Πολιτισμός

Δείτε τι είναι το εκθαμβωτικό σπήλαιο Lascaux που βρίσκεται στην νοτιοδυτική Γαλλία

Δείτε τι είναι το εκθαμβωτικό σπήλαιο Lascaux που βρίσκεται στην νοτιοδυτική Γαλλία

Πηγή Φωτογραφίας: Bradshaw Foundation -

Ακριβώς έξω από ένα μικρό χωριό στη νοτιοδυτική Γαλλία βρίσκεται η τοποθεσία ορισμένων από τα πιο γνωστά παραδείγματα παλαιολιθικής ζωγραφικής όπως το σπήλαιο Lascaux.

Η αρχαία τέχνη μας βοηθά να δούμε τους πολιτισμούς που υπήρχαν πριν από χιλιάδες χρόνια. Στην Ισπανία, το σπήλαιο Altamira είναι ένα καλοδιατηρημένο δείγμα ζωγραφικής που έγινε στη Λίθινη Εποχή. Ωστόσο, δεν είναι το μοναδικό έκθεμα προϊστορικής τέχνης. Ακριβώς έξω από ένα μικρό χωριό στη νοτιοδυτική Γαλλία βρίσκεται η τοποθεσία ορισμένων από τα πιο γνωστά παραδείγματα παλαιολιθικής ζωγραφικής όπως το σπήλαιο Lascaux.

Αυτή η σειρά από υπόγειους θαλάμους, που ανακαλύφθηκε στα μέσα του 1900, περιέχει πάνω από 600 πίνακες ζωγραφικής —συμπεριλαμβανομένων πάνω από 2.000 φιγούρες— ζώων που οι άνθρωποι κυνηγούσαν και φοβόντουσαν κατά τη διάρκεια της λίθινης εποχής. Ενώ το πραγματικό σπήλαιο έκλεισε για το κοινό το 1963, τα αντίγραφα σε φυσικό μέγεθος προσφέρουν στους επισκέπτες την ευκαιρία να δουν θεαματικά έργα ζωγραφικής που έγιναν από ανθρώπους που θέλουν να εκφράσουν τον εαυτό τους και τη ζωή τους πριν από 17.000 χρόνια.

Τι είναι το σπήλαιο Lascaux;

Το σπήλαιο Lascaux είναι στην πραγματικότητα ένας ιστός πολλαπλών σπηλαίων στη νοτιοδυτική Γαλλία που καλύπτονται με τοιχογραφίες από την Ανώτερη Παλαιολιθική εποχή (μεταξύ 50.000 και 12.000 ετών). Πιστεύεται και εσείς ότι αυτές οι γκαλερί εικόνων δημιουργήθηκαν από πολλές γενιές πριν από περίπου 17.000 χρόνια;

Η τοποθεσία ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά το 1940 από έναν έφηβο λίγο έξω από το χωριό Montignac. Επέστρεψε με έναν τοπικό ιερέα, ο οποίος κατέγραψε τα ευρήματα σε μια σειρά σχεδίων. Αργότερα, ο χώρος ανασκάφηκε πλήρως και αποκάλυψαν πάνω από 600 πίνακες στους τοίχους και στις οροφές των σπηλαίων, που απεικόνιζαν κυρίως ζώα της παλαιολιθικής περιόδου.

Στα μέσα της δεκαετίας του 1950, το σπήλαιο ήταν ανοιχτό για το κοινό και δεχόταν χίλιους επισκέπτες κάθε μέρα. Ωστόσο, δεν εφαρμόστηκαν μέθοδοι συντήρησης και οι πίνακες αλλοιώθηκαν με γρήγορους ρυθμούς. Ως αποτέλεσμα, τα σπήλαια ήταν κλειστά για το κοινό από το 1963. Αντίγραφα του Lascaux έχουν κατασκευαστεί στο Παρίσι και για το Μουσείο Lascaux.

Η διάταξη του σπηλαίου

Το σπήλαιο Lascaux αποτελείται από πολλές στοές με διάφορα μήκη και ύψη. Η είσοδος του σπηλαίου οδηγεί κατευθείαν στην κύρια γκαλερί που ονομάζεται Αίθουσα των Ταύρων – το πιο διάσημο τμήμα του σπηλαίου Lascaux και ένα από τα πιο σημαντικά παραδείγματα της Παλαιολιθικής Τέχνης. Με μήκος περίπου 62 πόδια,  το μακρύ πέρασμα διαθέτει πολυάριθμους πίνακες με ταύρους, άλογα, και έναν μονόκερο. Αυτός ο διάδρομος οδηγεί σε δύο ξεχωριστές στοές, η μία από τις οποίες είναι αδιέξοδο.

Στο κέντρο του Lascaux βρίσκεται ένα ημικυκλικό δωμάτιο που ονομάζεται Apse. Με διάμετρο περίπου 15 πόδια, αυτή η περιοχή καλύπτεται πλήρως από γκραβούρες ζώων και αφηρημένα σύμβολα. Το μεγαλύτερο μέρος της τέχνης του σπηλαίου επικεντρώνεται σε αυτόν τον κλάδο του.

Ένα από τα πιο στενά περάσματα στο σπήλαιο είναι το Chamber of Felines, περιλαμβάνει πολλές εικόνες αιλουροειδών και μερικών αλόγων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments