Οικονομία

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έντονη ανησυχία για τα σιτηρά – Καμπανάκι για εκτόξευση των τιμών

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έντονη ανησυχία για τα σιτηρά – Καμπανάκι για εκτόξευση των τιμών
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εντείνει την ανησυχία στις αγορές καθώς Ρωσία και Ουκρανία αποτελούν νούμερο 1 δυνάμεις στις εξαγωγές σιτηρών

Αύξηση των τιμών τους ακόμα και στις λαϊκές αγορές παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα προϊόντα, όπως το σκληρό σιτάρι, το ρύζι και τα οπωροκηπευτικά, αποτέλεσμα της μεγάλης ζήτησής τους από το αγοραστικό κοινό. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει εντείνει την ανησυχία στις αγορές καθώς Ρωσία και Ουκρανία αποτελούν νούμερο 1 δυνάμεις στις εξαγωγές σιτηρών.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών, στη διάρκεια του περασμένου έτους οι τιμές των τροφίμων σημείωσαν άνοδο κατά 28% σε παγκόσμιο επίπεδο και αναμένεται να συνεχίσουν την ανοδική τους πορεία και φέτος, καθώς παρατείνεται το έμφραγμα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Μια κλιμάκωση της κρίσης ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία εγκυμονεί τον κίνδυνο εκτόξευσής τους σε δυσθεώρητα επίπεδα, καθώς η Ρωσία είναι η πρώτη δύναμη στον κόσμο σε εξαγωγές σιτηρών ενώ η Ουκρανία είναι τέταρτη σε εξαγωγές τόσο σιτηρών όσο και καλαμποκιού.

Οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις, οι τιμές παρουσιάζουν ήδη ανησυχητικές διακυμάνσεις. Μιλώντας στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CNN, ο Πίτερ Μάιγερ, επικεφαλής της μονάδας αναλύσεων στην αγορά σιτηρών της S&P Globall Platts, τόνισε πως «υπάρχει σαφώς μεγάλη αστάθεια εξαιτίας των όσων συμβαίνουν».

Ποιοι κίνδυνοι ελλοχεύουν

 Η Ρωσία και η Ουκρανία δεν έχουν ακόμη φορτώσει αναμενόμενες εξαγωγές περίπου 15 εκατ. μετρικών τόνων σιτηρών από την τελευταία σοδειά τους. Όπως τονίζει ο ίδιος, αν επιβληθούν κυρώσεις στο εμπόριο σιτηρών της Ρωσίας ή παρουσιαστεί άλλου είδους εμπόδιο ικανό να διακόψει τις εξαγωγές ρωσικών σιτηρών, τότε οι τιμές ενδέχεται να εκτοξευθούν στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008 φτάνοντας στα 11 δολάρια ανά μπούσελ, τη μονάδα μέτρησης σιτηρών. Αυτή τη στιγμή η τιμή τους ανέρχεται περίπου στα 7,93 δολάρια ανά μπούσελ, ενώ η τιμή του καλαμποκιού μπορεί να αγγίξει τα ιστορικά υψηλά επίπεδά της, φτάνοντας τα 8 δολάρια το μπούσελ. Αυτή τη στιγμή η τιμή του ανέρχεται σε 6,47 δολάρια το μπούσελ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments