Focus

Όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν παρακολούθησε το «Dr. Strangelove’ με τον Oliver Stone

Όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν παρακολούθησε το «Dr. Strangelove’ με τον Oliver Stone

Πηγή Φωτογραφίας: Amazon.com, Rolling Stone, The Guardian

Ο Oliver Stone ο σκηνοθέτης αγαπημένων ταινιών όπως το Platoon και το Natural Born Killers, είχε την ευκαιρία να δώσει εκτενείς συνεντεύξεις με τον Πούτιν ξεκινώντας από το 2015.

Υπάρχουν συνεχείς συγκρούσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, που ξεκίνησαν ακόμα και πριν από τη ρωσική εισβολή, αλλά ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατάφερε να ενώσει ολόκληρο τον κόσμο εναντίον του όταν διέταξε τα στρατεύματά του να εισβάλουν στη χώρα πριν από λίγες ημέρες. Έκτοτε, ολόκληρο το Διαδίκτυο έχει γεμίσει με φρικιαστικά πλάνα από την Ουκρανία καθώς αθώοι πολίτες δολοφονούνται από Ρώσους στρατιώτες.

Κατά τη διάρκεια μιας τόσο ασταθούς στιγμής που ολόκληρη η μοίρα του κόσμου βασίζεται στις ενέργειες ενός τυράννου όπως ο Πούτιν, πολλοί άνθρωποι έχουν πάει στο Διαδίκτυο για να ερευνήσουν για τον άνθρωπο που έχει θεωρηθεί ο μόνος υπεύθυνος για όλο αυτό το χάος. Ένα περίεργο ντοκιμαντέρ που ανακαλύφθηκε ξανά από πολλούς ανθρώπους είναι η τηλεοπτική σειρά του 2017 για τον Πούτιν που σκηνοθέτησε ο γνωστός σε όλους Oliver Stone.

Ποιες ταινίες έχει σκηνοθετήσει

Ο Oliver Stone ο σκηνοθέτης αγαπημένων ταινιών όπως το Platoon και το Natural Born Killers, είχε την ευκαιρία να δώσει εκτενείς συνεντεύξεις με τον Πούτιν ξεκινώντας από το 2015. Οι πολιτικές συνεντεύξεις υψηλού προφίλ δεν ήταν αχαρτογράφητη περιοχή για τον Oliver Stone, καθώς είχε συνομιλήσει με πολιτικούς ηγέτες όπως ο Φιντέλ Κάστρο και Ούγκο Τσάβες για άλλα έργα.

Πολλά παράξενα πλάνα εμφανίστηκαν ως αποτέλεσμα του ταξιδιού του Στόουν στη Ρωσία, όπου του δόθηκε το είδος πρόσβασης που οι περισσότεροι ξένοι σκηνοθέτες δεν θα ονειρευόντουσαν ποτέ να έχουν. Το ντοκιμαντέρ απέσπασε μεγάλη κριτική, παρόλο που ο Στόουν υποστήριξε ότι δεν ήταν δουλειά του να αμφισβητήσει τον Πούτιν για τις προβληματικές πολιτικές του απόψεις που βλάπτουν τους Ρώσους πολίτες.

Ο Πούτιν ήταν ανοιχτά ομοφοβικός στο ντοκιμαντέρ, εκτός από το ότι ήταν εξαιρετικά μισογυνιστής ενώ ισχυρίστηκε ότι μόνο οι γυναίκες έχουν κακές μέρες και ότι είναι πολύ ανώτερος. Ενώ επέμενε ότι δεν θα έκανε ποτέ ντους δίπλα σε έναν gay, ο Πούτιν έδωσε μια απίστευτα παράξενη απάντηση: «Γιατί να τον προκαλέσεις; Αλλά ξέρετε, είμαι κύριος του τζούντο».

Λόγια συμπάθειας

Κατά τη διάρκεια της παραγωγής του ντοκιμαντέρ, ο Oliver Stone ήταν παραδόξως δεκτικός για πολλές από τις θέσεις του Πούτιν και είπε μάλιστα ότι ήταν λάθος να τον δαιμονοποιήσουν όπως έκαναν τα δυτικά μέσα ενημέρωσης. Όλα αυτά τα σχόλια έχουν παλιώσει πολύ καιρό  τώρα, αλλά δεδομένου του όγκου πρόσβασης που είχε ο Oliver Stone στο εσωτερικό της χώρας, θα ήταν ασφαλές να υποθέσουμε ότι κάποιο είδος συμφωνίας είχε ήδη τεθεί σε ισχύ όταν ο Πούτιν συμφώνησε στο ντοκιμαντέρ.

Αναφέρεται μάλιστα στην προφορική, όπως λέει διαβεβαίωση, που είχε λάβει ο Γκορμπατσόφ με τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας ότι το ΝΑΤΟ δεν θα επεκταθεί πέραν των ανατολικών συνόρων της Γερμανίας. Και επικρίνει εμμέσως τον τελευταίο ηγέτη της ΕΣΣΔ, λέγοντας ότι η συμφωνία αυτή (κακώς) δεν επισημοποιήθηκε ποτέ.

Για την Ουκρανία ειδικά ο κ. Πούτιν λέει ότι η Ρωσία ανέλαβε και μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ να πληρώνει στο ΔΝΤ τα χρέη των πρώην σοβιετικών δημοκρατιών και ειδικά για τη χώρα στην οποία έχει εισβάλει τώρα, σημειώνει ότι το χρέος της ήταν 16 δις δολλάρια.

Η ρήτρα

Λόγω της προσέγγισης του Oliver Stone, πολλοί σχολιαστές ισχυρίστηκαν ότι η σειρά ντοκιμαντέρ δεν είναι πραγματικά δημοσιογραφία και ο Stone δεν έχει αρνηθεί καθόλου αυτούς τους ισχυρισμούς. Μια συναρπαστική στιγμή συμβαίνει όταν ο Στόουν προσκαλεί τον Πούτιν σε μια προβολή του αντιπολεμικού αριστουργήματος του Στάνλεϊ Κιούμπρικ του 1964, Δρ. Στράντζελοβ, που αποτελεί τώρα την οριστική κριτική της παράνοιας του Ψυχρού Πολέμου και της απειλής της πυρηνικής εξόντωσης.

Αν και ο Στόουν ήταν πολύ ενθουσιασμένος για την ευκαιρία να παρακολουθήσει την ταινία με τον Πούτιν, ο Ρώσος ηγέτης κάθισε ακίνητος και είπε μόνο το εξής: «Υπάρχουν ορισμένα πράγματα σε αυτή την ταινία που πραγματικά μας κάνουν να σκεφτούμε, παρά το γεγονός ότι όλα όσα βλέπετε στην οθόνη είναι ψευδεπίγραφο.” Καμία από τις σάτιρες του Kubrick δεν έμεινε πραγματικά με τον Πούτιν, καθώς έχει απειλήσει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα σε πολλές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments