Οδηγός

«Δουλειές Ξανά»: Αλλάζουν όλα για μακροχρόνια ανέργους και όσους βρίσκουν εργασία

«Δουλειές Ξανά»: Αλλάζουν όλα για μακροχρόνια ανέργους και όσους βρίσκουν εργασία
«Δουλειές Ξανά»: Αναρτήθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ.

Αναρτήθηκε σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το νέο νομοσχέδιο για την αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ. Το σχέδιο νόμου προβλέπει τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων για την παραμονή η τη διαγραφή των εγγεγραμμένων ανέργων από το μητρώο του ΟΑΕΔ ώστε να καταπολεμηθούν φαινόμενα απάτης με ανέργους βορείων προαστείων με υψηλά εισοδήματα που ωφελούνται από τις εκπτώσεις και της διευκολύνσεις που προορίζονται για ανέργους με προβλήματα επιβίωσης.

Τι ισχύει για τους μακροχρόνια ανέργους

Οι μακροχρόνια άνεργοι που βρίσκονται πάνω από 5 χρόνια στη λίστα του ΟΑΕΔ εάν συντάξουν ψηφιακό σχέδιο δράσης θα λαμβάνουν μπόνους 300 ευρώ. Όπως δείχνουν τα στοιχεία από τους μακροχρόνια ανέργους (πάνω από 1 έτος), το 33% παραμένει σε αυτό για περισσότερα από 5 χρόνια.

Μπόνους 50%

Εάν ένας άνεργος βρει εργασία στο διάστημα που του καταβάλλεται το επίδομα ανεργίας, θα συνεχίσει να λαμβάνει το 50% του επιδόματος έως ότου λήξει η περίοδος της επιδότησης. Αυτό σημαίνει πως εάν ο άνεργος στους 6 μήνες βρει μια δουλειά και λαμβάνει 1.000 ευρώ μισθό, θα συνεχίσει για τους υπόλοιπους 6 μήνες να λαμβάνει άλλα 203 ευρώ από τον ΟΑΕΔ που αντιστοιχεί στο μισό επίδομα ανεργίας. Μπόνους παραγωγικότητας θεσπίζεται και για τους εργασιακούς συμβούλους ανάλογα με τα αποτελέσματα της δουλειάς τους.

ΟΑΕΔ: Πότε χάνεται το επίδομα ανεργίας

Χάνουν το επίδομα ανεργίας, όσοι βρίσκονται στο μητρώο του ΟΑΕΔ και αρνηθούν τρεις φορές για θέσεις απασχόλησης που θα τους προταθούν. Αυτή θα είναι η βασικότερη από τις αλλαγές που θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο του Οργανισμού, που πριν από λίγο παρουσίασε ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης. Έναν ΟΑΕΔ, που μετονομάζεται εφεξής σε ΔΥΠΑ (Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης).

Αυτοί οι άνεργοι, θα διαγράφονται από το Μητρώο ανεργίας για δύο έτη και για ισόποσο χρονικό διάστημα θα διακόπτεται το επίδομα ανεργίας. Την ίδια στιγμή, όσοι αρνηθούν τη συμμετοχή σε δράσεις κατάρτισης θα υφίστανται ανάλογη διαγραφή για έξι μήνες. Από τις υπόλοιπες παρεμβάσεις ξεχωρίζει η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για την διατήρηση βοηθημάτων.

Εντοπίστηκαν άνεργοι με υψηλό εισόδημα, που διατηρούν την θέση τους στο σχετικό μητρώο. Εφεξής, θα ισχύσουν τα εισοδηματικά κριτήρια που εφαρμόζονται για το επίδομα θέρμανσης. Για έγγαμο το όριο είναι 20.000 ευρώ. Τα κυριότερα βοηθήματα που δεν θα χορηγούνται σε αυτούς τους ανέργους με υψηλό εισόδημα, είναι η δωρεάν μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η συμμετοχή σε προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού και η μοριοδότηση για προσλήψεις στο δημόσιο.

Όμως τονίστηκε από τον κ. Χατζηδάκη ότι θα εξακολουθήσει να χορηγείται όπως σήμερα, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια το επίδομα ανεργίας, το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας και το επίδομα αυτοτελών και ανεξάρτητα απασχολούμενων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments