Πολιτισμός

Η Φιλαρμονική του Μονάχου απολύει τον μαέστρο Valery Gergiev επειδή δεν κατήγγειλε τον Πούτιν

Η Φιλαρμονική του Μονάχου απολύει τον μαέστρο Valery Gergiev επειδή δεν κατήγγειλε τον Πούτιν
Ο αστέρας της κλασικής μουσικής απομακρύνθηκε από την Ορχήστρα λόγω της άρνησής του να πάψει να υποστηρίζει το «εγκληματικό καθεστώς».

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Μονάχου απέλυσε τον Ρώσο μαέστρο Βαλέρι Γκέργκιεφ, επειδή δεν βγήκε να  μιλήσει εναντίον της εισβολής στην Ουκρανία ή να αποστασιοποιηθεί από τον στενό φίλο του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο δήμαρχος του Μονάχου, Ντίτερ Ράιτερ, δήλωσε το πρωί της Τρίτης ότι η σύμβαση του Γκέργκιεφ λύθηκε. Η ανακοίνωση ήρθε μια μέρα αφότου η διοίκηση της Ορχήστρας τον απέλυσε επειδή αρνήθηκε να ζητήσει συγνώμη για την «επί μακρόν εκφρασμένη υποστήριξή του» σε ένα «εγκληματικό καθεστώς».

Η απόφαση αφήνει τον Γκέργκιεφ, που είναι  ένας από τους μεγαλύτερους μαέστρους στον κόσμο,  απομονωμένο στον κόσμο της κλασικής μουσικής. Η Scala στο Μιλάνο, το Festspielhaus στο Baden-Baden και η Elbphilharmonie στο Αμβούργο έχουν επίσης κόψει τους δεσμούς τους με τον 68χρονο αρχιμουσικό.

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Ρότερνταμ, η οποία διοργανώνει ένα ετήσιο φεστιβάλ Gergiev από το 1996, αναμένεται να ακυρώσει την εκδήλωσή της αυτόν τον Σεπτέμβριο, εάν ο μαέστρος δεν σταματήσει την υποστήριξή που δείχνει στον Πούτιν

Στις ΗΠΑ, ο Γκέργκιεφ είχε ήδη αντικατασταθεί για αρκετές παραστάσεις από τη Φιλαρμονική της Βιέννης στο Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη και στη Νάπολη της Φλόριντα, και για δύο παραστάσεις ξανά στο Carnegie Hall τον Μάιο όπου επρόκειτο να ηγηθεί της Ορχήστρας Mariinsky της Αγίας Πετρούπολης, της οποίας είναι μουσικός διευθυντής.

Ο Ράιτερ ανέφερε σε δήλωση ότι ο Γκέργκιεφ, ο οποίος ήταν επικεφαλής μαέστρος στη Φιλαρμονική του Μονάχου από το 2015, είχε αρνηθεί την απαίτησή του να «αποστασιοποιηθεί ξεκάθαρα και χωρίς συγγνώμη από τον βάναυσο επιθετικό πόλεμο που κάνει ο Πούτιν κατά της Ουκρανίας και της πόλης του Κιέβου».

Ο Ράιτερ είχε απευθύνει έκκληση στον μαέστρο με επιστολή της την Παρασκευή να καταδικάσει τον πόλεμο, δίνοντάς του προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα το απόγευμα να το κάνει. «Στην παρούσα κατάσταση, ένα σαφές μήνυμα για την ορχήστρα, το κοινό της, το ευρύ κοινό και την πολιτική θα ήταν απαραίτητο για να καταστεί δυνατή η περαιτέρω συνεργασία», είπε.

Ο Μάρκους Φέλσνερ, πρώην μάνατζερ του Γκέργκιεφ, τον αποκάλεσε την Κυριακή «τον μεγαλύτερο μαέστρο εν ζωή και έναν εξαιρετικό άνθρωπο με βαθιά αίσθηση ευπρέπειας» αλλά είπε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να τον αφήσει να φύγει καθώς «δεν πρόκειται, ή δεν μπορεί, να τελειώσει δημόσια. τη μακροχρόνια υποστήριξή του σε ένα καθεστώς που έφτασε να διαπράξει τέτοια εγκλήματα».

Είπε: «Υπό το πρίσμα του εγκληματικού πολέμου που διεξήγαγε το ρωσικό καθεστώς ενάντια στο δημοκρατικό και ανεξάρτητο έθνος της Ουκρανίας, και ενάντια στην ευρωπαϊκή ανοιχτή κοινωνία στο σύνολό της, έχει καταστεί αδύνατο για εμάς, και σαφώς ανεπιθύμητο, να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του μαέστρου Γκέργκιεφ».

Ο Φέλσνερ είπε πως πρόκειται για την «πιο θλιβερή μέρα της επαγγελματικής μου ζωής»

Με τα χρόνια, η στενή φιλία του Γκέργκιεφ με τον Ρώσο πρόεδρο, που ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1990, έχει προκαλέσει αρνητικά σχόλια, ιδιαίτερα μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.

Το 2014, ο Γκέργκιεφ υπέγραψε μια έκκληση καλλιτεχνών που υποστήριξε την προσάρτηση και στην οποία δήλωσε ξεκάθαρα την υποστήριξή του στις πολιτικές απόψεις του Πούτιν. Το 2012 εμφανίστηκε σε μια διαφήμιση που υποστηρίζει την προεδρική εκστρατεία του Πούτιν και το 2016 διηύθυνε μια συναυλία στη συριακή πόλη Παλμύρα για ένα κοινό Ρώσων στρατιωτών, κυβερνητικών υπουργών και δημοσιογράφων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments