Διεθνή

Εμπάργκο των ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο

Εμπάργκο των ΗΠΑ στο ρωσικό πετρέλαιο
Δεν θα επιδοτήσουμε τον πόλεμο του Πούτιν, επεσήμανε στις δηλώσεις του ο Αμερικανός πρόεδρος

Την απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ ανακοίνωσε, όπως άλλωστε είχε προαναγγελθεί ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τζο Μπάιντεν σε δηλώσεις του τόνισε: «Το ρωσικό πετρέλαιο δεν θα γίνεται πλέον δεκτό στην Αμερική. Δεν θα επιδοτήσουμε τον πόλεμο του Πούτιν. Πολλοί Ευρωπαίοι σύμμαχοι και εταίροι ίσως να μην μπορούν να μας ακολουθήσουν. Μπορούμε να πάρουμε αυτό το μέτρο άλλα άλλοι όχι. Σήμερα παραμένουμε ενωμένοι σε ένα σκοπό. Να κρατήσουμε την πίεση στον Πούτιν.

Επιβάλλουμε το αυστηρότερο οικονομικό πακέτο κυρώσεων στην Ιστορία. Ένα ρούβλι ισούται με λιγότερο από 1 αμερικανικό σεντ. Έχουμε περικόψει την πρόσβαση στις μεγαλύτερες ρωσικές τράπεζες. Ταυτόχρονα μειώνουμε την οικονομική ισχύ και τη δυνατότητα σε στρατιωτικό επίπεδο. Εταιρείες ανέστειλαν τις υπηρεσίες τους στην Ρωσία χωρίς να το ζητήσουμε” τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Νωρίτερα το Bloomberg, είχε μεταδώσει ότι οι Η.Π.Α προχωράνε σε απαγόρευση εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου χωρίς τη συμμετοχή των χωρών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης .

Το εμπάργκο θα περιλαμβάνει ρωσικό πετρέλαιο, υγροποιημένο φυσικό αέριο και άνθρακα.

“Η Ευρώπη δεν είναι έτοιμη ακόμα ενεργειακά για κάτι τέτοιο”, δήλωσε χτες ο Γερμανός Καγκελάριος.

Σύμφωνα με το “Reuters” που επικαλείται αμερικανό αξιωματούχο ο οποίος θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του “τίποτα δεν είναι  οριστικό αλλά αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα γίνει μόνο από τις Η.Π.Α”

“Ο Λευκός Οίκος διαπραγματεύεται με ηγέτες του Κογκρέσου που επεξεργάζονται νομοθεσία που θα απαγόρευε τις ρωσικές εισαγωγές, μια κίνηση που αναγκάζει την κυβέρνηση να εργαστεί με ταχύ ρυθμό προς αυτή τη κατεύθυνση”, πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος .

Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού αργού πετρελαίου, έχει απορρίψει σχέδια για απαγόρευση των εισαγωγών ενέργειας, όπως ξεκαθάρισε και ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς

Οι Γερμανοί επιταχύνουν τα σχέδιά τους για χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας, αλλά δεν μπορούν άμεσα να σταματήσουν τις εισαγωγές ρωσικής ενέργειας.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί στα υψηλότερα επίπεδά τους από το 2008 λόγω καθυστερήσεων στην πιθανή επιστροφή του ιρανικού αργού στις παγκόσμιες αγορές και καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι Ευρωπαίοι σύμμαχοι εξετάζουν την απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών.

Η Ευρώπη βασίζεται στη Ρωσία για αργό πετρέλαιο και φυσικό αέριο, αλλά έχει γίνει πιο ανοιχτή στην ιδέα της απαγόρευσης των ρωσικών προϊόντων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαρτώνται πολύ λιγότερο από το ρωσικό αργό πετρέλαιο και τα προϊόντα.

Η Βουλή,  παράλληλα με τη διερεύνηση νομοθεσίας για την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου, σκοπεύει να θεσπίσει αυτή την εβδομάδα βοήθεια 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία ως απάντηση στη στρατιωτική εισβολή της Μόσχας. Πάντως, ο Αντονι Μπλίνκεν έχει τονίσει τη σημασία της διατήρησης σταθερών αποθεμάτων πετρελαίου παγκοσμίως.

«Βρισκόμαστε τώρα σε πολύ ενεργές συζητήσεις με τους Ευρωπαίους εταίρους μας για την απαγόρευση της εισαγωγής ρωσικού πετρελαίου στις χώρες μας, ενώ φυσικά, ταυτόχρονα, διατηρούμε μια σταθερή παγκόσμια προσφορά πετρελαίου», επισήμανε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξή του στο NBC «Meet».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments