Ελλάδα

Η επιχειρηματική δράση και η μυθική ζωή του Δημήτρη Κοντομηνά

Η επιχειρηματική δράση και η μυθική ζωή του Δημήτρη Κοντομηνά

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi

Πολύπλευρη η επιχειρηματική δραστηριότητα του Δημήτρη Κοντομηνά.

Ασφαλιστικές επιχειρήσεις, τηλεόραση, τράπεζες, κινηματογραφικές αίθουσες και λιανικό εμπόριο, ήταν ορισμένες από τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του επιχειρηματία Δημήτρη Κοντομηνά, που έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών.

Γεννημένος στις 3 Ιουνίου του 1939, ξεκίνησε από μία λαϊκή συνοικία του κέντρου της Αθήνας, τα Σεπόλια και έγινε γνωστός ως «Mr Interamerican». Στον χώρο των ασφαλειών εισήλθε τυχαία και ίδρυσε μαζί με τον Αλέξανδρο Ταμπουρά τον Ιανουάριο του 1969 την Interamerican, την πρώτη ασφαλιστική εταιρεία Ζωής στην Ελλάδα.

Δύο χρόνια μετά τη χρηματιστηριακή κρίση του 1986, ίδρυσε η Intertrust ΑΕΔΑΚ, την πρώτη ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων. Τη δεκαετία του ’90 αναπτύσσοντας περαιτέρω την Interamerican (εταιρείες Interamerican Υγείας, Interamerican Cards και Interamerican Οδική Προστασία), συμμετείχε με ποσοστό 5% στο μετοχικό κεφάλαιο της Stet, ενώ μπήκε και στην αγορά της Κύπρου. Ακόμη μία επιχειρηματική πρωτοβουλία του ήταν η δημιουργία της Medi-system. Παράλληλα ίδρυσε την Ευρωκλινική Αθηνών.

Ποδόσφαιρο

Το 1998 ο Δημήτρης Κοντομηνάς έγινε μεγαλομέτοχος της ομάδας του Άρη, απ’ όπου αποχώρησε το 2001. Το επόμενο διάστημα οι δραστηριότητά του επεκτάθηκε στη διασκέδαση, στην τεχνολογία, στον τουρισμό και στην αξιοποίηση ακινήτων. Σε συνεργασία με την πορτογαλική τράπεζα Banco Comercial Portuges είχε ιδρύσει τη NovaBank (μετέπειτα Millennium, η οποία το 2013 εξαγοράστηκε και απορροφήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς). Στις αρχές του 2005 έγινε γνωστή η απόκτηση του 100% των μετοχών της Novabank από τον πορτογαλικό όμιλο Millennium BCP (Banco Commercial Portugues). Το 2005 αποχώρησε από την Interamerican αφού πρώτα διασφάλισε τη συνεργασία της εταιρείας με την κολοσσό εταιρία στον τομέα της ασφάλισης, Achmea (πρώην Eureko). Έκτοτε επέστρεψε στην ασφαλιστική αγορά μέσω της δημιουργίας στην Κύπρο και στην Ελλάδα της Prime Insurance και της My Direct, εταιρίας παροχής on line ασφάλισης.

Ακολούθησε η ενασχόληση με τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA, τον οποίο αγόρασε, μεταπώλησε στους Γερμανούς του RTL και επαναγόρασε. Στη συνέχεια η κόρη του Μαρία τον πούλησε εκ νέου στην οικογένεια Βαρδινογιάννη. Το 2009 απέκτησε την Village Roadshow Operations και την Village Films, τις ελληνικές θυγατρικές του Αυστραλέζικου ψυχαγωγικού κολοσσού Village Roadshow.

Το 2005 απασχόλησε για πρώτη φορά την Εισαγγελία Πρωτοδικών μετά από δημοσιεύματα της εφημερίδας «Αυριανής». Σε καταγγελία της η εφημερίδα, μίλησε για εξαπάτηση ομογενών από επενδυτικά ασφαλιστικά συμβόλαια της Interamerican, όταν η εταιρεία ήταν στα χέρια του επιχειρηματία. Τρία χρόνια αργότερα, του ασκήθηκε ποινική δίωξη για υπεξαίρεση, πλαστογραφία και εκβίαση. Τελικά, το 2009, απαλλάχτηκε από τις κατηγορίες που εκκρεμούσαν σε βάρος του, για παράνομη άντληση κεφαλαίων από Ελληνογερμανούς, για επενδυτικούς λόγους και για τις καταγγελίες που υπήρχαν σε βάρος του για ελλείμματα αποθεμάτων στην Interamerican.

Του είχαν απαγγελθεί κατηγορίες στην υπόθεση των επισφαλών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου το 2014. Τον Απρίλιο του 2020 παραγράφηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας φορολογική του υπόθεση, λόγω παρέλευσης πενταετίας. Το όνομά του είχε εμπλακεί και στη Λίστα Λαγκάρντ, για την οποία μάλιστα είχε κληθεί και κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Επί σειρά ετών ήταν μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, ενώ διετέλεσε και πρόεδρος το 1998 και τη διετία 2001-02.

Φιλανθρωπικό έργο

Είχε λάβει διακρίσεις για το φιλανθρωπικό έργο του. Διετέλεσε πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Χατζηκώνστα και μέλος διαφόρων πολιτιστικών σωματείων και οργανώσεων ενώ έχει ανακηρυχθεί «Άρχων Μεγάλος Πρωτέκδικος του Οικουμενικού Θρόνου» από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως και «Μεγάλος Ευεργέτης» από τη Μεγάλη και Γεροντική Μητρόπολη Χαλκηδόνος.

Είχε μία κόρη και δύο εγγόνια.

“Αν αυτή η παρέα είναι σήμερα εδώ το οφείλουμε σε εκείνον”, είπε ο Δήμος Βερύκιος για τον θάνατο του Δημήτρη Κοντομηνά στην πρωινή εκπομπή του Άλφα. “Από τον Σεπτέμβριο του 2019 ήταν στο νοσοκομείο και από τότε δεν βγήκε ποτέ. Τα τελευταία δύο χρόνια ήταν σαν να μην υπήρχε. Κλείνει ένα κεφάλαιο του ελληνικού επιχειρείν”, πρόσθεσε ο γνωστός δημοσιογράφος.

Σρόιτερ: Έζησε σαν μεγιστάνας, πέθανε φτωχός

Με μια ανάρτηση στο λογαριασμό του, ο παρουσιαστής του κεντρικού δελτίου ειδήσεων του Alpha Αντώνης Σρόιτερ, λέει το δικό του «αντίο» στον Δημήτρη Κοντομηνά που έφυγε από τη ζωή. Συγκεκριμένα, ο Αντώνης Σρόιτερ γράφει: «Έζησε τη ζωή του στα κόκκινα. Δούλεψε σκληρά άλλα και απόλαυσε τις χαρες του πλούτου του. Έκανε deals που άλλοι δεν τολμούσαν να σκεφτούν. Έζησε σαν μεγιστάνας, πέθανε φτωχός. Του χρωστάω. Καλό ταξίδι Πρόεδρε».

Ελένη Μενεγάκη: «Από τη στιγμή που μπήκε στο νοσοκομείο δεν είχα πια επαφή μαζί του»

Στο φινάλε της σημερινής εκπομπής της η Ελένη Μενεγάκη κοίταξε την κάμερα και είπε συγκινημένη: «Είναι το σημείο που θα ήθελα να αποχαιρετήσω έναν άνθρωπο που σήμερα το πρωί έμαθα ότι έφυγε από τη ζωή και το λέω έτσι γιατί… από τη στιγμή που μπήκε στο νοσοκομείο, περίπου 2 χρόνια πριν, εγώ τουλάχιστον δεν είχα πια επαφή μαζί του.

Θέλω να πω μέσα από την καρδιά μου στην οικογένειά του και στους ανθρώπους που τον γνωρίσαμε, βαθιά ειλικρινή συλλυπητήρια. Θα τον έχω στην καρδιά μου γιατί ήταν ένας πολύ ωραίος εργοδότης, πολύ ανοιχτός, πολύ ανθρώπινος, πολύ δοτικός, πολύ κανονικός.

Πέρασα πολύ όμορφα τα 15 χρόνια που ήμουν κοντά του στον Alpha. Μόνο με αγάπη θα τον σκέφτομαι και πραγματικά μέσα από την καρδιά μου θέλω να του ευχηθώ να έχει ένα καλό ταξίδι».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments