Οικονομία

Τζεντιλόνι για Ελλάδα: Πρέπει να μειώσει το υψηλό δημόσιο χρέος της

Τζεντιλόνι για Ελλάδα: Πρέπει να μειώσει το υψηλό δημόσιο χρέος της
Τζεντιλόνι για Ελλάδα: Με αφορμή τις κατευθυντήριες γραμμές για τη δημοσιονομική πολιτική του 2023, ο κ. Τζεντιλόνι δήλωσε πάντως ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει σταδιακά το υψηλό δημόσιο χρέος της.

Ο επίτροπος Οικονομίας κ. Πάολο Τζεντιλόνι άφησε ανοιχτό παράθυρο για πιθανή ειδική μεταχείριση των αμυντικών δαπανών, αλλά και το ενδεχόμενο να ληφθούν υπόψη ζητήματα ασφάλειας. Παράλληλα, με αφορμή τις κατευθυντήριες γραμμές για τη δημοσιονομική πολιτική του 2023, ο κ. Τζεντιλόνι δήλωσε πάντως ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει σταδιακά το υψηλό δημόσιο χρέος της.

Αναφερόμενος στην «άνευ προηγουμένου απόφαση στην ιστορία της ΕΕ» για παροχή στρατιωτικής βοήθειας 500 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία, καθώς και στην «πρωτοφανή απόφαση από τη Γερμανία» για ενίσχυση των αμυντικών δαπανών της, ο κ. Τζεντιλόνι εκτίμησε ότι ο συνδυασμός αυτός θα καταλήξει σε δύο κατευθύνσεις.

«Πρώτον, πώς θα ενισχύσουμε την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα, (πρέπει να γίνει) τώρα ή ποτέ, και, δεύτερον, πώς θα μεταχειριστούμε ορισμένες στρατηγικές επενδύσεις στην αναθεώρηση της οικονομικής διακυβέρνησης, που δεν συνδέονται μόνο με τις αμυντικές δαπάνες, αλλά κυρίως με τις πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις. Και μπορεί να περιληφθεί επίσης η στρατηγική μας αυτονομία. Συζητάμε για το πώς μπορεί να γίνει και θα παρουσιάσουμε προτάσεις τον Ιούνιο». Αλλωστε, όπως είπε, η γερμανική απόφαση ενίσχυσης των αμυντικών της δαπανών «αλλάζει το παιχνίδι για τη συζήτηση στην ΕΕ για την κοινή άμυνα».

Πάντως, για το ζήτημα των εξαιρέσεων στρατηγικών επενδύσεων από δημοσιονομικούς κανόνες ξεκαθάρισε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η πράσινη μετάβαση. «Αλλά είμαι εντελώς ανοιχτός να εξετάσουμε το ζήτημα της αυτονομίας και της ανταγωνιστικότητάς μας, που αφορά και επενδύσεις ψηφιακές και αμυντικές. Αν λάβουμε ισχυρή απόφαση για την αυτονομία μας στην άμυνα σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, υπάρχει αρκετός χώρος για να συμπεριλάβουμε αυτού του είδους τις επενδύσεις υπό ειδική μεταχείριση. Αλλά το συζητάμε ακόμη».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments