Οικονομία

Ουκρανία Ρωσία: Στα ύψη οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε Ελλάδα και Ευρώπη

Ουκρανία Ρωσία: Στα ύψη οι τιμές  ηλεκτρικής ενέργειας σε Ελλάδα και Ευρώπη
Ουκρανία Ρωσία: Αυξημένες σημαντικά είναι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για την αυριανή ημέρα και σε εγχώριο επίπεδα αλλά και πανευρωπαϊκά.

Αυξημένες σημαντικά είναι οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας για την αυριανή ημέρα και σε εγχώριο επίπεδα αλλά και πανευρωπαϊκά. Στην αγορά Επόμενης Ημέρας η μέση χονδρεμπορική τιμή είναι πάνω από τα 360 ευρώ η μεγαβατώρα, σημειώνοντας αύξηση κατά 30% σε σχέση με τη χθεσινή. Από την προηγούμενη Δευτέρα και μέσα σε τέσσερις ημέρες το χονδρεμπορικό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε αθροιστικά κατά 36,5%, με μια μικρή επουσιώδη «ανάπαυλα» χθες, Τετάρτη, οπότε έπεσε κατά 0,19%. Πρόκειται για τη δεύτερη υψηλότερη τιμή ιστορικά στο ελληνικό Χρηματιστήριο, μετά τις 22 Δεκεμβρίου οπότε είχε διαμορφωθεί στα 415,94 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Τι έδειξαν οι δείκτες στο Χρηματιστήριο

Η τιμή στο ελληνικό Χρηματιστήριο συγκαταλέγεται στις χαμηλότερες της Ευρώπης. Συγκεκριμένα η ελληνική αγορά είναι η 6η φθηνότερη μετά την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ολλανδία και τη Γερμανία. Ακριβότερες χώρες είναι η Μ.Βρετανία (μέση τιμή στα 434,28 ευρώ ανά μεγαβατώρα), Ελβετία (388,05) και Σερβία (385,89).

Οι επιδοτήσεις για το ρεύμα και το φυσικό αέριο τον Μάρτιο

  • Για τους οικιακούς καταναλωτές με κυμαινόμενα τιμολόγια και για την πρώτη κατοικία, η επιδότηση είναι 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 155 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης (έναντι 150 kwh που ήταν το όριο το Φεβρουάριο) και για κατανάλωση από 156 έως 310 kwh, (από 300 kwh), η επιδότηση είναι 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Έτσι η συνολική επιδότηση διαμορφώνεται στα 40,03 ευρώ.
  • Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο η επιδότηση παραμένει στα 170 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 310 κιλοβατώρες (αντί για 300) χωρίς την προϋπόθεση της πρώτης κατοικίας.
  • Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, με κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, ανεξαρτήτως τάσης, η επιδότηση παραμένει σε 65 ευρώ/ΜWh για όλη τη μηνιαία κατανάλωση.
  • Για το φυσικό αέριο η κρατική επιδότηση τον Μάρτιο παραμένει στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα  για όλους τους καταναλωτές (οικιακούς και μη, εκτός των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας).
ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments