Πολιτισμός

Η Dua Lipa αντιμετωπίζει δύο μηνύσεις για το τραγούδι της «Levitating».

Η Dua Lipa αντιμετωπίζει δύο μηνύσεις για το τραγούδι της «Levitating».

Πηγή Φωτογραφίας: NME

Dua Lipa: Ο προσδιορισμός της παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων περιλαμβάνει πολλά περισσότερα από το να πούμε απλά ότι δύο τραγούδια «ακούγονται» παρόμοια σε «στυλ ή ήχο», είπε ένας ιατροδικαστής μουσικολόγος.

Η Dua Lipa αντιμετωπίζει δύο μηνύσεις για την επιτυχία της το 2020 “Levitating”, με δύο ξεχωριστούς καλλιτέχνες να την κατηγορούν ότι έκλεψε τα τραγούδια τους. Η πρώτη καταγγελία, που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Λος Άντζελες από τα μέλη του ρέγκε συγκροτήματος Artikal Sound System, που ισχυρίζονται ότι το “Levitating” είναι “ουσιαστικά παρόμοιο” με το τραγούδι του 2017 “Live Your Life”. Το συγκρότημα ισχυρίζεται ότι η Dua Lipa και η ομάδα της «το άκουσαν και το αντέγραψαν».

Στη δεύτερη καταγγελία, που κατατέθηκε την Παρασκευή στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Νέας Υόρκης, οι τραγουδοποιοί L. Russell Brown και Sandy Linzer κατηγορούν τη Dua Lipa ότι αντιγράφει το κομμάτι της ντίσκο του 1979 “Wiggle and Giggle All Night”. Κατέχουν επίσης τα πνευματικά δικαιώματα για το τραγούδι του 1980 “Don Diablo” του Miguel Bosé, το οποίο είχε παραβιάσει το “Wiggle and Giggle”.

Κανένας εκπρόσωπος της Dua Lipa δεν έκανε σχόλιο στις κατηγορίες

Οι καταγγελίες είναι τα τελευταία παραδείγματα νομικών υποθέσεων που αφορούν κατηγορίες για κλοπή τραγουδιών. Τέτοιες υποθέσεις είναι δύσκολο να κερδηθούν, σύμφωνα με ορισμένους νομικούς εμπειρογνώμονες. Ο προσδιορισμός της παραβίασης πνευματικών δικαιωμάτων περιλαμβάνει περισσότερα από το να πούμε απλά ότι δύο τραγούδια «ακούγονται» παρόμοια σε «στυλ ή ήχο», είπε η δικαστική μουσικολόγος Judith Finell.

“Τίποτα από αυτά δεν προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα”, είπε ο Finell, ο οποίος έχει καταθέσει ως εμπειρογνώμονας σε υποθέσεις υψηλού προφίλ πνευματικών δικαιωμάτων μουσικής, συμπεριλαμβανομένης μιας από τις πιο γνωστές υποθέσεις, που αφορούσε το τραγούδι του 2013 “Blurred Lines.” Το 2015, ένας δικαστής διέταξε τον Robin Thicke και τον Pharrell Williams να πληρώσουν σχεδόν 5 εκατομμύρια δολάρια στην οικογένεια του Marvin Gaye αφού η κριτική επιτροπή διαπίστωσε ότι το τραγούδι τους παραβίαζε το “Got to Give It Up” του Gaye.

Οι διαφωνίες πνευματικών δικαιωμάτων σχετικά με τη μουσική συνήθως περιλαμβάνουν την ανάλυση της σύνθεσης κάθε τραγουδιού που εμπλέκεται και της ίδιας της ηχογράφησης, είπε ο Finell. Τα στοιχεία της σύνθεσης ενός τραγουδιού που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, είπε, περιλαμβάνουν τις νότες και τους ρυθμούς που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία των μελωδιών και των αρμονιών του τραγουδιού, καθώς και τους στίχους που χρησιμοποιούνται στο τραγούδι. Η πραγματική ηχογράφηση του τραγουδιού εμπίπτει σε ένα ξεχωριστό σύνολο νόμων περί πνευματικών δικαιωμάτων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments