Πολιτισμός

Σάρον Γουόλτερς: Δημιουργεί χειροποίητα κολάζ για τις μελαψές γυναίκες

Σάρον Γουόλτερς: Δημιουργεί χειροποίητα κολάζ για τις μελαψές γυναίκες
Για την καλλιτέχνιδα με έδρα το Λονδίνο, η συνεχιζόμενη σειρά της «Seeing Ourselves» έχει να κάνει τόσο με την εξερεύνηση της υποεκπροσώπησης όσο και με τον εορτασμό του δικού της «Blackness».

Η Σάρον Γουόλτερς είναι μια καλλιτέχνης με έδρα το Λονδίνο που δημιουργεί χειροποίητα κολάζ για τις μαύρες γυναίκες. Το Seeing Ourselves, η συνεχιζόμενη σειρά του Walter, είναι μια εξερεύνηση της υποεκπροσώπησης και μια παρότρυνση για να καλλιεργήσουμε, να γαλουχήσουμε και να αποκτήσουμε την κυριότητα των δικών μας χώρων.

«Στο Piecing It Together: Connecting Sharon Walters με τους Thomas, Ringgold και Walker, η Clara Enders κάνει μια οξυδερκή παρατήρηση σχετικά με τις διαφορετικές αντιδράσεις που περιμένουμε εγώ και η Kara Walker από το κοινό μας. Σημειώνει σωστά ότι, ενώ η Walker επιλέγει να αντιμετωπίσει το κοινό της με τη δική του δυσφορία, προσφέρω έναν ενθαρρυντικό χώρο μέσα στον οποίο το κοινό μου μπορεί να αναλογιστεί τη δική του σχέση με μια ιστορία που είναι βίαιη και αποκλειστική για τις μαύρες γυναίκες.

«Στην καρδιά του, το Seeing Ourselves, είναι μια εικόνα για τις δικές μου εμπειρίες ως γυναίκα από την αφρικανική διασπορά»

Μέσω των προσεκτικά κατασκευασμένων εικόνων, των επιμελημένων προγραμμάτων και των συνεργασιών μου, αναφέρομαι ταυτόχρονα στην υποεκπροσώπηση, ενώ χρησιμοποιώ την τέχνη ως μια μορφή αυτοφροντίδας. Η διαδικασία της δημιουργίας λειτουργεί ως προέκταση της αισιόδοξης οπτικής μου για τη ζωή. Στην καρδιά του, το Seeing Ourselves, είναι μια εικόνα για τις δικές μου εμπειρίες ως γυναίκα από την αφρικανική διασπορά, και παίρνω τη συνειδητή απόφαση να τις ξαναπλαισιώσω σε ένα εορταστικό και ανεβαστικό φως.

Όταν το Blackness τόσο συχνά εξισώνεται με το «άλλο», για μένα, είναι απαραίτητο να προσφέρω μια εναλλακτική αφήγηση ενδυνάμωσης. Αυτή η προσέγγιση είναι σημαντική γιατί απλά γιορτάζοντας τη δική μου Μαυρίλα, αμφισβητώ κάθε έννοια της Μαύρης ως «άλλη». Η δουλειά μου αποκαθιστά την ισορροπία και αντιμετωπίζει την υποεκπροσώπηση όταν αποκλείουμε από τόσους πολλούς διαφορετικούς τομείς.

Απευθύνομαι στους αγώνες και στη χαρά μας, παρέχοντας τη διαβεβαίωση ότι σας αξίζει η θετική εκπροσώπηση που βλέπετε στη δουλειά μου. Προσφέρω παρηγοριά στα μέρη που πολλές μαύρες γυναίκες έχουν υποστεί πληγές. Κάθε κομμάτι είναι μια επιβεβαίωση του δικαιώματος να «πιάνεις χώρο» ακόμα και όταν δεν βλέπεις τον εαυτό σου σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Είναι σημαντικό να γιορτάζω τις μαύρες γυναίκες, ιδιαίτερα όταν δεν γιορταζόμαστε πάντα στο mainstream. Μέσα από τη δουλειά μου, προσπαθώ να μοιράζομαι πολλαπλές εκδοχές του Blackness, παρέχοντας τη διαβεβαίωση ότι σας «επιτρέπεται» να είστε πολύπλευροι. Αντιτίθεμαι στα στερεότυπα ότι υπάρχει μια μοναδική εμπειρία του Μαύρου, μοιράζομαι εορταστικά υλικά που παρέχουν αναπαράσταση στους χώρους που το χρειαζόμαστε περισσότερο.

«Ως Μαύρος καλλιτέχνης και επιμελητής έργου, έχω ξεπεράσει πολλά εμπόδια που εμπόδιζαν την καριέρα μου για χρόνια»

Το «πιάνοντας χώρο» είναι τόσο σημαντικό όσο μια μαύρη γυναίκα, όταν οι φωνές μας έχουν σιγήσει συστηματικά και θεσμικά. Κάθε κολάζ, χαρτοκοπτική και συλλογική δέσμευση είναι μια επαναβεβαίωση του δικαιώματός μου (και του δικαιώματος των άλλων) να «πιάνω χώρο». Σε όλη τη δουλειά μου, επιβάλλω τον εαυτό μου σε μέρη όπου εμείς, ως μαύρες γυναίκες, αρνούμαστε συχνά την εκπροσώπηση. Για μένα, ο τομέας των τεχνών και της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και τα κυρίαρχα δυτικά μέσα ενημέρωσης στο σύνολό τους, ήταν κατά καιρούς άβολοι και ακόμη και εχθρικοί χώροι.

Η ιδέα του «πιάνω χώρο» είναι διπλή στη δουλειά μου. Ως Μαύρος καλλιτέχνης και επιμελητής έργου, έχω ξεπεράσει πολλά εμπόδια που εμπόδιζαν την καριέρα μου για χρόνια. Επιπλέον, η δουλειά μου ενδυναμώνει τις μαύρες γυναίκες και τους δίνει την αυτοπεποίθηση να αισθάνονται όμορφες, δυνατές, να τις βλέπουν και να τις ακούνε, μπροστά σε εμπειρίες που τις έχουν κάνει να νιώθουν διαφορετικά.

Σε έναν κόσμο όπου ο καλλιτέχνης ήταν παραδοσιακά λευκός και άνδρας, γνωρίζω τη σημασία των κοινωνικά αφοσιωμένων έργων μαύρων γυναικών, που δημιουργήθηκαν από μια μαύρη γυναίκα. Έτσι, εκτός από το να μας ενθαρρύνει να «πιάσουμε χώρο», η δουλειά μου καλλιεργεί επίσης τη δημιουργία των δικών μας χώρων και επανεξετάζει την ισορροπία σε πολλούς τομείς υποεκπροσώπησης.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η τέχνη πρέπει να ασχολείται με κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα ενισχύοντας τις φωνές των φιμωθέντων. Προερχόμενος από ένα υπόβαθρο στις Κοινωνικές Επιστήμες, οι σκέψεις και η μάθησή μου είχαν πάντα τις ρίζες τους στην ταυτότητα, αν και οι όποιες ιδέες είχα για να δημιουργήσω μη πολιτική τέχνη μου αφαιρέθηκαν ενώ σπούδαζα για το πτυχίο Καλών Τεχνών.

Ένας δάσκαλος έσπευσε να μου πει ότι κάνοντας μερικές αυτοπροσωπογραφίες ως μαύρη καλλιτέχνιδα, θα έμπαινα αμέσως σε μια πολιτική και κοινωνική συζήτηση. Θυμάμαι την απογοήτευση από το πόσο αμφιλεγόμενη ήταν φαινομενικά η χρήση των πορτρέτων μου στη δουλειά μου. Τώρα, η δουλειά μου είναι μια πύλη, που μου επιτρέπει να χρησιμοποιήσω τη φωνή μου για να υποκινήσω την αλλαγή σε αυτές τις αρένες.

Κοιτάζω τους τρόπους με τους οποίους τόσο συχνά απευαισθητοποιούμαστε από το άσπρισμα των ιστορικών ιστοριών και εικόνων στη σύγχρονη κοινωνία, για παράδειγμα στα γυναικεία περιοδικά, των οποίων οι ιστορίες συλλέγονται και λέγονται στην ιστορία. Ποιος τεκμηριώνει αυτές τις ιστορίες και τις θεωρεί άξιες;

Στην αρχή, πρόθεσή μου ήταν να δημιουργήσω εικόνες που να δείχνουν τις αποχρώσεις του Blackness. Ήθελα να αναπαραστήσω τις μαύρες γυναίκες, όπου εικόνες λευκών γυναικών καταλαμβάνουν τον χώρο. Αυτή η επιθυμία από τότε είναι ολοένα και πιο ενεργή. Αυτήν τη στιγμή συνεργάζομαι με το Εθνικό Ναυτικό Μουσείο, εξετάζοντας την αφρικανική κληρονομιά. Επεξεργαζόμαστε ξανά και ξαναγράφουμε, εστιάζοντας στον κοινωνικό σχολιασμό και στην κοινωνική αλλαγή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments