Οικονομία

Ουκρανία πόλεμος: Εκτινάχθηκαν οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου λόγω της ρωσικής εισβολής

Ουκρανία πόλεμος: Εκτινάχθηκαν οι διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου λόγω της ρωσικής εισβολής
Ουκρανία πόλεμος: Νέα εκρηκτική άνοδο σημειώνουν σήμερα τα συμβόλαια φυσικού αερίου λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Το συμβόλαιο για τον Φεβρουάριο σημειώνει άνοδο 26,5% στα 111 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Νέα εκρηκτική άνοδο σημειώνουν σήμερα τα συμβόλαια φυσικού αερίου λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Το συμβόλαιο για τον Φεβρουάριο σημειώνει άνοδο 26,5% στα 111 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ράλι έως και 41% σημείωσαν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, έπειτα από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, καθώς πλέον αναμένονται οι περαιτέρω κυρώσεις της Δύσης αλλά και τα αντίποινα της Μόσχας που πιθανότατα θα διαταράξουν τις ενεργειακές προμήθειες.

Tα προθεσμιακά συμβόλαια του φυσικού αερίου στην Ολλανδία, που χρησιμοποιούνται ως επίπεδο αναφοράς για την Ευρώπη, εκτινάχθηκαν έως και κατά 41%, στα 125 ευρώ η μεγαβατώρα. Πρόκειται για την τέταρτη συνεχόμενη ημέρα ανόδου. H Ευρώπη εξαρτάται από τη Ρωσία για το 40% του φυσικού αερίου που εισάγει.

Μολδαβία

Ευρωπαϊκή Ένωση: Πόσο εξαρτημένη είναι από τη Ρωσία και το φυσικό αέριο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και όχι μόνο βρίσκεται ένα μέσω μιας πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης όπου πλήττει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Πολλές φορές τελευταία έχει γίνει λόγος αν μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να βαδίσει χωρίς τη Ρωσία και το φυσικό αέριο που διανείμει καθώς και το αν πρέπει να δημιουργηθούν νέα ενεργειακά εργαλεία.

Περίπου το 43% του φυσικού αερίου που καταναλώνεται στην ΕΕ προέρχεται από τη Ρωσία, ενώ το υπόλοιπο καλύπτεται, σύμφωνα, με την Eurostat με εισαγωγές από την Νορβηγία, την Εγγύς Ανατολή, τις ΗΠΑ, την Αλγερία και την Λιβύη.

Η Γερμανία καλύπτει τις ανάγκες της σε φυσικό αέριο κατά 55% από την Gazprom. Για τον ρόλο της Gazprom στην ενεργειακή κρίση ο ειδικός σε ζητήματα ενέργειας Γκέοργκ Τσάχμαν από την δεξαμενή σκέψης Bruegel των Βρυξελλών εξηγεί: «Είναι σαφές ότι η Gazprom εκμεταλλεύεται την ισχυρή παρουσία της στην αγορά και επηρεάζει τις τιμές αυξομειώνοντας την ποσότητα φυσικού αερίου που διοχετεύει στην ΕΕ».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments