Οικονομία

Ουκρανία: Έρχονται αλυσιδωτές αυξήσεις στις τιμές βασικών προϊόντων διατροφής

Ουκρανία: Έρχονται αλυσιδωτές αυξήσεις στις τιμές βασικών προϊόντων διατροφής
Ουκρανία: Αυξήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και αλυσιδωτές αντιδράσεις αναμένονται το επόμενο διάστημα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Αυξήσεις σε βασικά καταναλωτικά αγαθά και αλυσιδωτές αντιδράσεις αναμένονται το επόμενο διάστημα λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. Ένα από τα προϊόντα που θα επηρεαστεί αρκετά είναι το σιτάρι. Στις προθεσμιακές αγορές η ποικιλία SRW (Soft Red Winter Wheat), τιμή παράδοσης Μαΐου, εκτινάχθηκε την Τρίτη στο επίπεδο των 13,6350 δολαρίων το βατσέλι από τα 13,4000 δολάρια που είχε κλείσει την Παρασκευή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της FranceAgriMer, η Ρωσία και η Ουκρανία συνεισφέρουν από κοινού στο 20% των εξαγωγών καλαμποκιού παγκοσμίως. Πρόκειται για μια από τις βασικές ζωοτροφές για την εκτροφή πουλερικών και χοίρων. Ανοδικά θα επηρεαστούν και οι τιμές του μοσχαρίσιου κρέατος, αλλά όχι τόσο πολύ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών. Οι αγελάδες τρέφονται κατά κύριο λόγο με χόρτα και με μικρές μόνο ποσότητες σιτηρών.

Το χορτάρι αποτελεί τη βασική τροφή των αγελάδων, αλλά τα σιτηρά, όπως το σιτάρι και το κριθάρι, χρησιμοποιούνται συμπληρωματικά. Η Ρωσία και η Ουκρανία συμμετέχουν κατά το 30% στις παγκόσμιες εξαγωγές κριθαριού. Ως προϊόν αλέσεως σπόρων σιτηρών, κυρίως μαλακού σιταριού, το αλεύρι θα επηρεαστεί από την αύξηση των τιμών του σίτου. Τα ζυμαρικά βρίσκονται προφανώς στην κόκκινη ζώνη των μελλοντικών ανατιμήσεων. Σε ό,τι αφορά το ψωμί, η πρόεδρος της FNSEA Κριστιάν Λαμπέρ διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στην τιμή του, διότι «στη Γαλλία χρησιμοποιούμε γαλλικό σιτάρι».

«Η Ρωσία και η Ουκρανία συνεισφέρουν στο 78% του συνόλου των εξαγωγών ηλιελαίου στον κόσμο», σημειώνει η Εμιλί Μαγιέρ. Κάτι που προοιωνίζεται ασφαλώς εκτίναξη των τιμών του προϊόντος – και των άλλων σπορέλαιων προφανώς. Εν προκειμένω υποθέτει κανείς ότι οι μεσογειακές χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, που εισάγει το 37% του ηλιελαίου που καταναλώνει από την Ουκρανία) έχουν μια εξαιρετική εναλλακτική: το ελαιόλαδο! Ασφαλώς και εδώ ισχύει η υπόθεση ότι οι αυξήσεις στο ηλιέλαιο θα φέρουν την τιμή του πιο κοντά σ’ αυτή του ελαιόλαδου. Αν όμως περισσότεροι καταναλωτές στραφούν στο ελαιόλαδο, η αυξημένη ζήτηση θα πιέσει ανοδικά και τις τιμές του.

Το κριθάρι είναι ένα από τα σιτηρά που χρησιμοποιούνται κατά κόρον στην παρασκευή μπίρας και ουίσκι. Καθώς το μερίδιο της Ρωσίας και της Ουκρανίας στις παγκόσμιες εξαγωγές κριθαριού φθάνει το 30%, «ο ρωσο-ουκρανικός πόλεμος θα έχει αντίκτυπο στις τιμές των δύο αυτών αλκοολούχων ποτών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments