Πολιτισμός

Οι φανς της Frida Kahlo μπορούν να θαυμάσουν τη ζωή και την τέχνη της σε μια νέα έκθεση στο Σικάγο

Οι φανς της Frida Kahlo μπορούν να θαυμάσουν τη ζωή και την τέχνη της σε μια νέα έκθεση στο Σικάγο

Πηγή Φωτογραφίας: Time Out - Artnet News - Dazed

Το "Immersive Frida Kahlo", που εμφανίζεται σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ, επιτρέπει στους επισκέπτες να "γνωρίσουν όλες τις πλεύρες της", όχι μόνο τη ζωγράφο, λέει η δισέγγονή της, Mara Kahlo.

Οι αυτοπροσωπογραφίες της Frida Kahlo την έχουν κάνει διεθνές σύμβολο, με την εικόνα της με το χοντρό φρύδι να απαθανατίζεται σε κεριά, μπλουζάκια, τσάντες, μαγνήτες ψυγείου, ημερολόγια, κάρτες, αφίσες και άλλα καθημερινά πράγματα σε όλο τον κόσμο. Τώρα, σχεδόν επτά δεκαετίες μετά τον θάνατό της, μια έκθεση τέχνης κάνει τους θαυμαστές όχι μόνο να την θαυμάσουν για το τέχνης της, αλλά και στις ιδέες, τις πεποιθήσεις και την πολιτική της.

Η εγκατάσταση τέχνης «Immersive Frida Kahlo» τιμά την περιοδεία της Μεξικανής εικόνας στη δεκαετία του 1930 στις Ηνωμένες Πολιτείες και παρουσιάζει μερικά από τα πιο γνωστά έργα της σε επτά πόλεις, όπως το Ντάλας, η Βοστώνη, το Χιούστον, το Σικάγο, το Ντένβερ, το Πίτσμπουργκ και το Λος Άντζελες.

Ήδη η έκθεση είναι ανοιχτή σε ορισμένες πόλεις, καθώς έχει καταφέρει να χρησιμοποιήσεί ψηφιακή τεχνολογία και μουσική για να δημιουργήσει μια εμπειρία 360 μοιρών για τους επισκέπτες να «πατήσουν» στον κόσμο της Frida Kahlo .

Παράγεται από την Lighthouse Immersive, την ίδια ομάδα που παρήγαγε τη δημοφιλή έκθεση “Immersive Van Gogh”

«Νομίζω ότι είναι σημαντικό οι άνθρωποι να γνωρίσουν όλες τις πτυχές της Φρίντα. Η Φρίντα η ανθρώπινη, η Φρίντα η ανύπαντρη γυναίκα, η Φρίντα η φιλανθρωπική βοηθός, να μην την σκέφτονται μόνο ως ζωγράφο», είπε η Μάρα Κάλο, η εγγονή της.

Η έκθεση παρουσιάζει την ποικιλόμορφη κληρονομιά του ζωγράφου. Ο πατέρας της, Γκιγιέρμο Κάλο,  είχε επιρροή  στα καλλιτεχνικά της ενδιαφέροντα. Ήταν ένας Γερμανός μετανάστης με μεξικανική υπηκοότητα που έγινε ο πρώτος επίσημος φωτογράφος για τον Porfirio Díaz — έναν στρατηγό και πολιτικό που υπηρέτησε ως πρόεδρος του Μεξικού επτά θητείες.

Η Mara Kahlo εφιστά την προσοχή στη μητέρα του καλλιτέχνη, Matilde Calderón y González, λέγοντας ότι είχε ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση του έργου τέχνης της Μεξικανής εικόνας μετά από ένα τροχαίο ατύχημα που άφησε την Kahlo ανάπηρη.

«Η μαμά της Φρίντα είχε ένα κρεβάτι χτισμένο με θόλο. Δεδομένου ότι αυτός ο θόλος είχε έναν καθρέφτη, η Φρίντα μπορούσε να δει τον εαυτό της και να ζωγραφίσει το πορτρέτο της», είπε η Μάρα Κάλο. «Νομίζω ότι ήταν πραγματικά μια ζωγράφος που έκανε κυρίως αυτοπροσωπογραφίες. Και είπε ότι το έκανε γιατί ήξερε τον εαυτό της καλύτερα από όλους».

«Είναι μια γυναίκα μπροστά από την εποχή της. Η τέχνη της ήταν μπροστά από την εποχή της. Όλοι είπαν ότι ζωγραφίζει από μέσα προς τα έξω, ότι δεν αντιγράφει ή αναπαράγει πράγματα», είπε η Mara Kahlo. «Έτσι νομίζω ότι πρέπει να αναγνωρίσετε ότι ζωγράφισε τις σκέψεις της, την πραγματικότητά της, τη ζωή της».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments