Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Χωρίς πρόοδο οι διερευνητικές επαφές

Ελληνοτουρκικά: Χωρίς πρόοδο οι διερευνητικές επαφές
Ελληνοτουρκικά: Χωρίς πρόοδο ολοκληρώθηκαν οι διερευνητικές επαφές που ήταν προγραμματισμένες να γίνουν την Τρίτη.

Άνευ προόδου πραγματοποιήθηκαν οι διερευνητικές επαφές την Τρίτη στο υπουργείο Εξωτερικών. Εν μέσω των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων, η ελληνική πλευρά επέλεξε να συνεχίσει τον διάλογο με τους γείτονες, παρόλο που η πορεία του ήταν προδιαγεγραμμένη.

Η συνάντηση έγινε με φόντο την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και την αναγνώριση από τη Μόσχα της ανεξαρτησίας του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπίας ήταν ο πρέσβης ε.τ. Παύλος Αποστολίδης, ο οποίος συμμετέχει στις διερευνητικές από το 2010. Μαζί του ήταν ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών Θεοχάρης Λαλάκος και η διπλωμάτης Ευαγγελία Γραμματίκα. Από την άλλη, την τουρκική αντιπροσωπία απάρτιζαν ο υφυπουργός Εξωτερικών Σεντάτ Ονάλ, ως επικεφαλής της, ο Μπαρίς Καλκαβάν και ο Τσαγαπτάι Ερτζιγες.

Τι ανέφερε ο Νίκος Δένδιας

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συμμετείχε στο έκτακτο, άτυπο συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων στο Παρίσι. Αυτό συγκλήθηκε εκτάκτως, λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία. «Εμείς έχουμε πολύ βασικές και σαφείς προτεραιότητές» δήλωσε ο κ. Δένδιας και εξήγησε: «Πρώτον, είναι θέμα αρχής. Η Ελλάδα είναι υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών, σύμφωνα με τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις παγκόσμιες αρχές και αξίες. Εμείς, ωστόσο, έχουμε και ένα ειδικό θέμα: την προστασία της ελληνικής μειονότητας από δεξιά και αριστερά από τη γραμμή επαφής, μιας πολυάριθμης μειονότητας 150.000 ανθρώπων. Πρόκειται και πάλι, λοιπόν, όπως και χθες, να θέσω το ζήτημα υπό το φως των νέων εξελίξεων στην περιοχή».

Για τις σχέσεις με την Ινδία, που συζητήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Πάντα οι συναντήσεις μου με τον Ινδό υπουργό Εξωτερικών Dr. Jaishankar είναι για εμάς ιδιαίτερης σημασίας. Θεωρούμε ότι η Ινδία είναι μια ανερχόμενη δύναμη, η οποία θα παίξει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην περιοχή του Ινδοειρηνικού, αλλά και στο παγκόσμιο επίπεδο. Επιπλέον, είναι μια χώρα που συμμερίζεται τις βασικές αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής ως προς το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας».

Λίγα λόγια για τις διερευνητικές επαφές

Οι διερευνητικές επαφές δεν είναι διαπραγματεύσεις, αλλά άτυπες συζητήσεις που καταγράφονται οι θέσεις της κάθε πλευράς. Οι ανακοινώσεις πάντως που αναμένονται από τα υπουργεία Εξωτερικών δε θα αφορούν τόσο στο περιεχόμενο των επαφών τους, αλλά αν θα υπάρξει επόμενος γύρος στην Αθήνα. toyrkia-ellada-1200×698

Η διαδικασία των εμπιστευτικών διερευνητικών επαφών συμφωνήθηκε τον Μάρτιο του 2002, στο πλαίσιο της διαδικασίας της ελληνο-τουρκικής προσέγγισης που εγκαινιάσθηκε το 1999 και είναι άτυπες συνομιλίες και όχι διαπραγματεύσεις. Υπογραμμίζεται ότι κατά τις συνομιλίες δεν τηρούνται πρακτικά και ουδεμία πλευρά αναλαμβάνει υποχρεώσεις και δεσμεύσεις. Σκοπός είναι να διερευνηθεί εάν και κατά πόσον υπάρχει κοινός τόπος και συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να καταλήξουν σε συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Εκτός από την Κωνσταντινούπολη, η τουρκική πλευρά έχει φιλοξενήσει τις διερευνητικές επαφές στην Άγκυρα, στην Αλικαρνασσό (Bodrum), στο Τσεσμέ (Κρήνη) και στη Σμύρνη, ενώ η Ελλάδα εκτός από την Αθήνα, στο Ναύπλιο και στη Θεσσαλονίκη. Στις περίπου δύο δεκαετίες που έχουν περάσει από την πρώτη συνάντηση, έχουν διεξαχθεί 60 γύροι επαφών, χωρίς ωστόσο η περιοδικότητά τους να είναι δεδομένη. Υπήρξαν χρονιές κατά τις οποίες έγιναν περισσότεροι από δέκα γύροι επαφών και άλλες που έγινε μόνον ένας, ενώ την τελευταία πενταετία δεν υπήρξε κανένας. Χαρακτηριστικό είναι πως τα πρώτα χρόνια ήταν εντατικές, έως το τέλος του 2004 είχαν πραγματοποιηθεί 27 γύροι επαφών, στα τέλη του 2010 ανέρχονταν στους 48 και έφτασαν τους 60 την 1η Μαρτίου του 2016

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments