Διεθνή

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η διαφθορά στη Ρωσία επηρεάζει τις μαχητικές επιδόσεις του στρατού της

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η διαφθορά στη Ρωσία επηρεάζει τις μαχητικές επιδόσεις του στρατού της

Πηγή Φωτογραφίας: foxnews.com

Οι Ρώσοι ολιγάρχες και η μαφία έχουν απλώσει τα πλοκάμια τους σε κάθε τομέα της ρωσική κοινωνίας

Η διαφθορά που επικρατεί στη Ρωσία μπορεί να έχει πλήξει τον στρατό της και να έχει διαβρώσει τη μαχητική ικανότητά του στις πολεμικές προσπάθειες στην Ουκρανία.

 Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και ο πόλεμος δεν έχει εξελιχθεί όπως θα ήθελε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας και  Αμερικανοί αξιωματούχοι σημειώνουν τακτικά ότι ο ρωσικός στρατός έχει σημειώσει αργή πρόοδο, καθώς χρειάζονται αρκετές ημέρες για να αντιμετωπίσει ακόμη και στόχους της πρώτης ημέρας. Αλλά πιο ανησυχητικό για τα ρωσικά στρατεύματα είναι οι ελλείψεις σε προμήθειες και εξοπλισμό: Οι εικόνες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν ότι τα στρατεύματα είναι εφοδιασμένα με συσκευασμένα αλλά ληγμένα τρόφιμα από το 2015 και ο εξοπλισμός φαίνεται να είναι χρονολογημένος, με ραδιοεπικοινωνίες που μεταδίδονται σε ανοιχτά κανάλια και δεν διαθέτουν δυνατότητες μεγάλης εμβέλειας. Τα τανκς και τα οχήματα που εγκαταλείφθηκαν κατά τη διάρκεια της μάχης φαίνονται κακοσυντηρημένα.

Η Ρωσική Ομοσπονδία προϋπολογίζει περίπου 60 έως 70 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για τη χρηματοδότηση του στρατού της, η οποία βοηθά στην καταβολή μισθών και στο κόστος εκπαίδευσης, στη συντήρηση εξοπλισμού και εγκαταστάσεων και στην ανάπτυξη ή αγορά νέων όπλων, εργαλείων και οχημάτων. Εάν ο στρατός δεν το μεταφράζει αυτό στην πολεμική του προσπάθεια, εγείρει ερωτήματα σχετικά με το εάν η διαφθορά της Ρωσίας έχει υπονομεύσει τη μαχητική ικανότητα της. 

πηγή: foxnews.com

Ανεξέλεγκτη η διαφθορά

Η Ρεμπέκα Κόφλερ, πρώην αξιωματικός της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών, είπε ότι η Ρωσία έχει τη συνήθεια να κρατά απαρχαιωμένο εξοπλισμό, αλλά η διαφθορά επηρεάζει «απολύτως» τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου του στρατού, με ιδιώτες επιχειρηματίες και τη μαφία να παίρνουν το μερίδιό τους.

«Η διαφθορά είναι τόσο ανεξέλεγκτη», είπε η Κόφλερ στο Fox News Digital. «Δεν υπάρχει η ίδια σχολαστικότητα στη Ρωσία – είναι η πρώην Σοβιετική Ένωση και δεν είναι καν στην κουλτούρα να ελέγχεις τη λήξη γιατί κανείς δεν θα την εμπιστευόταν έτσι κι αλλιώς». Το στήσιμο στη Ρωσία μεταξύ των ολιγαρχών – δισεκατομμυριούχων που ελέγχουν ολόκληρα τμήματα της ρωσικής βιομηχανίας – και της μαφίας είναι αρκετά μοναδικό σε σύγκριση με τη Δύση.

Πλοκάμια του οργανωμένου εγκλήματος στον ρωσικό στρατό

Ο απόστρατος υποστράτηγος του αμερικανικού στρατού Τόμας Σπόερ είπε στο Fox News Digital ότι, ενώ δεν υπάρχει συγκεκριμένο κύκλωμα οργανωμένου εγκλήματος στον στρατό, είναι «βέβαιο» ότι το οργανωμένο έγκλημα λειτουργεί στον ρωσικό στρατό σε κάποιο βαθμό. Μιλάμε για το πώς ο αμερικανικός στρατός είναι αντανάκλαση της αμερικανικής κοινωνίας και είχαμε αυτό το θέμα με τις συμμορίες στον στρατό όχι πολύ καιρό πριν», εξήγησε ο Σπόερ.

«Με την ίδια ιδέα, θα ήταν εκπληκτικό αν δεν υπήρχε οργανωμένο έγκλημα στον ρωσικό στρατό επειδή η ρωσική κοινωνία είναι γεμάτη από οργανωμένο έγκλημα. Είναι σχεδόν σαν μια άλλη οικονομία με τον τρόπο που λειτουργεί η Ρωσία». Είπε ότι ο ρωσικός στρατός δίνει προτεραιότητα στο ναυτικό του έναντι του στρατού του, κάτι που μπορεί να δικαιολογεί τα φτωχά γεύματα και τα απαρχαιωμένα όπλα που εμφανίζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά πρόσθεσε ότι ενώ ο ρωσικός στρατός φαινομενικά αποκτά νέα όπλα και εξοπλισμό μέσω του γραφείου εξαγορών του, δεν υπάρχει αμφιβολία «ένα ορισμένο ποσό διαφθοράς».«Υπάρχει δωροδοκία, κακοποίηση, όλα αυτά τα είδη», είπε ο Σπόερ. «Έτσι, οι άνθρωποι ξεφεύγουν από την κορυφή, ίσως σε ορισμένες περιπτώσεις αποδέχονται κακά αγαθά, μερικές φορές πλουτίζονται κατευθύνοντας συμβόλαια στον αγαπημένο τους ολιγάρχη – όλα αυτά συμβαίνουν». Αλλά ο Σπόερ τόνισε ότι τα στρατηγικά ζητήματα και οι υλικοτεχνικές ελλείψεις είναι πιθανώς πιο υπεύθυνα για τις «κακές»  επιδόσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία παρά η οποιαδήποτε πιθανή διαφθορά.

Ο Νταν Χόφμαν, συνεργάτης του Fox News και πρώην σταθμάρχης της CIA στη Μόσχα, υποστηρίζει ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό η διαφθορά έχει επηρεάσει τον ρωσικό στρατό – μόνο ότι τα στρατεύματα «προκαλούνται» και δεν μπορούμε να πούμε ποια είναι η αιτία. Υποστήριξε ότι είναι εξίσου πιθανό ότι η σχεδιαζόμενη ανανέωση προμηθειών και δυνάμεων μετά την εισβολή στη Γεωργία το 2008 να μην έγινε ή ότι ο στρατός δεν είχε προσπαθήσει να πραγματοποιήσει πλήρη εισβολή από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και δεν ήταν προετοιμασμένος για την πραγματικότητα μιας τέτοιας επιχείρησης.

Με πληροφορίες από FoxNews

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments