Διεθνή

Μπάιντεν: Προτείνει την πρώτη μαύρη γυναίκα, υποψήφια για το Ανώτατο Δικαστήριο

Μπάιντεν: Προτείνει την πρώτη μαύρη γυναίκα, υποψήφια για το Ανώτατο Δικαστήριο

Πηγή Φωτογραφίας: REUTERS/ Kevin Lamarque

Την πρώτη Αφροαμερικανίδα στο Ανώτατο Δικαστήριο, προτείνει ο Τζο Μπάιντεν. Μία απόφαση που εκπληρώνει μία προεκλογική δέσμευση του Μπάιντεν, ενώ αναμένεται να οδηγήσει σε «μάχη» στη Γερουσία για την επικύρωσή της.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, σχεδιάζει να προτείνει ως υποψήφια την ομοσπονδιακή δικαστή Κετάντζι Μπράουν Τζάκσον, προκειμένου να γίνει η πρώτη μαύρη γυναίκα που θα θητεύσει στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, δήλωσε στο Reuters μια πηγή με γνώση του θέματος.

Η εν λόγω απόφαση εκπληρώνει μια προεκλογική δέσμευση του Μπάιντεν, ενώ αναμένεται να οδηγήσει σε «μάχη» στη Γερουσία για την επικύρωσή της.

Ο Τζο Μπάιντεν ήταν από τη στιγμή της εκλογής του, γνωστό πως θα γίνει ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ, που θα προτείνει την πρώτη μαύρη γυναίκα για το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Μπάιντεν προτείνει την πρώτη Αφροαμερικανίδα στο Ανώτατο Δικαστήριο

Ο Τζο Μπάιντεν τηρεί τη δέσμευσή του

Τη δέσμευσή του, αυτή, να τοποθετήσει μία Αφροαμερικανίδα ως πρόεδρο του Ανώτατου Δικαστηρίου αναμένεται να τιμήσει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, διαβεβαιώνει ο Λευκός Οίκος. Θα είναι εκείνη, που θα  αντικαταστήσει τον φιλελεύθερο δικαστή, Stephen Breyer, ο οποίος αναμένεται να συνταξιοδοτηθεί στο τέλος της τρέχουσας θητείας του Ανώτατου Δικαστηρίου, τον ερχόμενο Ιούνιο.

Τα σχέδια συνταξιοδότησής του, ωστόσο δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα. Η αντικατάσταση του δικαστή Breyer δεν θα επέφερε πάντως καμία αλλαγή, στην τρέχουσα συντηρητική πλειοψηφία του δικαστηρίου με 6-3.

Supreme Court denies 1 pro-Trump election case as another hits its doorstep - ABC News

Ο ρόλος του Ανώτατου Δικαστηρίου

Το Ανώτατο Δικαστήριο διαδραματίζει βασικό ρόλο στις ζωές των Αμερικανών πολιτών και καλείται συχνά, να έχει τον τελευταίο λόγο σε εξαιρετικά αμφιλεγόμενες και περίπλοκες νομικές υποθέσεις. Μεταξύ αυτών, διαφορές μεταξύ πολιτειών και ομοσπονδιακής κυβέρνησης, καθώς και τελικές εκκλήσεις για αναστολή των εκτελέσεων, με έκδοση χάριτος.

Καθένας από τους εννέα δικαστές – γνωστούς ως δικαστές – υπηρετεί με ισόβιο διορισμό, αφότου διοριστεί από τον πρόεδρο των ΗΠΑ και ο διορισμός του, εγκριθεί από τη Γερουσία.

«Ο πρόεδρος έχει δηλώσει και επανέλαβε τη δέσμευσή του να προτείνει μια μαύρη γυναίκα στο Ανώτατο Δικαστήριο και βεβαίως επιμένει σε αυτό», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι σε συνέντευξη Τύπου.

Μόνο δύο Αφροαμερικανοί -και οι δύο άνδρες- υπηρέτησαν στην ιστορία στο Ανώτατο Δικαστήριο: Ο δικαστής Thurgood Marshall από το 1967 έως το 1991 και ο διάδοχός του δικαστής Clarence Thomas, ο οποίος πρόκειται να γίνει το γηραιότερο μέλος της Δικαστικής Έδρας σε ηλικία 73 ετών.

1-4

Ήταν εξ αρχής η επικρατέστερη υποψήφια, το όνομα της οποίας και αναμένεται να προτείνει στην Γερουσία ο Τζο Μπάιντεν

H Ketanji Brown Jackson, 51 ετών, πρώην νομικός υπάλληλος του κ. Breyer, ήταν εξ αρχής  η επικρατέστερη υποψήφια για την υψηλή αυτή θέση.

Η κα Τζάκσον επιβεβαιώθηκε τον περασμένο Ιούνιο σε μια έδρα στο Περιφερειακό Εφετείο των ΗΠΑ για την Περιφέρεια της Κολούμπια, στο οποίο διαδέχθηκε τον σημερινό Γενικό Εισαγγελέα Merrick Garland.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments