Κόσμος

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Ερντογάν την Πέμπτη – Συνεργασία Τουρκίας-Ισραήλ στα ενεργειακά

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Ερντογάν την Πέμπτη – Συνεργασία Τουρκίας-Ισραήλ στα ενεργειακά

Πηγή Φωτογραφίας: AP

Μετά τη συνάντηση Λαβρόφ-Κουλέμπα στην Αττάλεια. Έτοιμη να συνεργαστεί με το Ισραήλ η Τουρκία στα ενεργειακά.

Τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα αύριο, Πέμπτη 10 Μαρτίου 2022.

Οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Τουρκίας θα συνομιλήσουν μετά από αρκετό καιρό και για πρώτη φορά έπειτα από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Το τηλεφώνημα θα γίνει περί τις 18:30 ώρα Ελλάδας, λίγες ώρες μετά την κρίσιμη τριμερή διάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας (Λαβρόφ) και της Ουκρανίας (Κουλέμπα) στην Αττάλεια, με μεσολαβητή τον Τούρκο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στις 11:00 το πρωί.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έχει ήδη φτάσει στην Αττάλεια για τη συνάντηση με τον Κουλέμπα, όπως μεταδίδουν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο Reuters.

Η Τουρκία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας, διαβεβαιώνει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντησή του με τον Ισραηλινό ομόλογό του στην Άγκυρα, δήλωσε πως πιστεύει ότι η επίσκεψη του Ισαάκ Χέρτζογκ στην Τουρκία θα αποτελέσει σημείο καμπής στις τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και πως η Άγκυρα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με το Ισραήλ στον ενεργειακό τομέα.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Ισραηλινού προέδρου στην Τουρκία από το 2008.

Η συνάντηση των δυο ανδρών διήρκεσε πάνω από 2 ώρες. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος Ερντογάν και ο Ισραηλινός Πρόεδρος Χέρτζογκ παραχώρησαν κοινή συνέντευξη. Απίστευτο για ποιον Έλληνα έκανε tweet ο Ερντογάν | Pagenews.gr

Τα κυριότερα σημεία των δηλώσεων Ερντογάν και Χέρτζογκ

«Πιστεύω ότι αυτή η ιστορική επίσκεψη θα είναι μια νέα καμπή στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ. Η ανάπτυξη και η ενίσχυση των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ έχει μεγάλη σημασία για την περιφερειακή σταθερότητα και ειρήνη καθώς και για τις χώρες μας. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε τις δυνατότητες συνεργασίας μας σε διάφορους τομείς, ιδιαίτερα στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις. Παρά την επιδημία, ο όγκος των συναλλαγών μας αυξήθηκε κατά 36%. Πιστεύω ότι θα αυξήσουμε αυτό το ποσό στα 10 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022.

Οι εξελίξεις στην περιοχή μας απέδειξαν για άλλη μια φορά τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας. Έχουμε σοβαρές ευκαιρίες συνεργασίας σε τομείς όπως ο τουρισμός, η επιστήμη, η προηγμένη τεχνολογία, η γεωργία, η υγεία και η αμυντική βιομηχανία.

Ένα από τα κύρια στοιχεία της συνάντησής μας ήταν φυσικά το παλαιστινιακό ζήτημα. Μοιραστήκαμε την προσέγγιση και την ευαισθησία μας για το θέμα. Εκφράσαμε τη σημασία που αποδίδουμε στη μείωση της έντασης στην περιοχή και το όραμα για λύση δύο κρατών. Υπογραμμίσαμε τη σημασία που αποδίδουμε στη θρησκευτική ταυτότητα και την ιερότητα του Τεμένους Άκσα. Τόνισα ιδιαίτερα την υποστήριξη των ισραηλινών αρχών για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων των οργανώσεων μας όπως η ΤΙΚΑ και η Τουρκική Ερυθρά Ημισέληνος, που πραγματοποιούν ανθρωπιστικό έργο για τον παλαιστινιακό λαό.

Επανέλαβε για άλλη μια φορά την προσέγγισή μας ότι ο αντισημιτισμός είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Τούρκοι και Εβραίοι έδωσαν τα καλύτερα παραδείγματα ειρηνικής συνύπαρξης για χρόνια. Με την επιδημία του κορωνοϊού, βλέπουμε ότι τα εγκλήματα μίσους αυξάνονται ξανά στον κόσμο. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με αποφασιστικότητα κατά του αντισημιτισμού, της ισλαμοφοβίας και του ρατσισμού.

Στη συνάντησή μας, συζητήσαμε την Ουκρανία, την Ανατολική Μεσόγειο, τρέχοντα και περιφερειακά ζητήματα. Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών μας στην Παλαιστίνη και το Ισραήλ μετά από αυτή την επίσκεψη. Δίνω επίσης σημασία στην επίσκεψη του Υπουργού μας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων στο Ισραήλ. Ως Τουρκία, νομίζω ότι αυτή είναι μια ευκαιρία να επανεκκινήσουμε την ενεργειακή συνεργασία που είχε ξεκινήσει παλαιότερα. Αυτή τη στιγμή έχουμε στα χέρια μας 4 πλοία γεώτρησης. Διαθέτουμε 2 πλοία σεισμικής έρευνας. Μπορούμε να πραγματοποιήσουμε αυτά τα έργα στη Μαύρη Θάλασσα και στη Μεσόγειο σχεδιάζοντας τα από κοινού. Εύχομαι αυτή η σημαντική επίσκεψη, που έγινε μετά από πολύ καιρό, να είναι επωφελής»

Turkish President Recep Tayyip Erdogan, right, shows the way to Israel’s President Isaac Herzog pose during a welcome ceremony, in Ankara, Turkey, Wednesday, March 9, 2022. President Isaac Herzog is the first Israeli leader to visit Turkey since 2008. (AP Photo/Burhan Ozbilici)

Ο Ισραηλινός Πρόεδρος Χέρτζογκ έκανε τις εξής δηλώσεις: «Η σύζυγός μου και εγώ είμαστε πολύ χαρούμενοι που βρισκόμαστε στην Τουρκία. Σας ευχαριστώ που με προσκαλέσατε σε μια επίσημη επίσκεψη στη Δημοκρατία της Τουρκίας για τη γόνιμη συνάντηση μας που μόλις τελείωσε. Η επίσκεψη μου εδώ είναι η συνέχεια του διαλόγου που ξεκινήσατε από τότε που ανέλαβα Πρόεδρος του Ισραήλ. Αυτή η στιγμή είναι μια πολύ σημαντική στιγμή στη σχέση των δύο χωρών μας. Στόχος μας είναι να θέσουμε τα θεμέλια των φιλικών σχέσεων μεταξύ των χωρών και των λαών μας. Οι σχέσεις μας μεταξύ των λαών μας είναι πολύ παλιές. Έχουν ισχυρές ιστορικές, θρησκευτικές και πολιτιστικές ρίζες.

Ένας εξαιρετικός κατάλογος προσωπικοτήτων, που αποτελείται από πολλούς άνδρες και γυναίκες, ηγέτες, ραβίνους, ποιητές, εμπόρους και επιχειρηματίες είναι μόνο ένα μέρος του παρελθόντος της εβραϊκής ιστορίας σε αυτή τη χώρα. Δυστυχώς, οι σχέσεις μας έχουν περάσει μια περίοδο δυσκολίας τον τελευταίο καιρό. Πιστεύω ότι αυτό θα εξεταστεί στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε καλύτερα την περιφερειακή και παγκόσμια ευαισθησία. Το Ισραήλ και η Τουρκία μπορούν και πρέπει να συνάψουν εντυπωσιακή συνεργασία στην περιοχή που όλοι αποκαλούμε πατρίδα σε πολλούς τομείς. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί το Ισραήλ. Θα επιτρέψει τη συνέχιση του διαλόγου που αναφέρατε. Πρέπει να ζήσουμε αυτόν τον διάλογο προς όλες τις κατευθύνσεις.

Ο Ναζίμ Χικμέτ, ένας από τους μεγαλύτερους Τούρκους ποιητές της σύγχρονης εποχής, έγραψε τους ακόλουθους στίχους στο ποίημά του On Living: Θέλω να πω, θα πάρετε τη ζωή τόσο σοβαρά που ακόμα κι όταν είσαι εβδομήντα, για παράδειγμα, θα φυτέψεις ελιές, Όχι γιατί θα μείνει στα παιδιά σου, αλλά γιατί δεν πιστεύεις στον θάνατο κι ας φοβάσαι να πεθάνεις, γιατί το να ζεις, υπερτερεί. Σήμερα, όπως είπε ο ποιητής, εμείς, οι δύο λαοί, οι δύο χώρες, επιλέγουμε να μπούμε στον δρόμο της εμπιστοσύνης και του σεβασμού, που θα περιλαμβάνει έναν εις βάθος διάλογο σε όλους τους τομείς.

Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε σε όλα. Αυτό είναι φυσικό σε μια σχέση με μια πλούσια ιστορία σαν τη δική μας. Ωστόσο, θα προσπαθήσουμε να επιλύσουμε τις διαφορές για το μέλλον. Τόσο το έθνος σας όσο και το έθνος μου είναι ο πατέρας όσων πιστεύουν στον Αλλάχ. Είμαστε τα παιδιά του Αβραάμ. Πιστεύω ότι εσείς και εγώ αποδεικνύουμε πράγματι κάτι εδώ που όλοι καταλαβαίνουμε. Μια καλή συνεργασία μεταξύ μας είναι σημαντική για όλους μας. Όλοι εμείς, μέλη όλων των θρησκειών, Μουσουλμάνοι, Εβραίοι και Χριστιανοί μπορούμε και πρέπει να ζούμε μαζί ειρηνικά.

Εύχομαι να εργαστούμε μαζί για την εδραίωση της σταθερότητας, της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή. Η κυβέρνησή μας είναι μια κυβέρνηση που προστατεύει πάντα την ελευθερία της πίστης. Τις τελευταίες εβδομάδες, είδαμε για άλλη μια φορά πόσο κακοί είναι οι πόλεμοι, από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό να οικοδομήσουμε μια σταθερή παγκόσμια τάξη και γέφυρες μεταξύ χωρών και λαών. Ο πόλεμος στην Ουκρανία προκαλεί πολλή αιματοχυσία, είναι μια ανθρωπιστική καταστροφή. Εκτιμώ επίσης πολύ τις προσπάθειές σας που οδήγησαν στη σημαντική σύνοδο κορυφής που θα διεξαχθεί αύριο στη χώρα σας. Εύχομαι ο Θεός να είναι μαζί μας και να μας καθοδηγήσει στο νέο μας μονοπάτι».

Με πληροφορίες από το Ειδησεογραφικό Πρακτορείο Reuters και την ΕΡΤ 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments