Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ενισχύεται η EUFOR – Φόβοι επέκτασης της αστάθειας στα Δυτικά Βαλκάνια

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ενισχύεται η EUFOR – Φόβοι επέκτασης της αστάθειας στα Δυτικά Βαλκάνια

Πηγή Φωτογραφίας: euforbih.org

Οι Σερβοβόσνιοι, υπό την ηγεσία του Μίλοραντ Ντόντικ επιθυμούν η χώρα να παραμείνει ουδέτερη και εκτός του ΝΑΤΟ.

Με τη νέα τάξη πραγμάτων όπως αυτή διαμορφώνεται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία , αλλά και τις προειδοποιήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η αστάθεια από τον πόλεμο μπορεί να επεκταθεί στα Δυτικά Βαλκάνια, τη Μολδαβία και τη Γεωργία, η Ειρηνευτική Δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Βοσνία (EUFOR) ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικές πτήσεις μεγάλης ταχύτητας με μαχητικά αεροσκάφη τζετ στον εναέριο χώρο της Βοσνίας.

Η ΕΕ την προηγούμενη εβδομάδα αποφάσισε να αυξήσει τη δύναμη της EUFOR στους 1.100 στρατιώτες από 600, αναπτύσσοντας εφεδρικές δυνάμεις, ήδη κάποιες έχουν αναπτυχθεί. από την Αυστρία, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σλοβακία, προκειμένου να αποτρέψει ενδεχόμενη αποσταθεροποίηση, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η Βοσνία βρίσκεται σε απόσταση εκατοντάδων χιλιομέτρων από τις μάχες στην Ουκρανία, αλλά αντιμετωπίζει ένα ουσιαστικά επιθετικό σερβικό αποσχιστικό κίνημα. Μερικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι το κίνημα αυτό, έχει τουλάχιστον τη σιωπηρή υποστήριξη της Μόσχας.

«Το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ διεξάγει επιχειρησιακές εκπαιδεύσεις στη Μεσόγειο Θάλασσα και από τη Δευτέρα (7 Μαρτίου) τα αεροσκάφη τύπου Rafale που διαθέτει, θα πραγματοποιούν υπερπτήσεις πάνω από τα Δυτικά Βαλκάνια, συμπεριλαμβανομένης και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης» σύμφωνα με την EUFOR.

Η Βοσνία,έχει επίσης εκδηλώσει την επιθυμία της για είσοδο στο ΝΑΤΟ, κάτι στο οποία η Μόσχα αντιδρά. Πααράλληλα και οι Σερβοβόσνιοι, υπό την ηγεσία του Μίλοραντ Ντόντικ επιθυμούν η χώρα να παραμείνει ουδέτερη και εκτός του ΝΑΤΟ.

Ο Ντόντικ, εκπροσωπεί το σερβικό στοιχείο στην τριμερή προεδρία της Βονσίας, ενώ προκάλεσε την χειρότερη πολιτική κρίση από τη λήξη του πολέμου, στη δεκαετία του 1990, προκαλώντας τους κρατικούς φορείς να αποσχιστούν και να ενταχθούν στη γειτονική Σερβία, στο πλαίσιο μακρόχρονων σερβικών επιδιώξεων.

Η EUFOR, που αντικατέστησε τα νατοϊκά ειρηνευτικά στρατεύματα στη Βοσνία το 2004, αποτελείται από 3.500 στρατιώτες, οι 600 από τους οποίους έχουν αναπτυχθεί στη χώρα.

Διαψεύδει το σερβικό Υπουργείου Άμυνας ότι καλεί εφέδρους

Νωρίτερα στη Σερβία επικράτησε σύγχυση όταν διαδόθηκε η φήμη ότι καλούνται έφεδροι με συνέπεια το υπουργείο ‘Αμυνας της χώρα να εκδώσει ανακοίνωση διάψευσης.

“Για τις καταγγελίες κάποιων ΜΜΕ της περιοχής, το Υπουργείο Άμυνας ανακοινώνει ότι τα Κέντρα Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν καλούν στρατεύσιμους σε στρατιωτικές ασκήσεις και προσλήψεις με σκοπό την επίδειξη δύναμης, αλλά πρόκειται για εντελώς άρρωστες και κακόβουλες κατασκευές. Για λόγους πραγματικής ενημέρωσης του κοινού, ανακοινώνουμε ότι πρόκειται για εκπαιδεύσεις στην πολιτική προστασία, για τις οποίες το Τμήμα Εκτάκτων Καταστάσεων του Υπουργείου Εσωτερικών αποστέλλει πρόσκληση μέσω των δημοτικών μας κέντρων. Η πρόσκληση φορολογουμένων σε εκπαιδεύσεις πολιτικής προστασίας πραγματοποιείται κάθε χρόνο και είναι μια τακτική και προγραμματισμένη εκπαίδευση για τις ανάγκες του Υπουργείου Εσωτερικών. Είναι προφανές όμως ότι κάποιες ομάδες θέλουν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή μας και για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούν πλήρεις αναλήθειες και χειρισμούς. Τους καλούμε να σταματήσουν να διαδίδουν ψέματα, τα οποία συμβάλλουν σε διάφορες προσπάθειες να τεθεί σε κίνδυνο η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή μας” διευκρινίζεται από το υπουργείο σε νεώτερη δήλωση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments