ειδικούς στο GEM. Μάλιστα οι επισκέπτες θα μπορούν να δουν για πρώτη φορά αντικείμενα που δεν έχουν εμφανιστεί ποτέ δημόσια από τότε που ανακαλύφθηκε ο τάφος του Τουτ το 1922.

Οι υπεύθυνοι του μουσείου έχουν καταφέρει να παρουσιάσουν τον τάφο του βασιλιά Τουτ χρησιμοποιώντας την τεχνολογία του ολογράμματος. Η κατασκευή στην περιοχή των 500.000 τετραγωνικών μέτρων έχει ολοκληρωθεί και άνοιξε φέτος το 2022.

Συνολικά, μέχρι και 100.000 τεχνουργήματα έχουν εκτεθεί  από διάφορες περιόδους της ιστορίας της Αιγύπτου. Ο αιγυπτιακός υπουργός Αρχαιοτήτων Khaled al-Anany στα εγκαίνια του GEM είπε ότι είναι η μεγαλύτερη γιορτή στην ιστορία της Αιγύπτου – με βασιλικούς και παγκόσμιους ηγέτες από όλο τον κόσμο.

Τι επισκευές έκαναν

«Η προκαταρκτική εξέταση που πραγματοποιήθηκε στο εξωτερικό φέρετρο μέσα στον τάφο αποκάλυψε ότι υπέφερε από γενική αδυναμία», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου.

«Είχε επίσης αναπτύξει ρωγμές στα επιχρυσωμένα στρώματα σοβά του, ειδικά εκείνα του καπακιού και της βάσης.

«Απαιτείται πλέον άμεση παρέμβαση για την αποκατάσταση του φέρετρου σε κατάλληλο περιβάλλον».

Είναι η πρώτη φορά που το φέρετρο δουλεύεται από αρχαιολόγους από τότε που ανακαλύφθηκε.

Η ανακάλυψη του τάφου

Ο Βρετανός αρχαιολόγος Χάουαρντ Κάρτερ ανακάλυψε τον τάφο του βασιλιά της 18ης δυναστείας στην Κοιλάδα των Βασιλέων στο Λούξορ το 1922. Ο τάφος ήταν ανέγγιχτος και περιλάμβανε περίπου 5.000 τεχνουργήματα.

Πολλοί πιστεύουν ότι τα λείψανα του Τουτ είναι καταραμένα καθώς το άνοιγμα του τάφου του ακολούθησε μια σειρά από θανάτους ανθρώπων που εμπλέκονται στην ανακάλυψη.

Οι αρχαιολόγοι, ακόμη και τα μέλη των οικογενειών τους, πέθαναν από φρικτές ασθένειες ή σε περίεργα ατυχήματα – και κάποιοι λένε ότι οι θάνατοι δεν ήταν τυχαίοι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments