Οικονομία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Fitch και Moody’s υποβαθμίζουν τη Ρωσία σε «junk»

Πόλεμος στην Ουκρανία: Fitch και Moody’s υποβαθμίζουν τη Ρωσία σε «junk»

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κατά έξι βαθμίδες υποβαθμίστηκε η πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας και πλέον βρίσκεται στην κατηγορία «junk», από τους οίκους αξιολόγησης Fitch και Moody’s.

Κατά έξι βαθμίδες υποβαθμίστηκε η πιστοληπτική ικανότητα της Ρωσίας και πλέον βρίσκεται στην κατηγορία «junk», από τους οίκους αξιολόγησης Fitch και Moody’s. Σύμφωνα με τους οίκους αξιολόγησης εκτίμησαν πως οι κυρώσεις που επέβαλε η Δύση κατά της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία θέτουν υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της Ρωσίας να  εξυπηρετήσει το χρέος της και πως θα αποδυναμώσουν την οικονομία της.

Τι ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης Moody’s

H Moody’s ανέφερε πως υποβαθμίζει την αξιολόγηση της Ρωσίας σε “Β3” από “Baa3” επικαλούμενη τις σοβαρές κυρώσεις που έχουν επιβάλει χώρες της Δύσης στη Ρωσία, ενώ σημειώνει πως η αξιολόγηση παραμένει υπό εξέταση για περαιτέρω υποβάθμιση.

Η Fitch, που υποβαθμίζει την αξιολόγηση σε “Β” από “ΒΒΒ” και θέτει την αξιολόγηση σε “rating watch negative”, αναφέρει ως βασικούς «οδηγούς» για την απόφασή της:

  • το σοβαρό σοκ στα πιστωτικά θεμελιώδη από τις διεθνείς κυρώσεις
  • την ταχύτατη αυστηροποίηση των κυρώσεων, που θα  μπορούσε να καταστήσει μεγάλο μέρος των ρωσικών διεθνών αποθεματικών άχρηστα για παρεμβάσεις ξένου συναλλάγματος.
  • την αύξηση της απροθυμίας της Ρωσίας να αποπληρώσει το χρέος της λόγω των κυρώσεων
  • το ενδεχόμενο περαιτέρω κυρώσεων κατά του τραπεζικού τομέα
  • τα αυξημένα μακρο-χρηματοοικονομικά ρίσκα λόγω των κυρώσεων και την απότομη υποτίμηση του ρουβλιού που μπορεί να αυξήσουν μια ευρύτερη απώλεια εμπιστοσύνης εγχώρια και να οδηγήσουν σε εκροές καταθέσεων και δολαριοποίηση
  • την αρνητική επίπτωση που θα έχει το σοκ στην εγχώρια εμπιστοσύνη και η σύσφιξη πολιτικής στη βραχυπρόθεσμη οικονομική δραστηριότητα
  • τα πολιτικά και γεωπολιτικά ρίσκα και αβεβαιότητες λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Σημειώνεται πως την περασμένη εβδομάδα η S&P υποβάθμισε σε «junk» την αξιολόγηση της Ρωσίας.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments