Άποψη

Η Σύνοδος της προοπτικής και της Ελπίδας

Η Σύνοδος της προοπτικής και της Ελπίδας

Πηγή Φωτογραφίας: Naftemporiki

O Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr σχετικά με το επόμενο διήμερο στο Συμβούλιο Κορυφής θα γίνουν τα πρώτα δειλά βήματα της (πολιτικής) ενηλικίωσης των 27 στη σκιά του πολέμου.

Αν ζούσε ο Νίκος Καζαντζάκης, ενδεχομένως να ήταν άκρως χαρούμενος με τις προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες το επόμενο διήμερο, αλλά και διάστημα. Και ως «πρέσβης» και λάτρης της ευθύνης, ο Καζαντζάκης θα ήλπιζε να βρει εφαρμογή η σκέψη του: «να αγαπάς την ευθύνη, να λες εγώ, εγώ μονάχος μου θα σώσω τον κόσμο. Αν χαθεί εγώ θα φταίω».

Δύσκολες οι αποφάσεις

Βεβαίως, η πορεία των πραγμάτων μπορεί να τον απογοήτευε. Καθώς η «ευθύνη» και η δυναμική στην ανάληψη πρωτοβουλιών είναι πράγματα που χάνονται στους δαιδαλώδεις διαδρόμους της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών! Θα μπορούσε από την άλλη, να ισχυριστεί κάποιος ότι θα βρει εφαρμογή η άλλη περίφημη ρήση του Καζαντζάκη «δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβούμαι τίποτα είμαι λεύτερος». Δυστυχώς όμως, ούτε αυτή θα βρει εφαρμογή..

Διότι, «λεύτερος» δεν είναι κανένας πλέον στην ΕΕ, καθώς τα δεσμά της ακρίβειας και του Πολέμου καθιστούν χώρες και οικονομίες δέσμιες των ανατιμήσεων. Κι εξ αυτού του λόγου, φόβοι υπάρχουν πολλοί.

Χωρίς ψευδαισθήσεις

Και σε ό,τι αφορά στην ελπίδα; Κανείς δεν πρέπει να την έχει ξεγραμμένη! Όχι διότι πεθαίνει τελευταία, αλλά διότι -ιδίως η Ελλάδα, αλλά και άλλες μεσαίες αλλά και πιο ισχυρές χώρες- έχουν να περιμένουν κάποια πράγματα. Όμως προσοχή! Ό,τι είναι να προκύψει δεν θα προκύψει το επόμενο διήμερο. Κυβερνητικοί παράγοντες είναι ξεκάθαροι και σαφείς, ασχέτως αν στις προειδοποιήσεις τους δεν έχουν δώσει σημασία πολλοί. «Θα αναμένουμε το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων, καθώς και το τελικό σχέδιο της Επιτροπής που θα κατατεθεί έως τα τέλη Μαΐου» λένε κυβερνητικά στελέχη αναφερόμενα στην αυριανή Σύνοδο, αλλά και το σχέδιο συμπερασμάτων που έχει κυκλοφορήσει.

Πρώτον και πολύ βασικό: η κυβέρνηση μ αυτή τη διατύπωση δέχεται και παραδέχεται ότι η διαδικασία διαβουλεύσεων, μέχρι τις οριστικές αποφάσεις θα είναι μακρά. Δεύτερον -και ίσως αυτό να

απογοητεύει τους σεναριολόγους και θέλουν να υποβαθμίσουν την κυβερνητική θέση- καθίσταται σαφές ότι με βάση τα τωρινά δεδομένα, η Κυβέρνηση δηλώνει ξεκάθαρα ότι εκλογές δεν θα υπάρξουν μέχρι τα τέλη Μαΐου…

Τα δυο βασικά θέματα

Φεύγοντας από τα σενάρια και για να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα, η Διήμερη Σύνοδος Κορυφής, ουσιαστικά θα εστιάσει σε δυο θέματα: ανατιμήσεις/ενέργεια και ασφάλεια. Με δεδομένη την παρουσία του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, είναι λογικό να εικάσουμε ότι θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ασφάλεια. Κι ενδεχομένως της προμήθειας υγροποιημένου αερίου (από τις ΗΠΑ…).

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα προσέλθει στη Σύνοδο με ξεκάθαρες θέσεις, τις οποίες συζήτησε και προ ημερών με τους ηγέτες του Νότου, και χθες σε τηλεδιάσκεψη με πολλούς ευρωπαίους ηγέτες, υπό τον πρόεδρο του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημαίνει σε όλους τους τόνους την ανάγκη να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα, παράλληλα με τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο. Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού και εν αναμονή των σχετικών προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Πρωθυπουργός θεωρεί ότι η κοινή προμήθεια αερίου σε επίπεδο Ε.Ε., όπως είχε γίνει με την προμήθεια εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην αρχή της πανδημίας, θα μπορούσε να αποτελέσει λύση τόσο σε επίπεδο εξοικονόμησης πόρων/ελέγχου των τιμών, όσο και σε στρατηγικό επίπεδο.

Οι προσδοκίες

Το ζητούμενο βεβαίως είναι τι μπορεί να αναμένει, ρεαλιστικά η Ελληνική κυβέρνηση από αυτήν τη Σύνοδο. Και τούτο, συνυπολογίζοντας τόσο την αργοπορία με την οποία λαμβάνονται αποφάσεις στην ΕΕ, όσο και τα μη-συμβατά συμφέροντα όλων των κρατών-μελών. Το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, που είδε χθες το φως της δημοσιότητας από διεθνή πρακτορεία, αποτυπώνει τη συζήτηση που διεξάγεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την πιθανότητα κοινής προμήθειας αερίου και LNG, ώστε να σταματήσει σταδιακά, αλλά το συντομότερο δυνατόν, η εξάρτηση της Ε.Ε. από το ρωσικό φυσικό αέριο και το πετρέλαιο. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Σε αυτό το πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προσβλέπει στο σχέδιο, το οποίο εκπονείται σε στενή συνεργασία με τα κράτη μέλη και θα υποβάλει η Επιτροπή για το σκοπό αυτό έως τα τέλη Μαΐου 2022».

Οι ηγέτες θα εστιάσουν στην κοινή αγορά φυσικού αερίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το προσχέδιο συμπερασμάτων: «Ενόψει του επόμενου χειμώνα, τα κράτη μέλη και η Επιτροπή θα εργαστούν από κοινού επειγόντως για την κοινή αγορά φυσικού αερίου, LNG και υδρογόνου».

Η αγορά, από κοινού, φυσικού αερίου όπως έγινε και με τα εμβόλια, είναι μια από τις προτάσεις που έχει υποβάλει ο Πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και είναι σημαντικό να συμπεριληφθεί στα τελικά συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.

Δεν θα πρέπει κάποιος να περιμένει άμεσες αποφάσεις. Έχουμε τα προηγούμενα του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού, του ταμείου ανάκαμψης κι άλλων παρεμβάσεων που απαιτούν πραγματική δράση και όχι απλές δηλώσεις. Η λήψη οριστικής απόφασης, δεν σπρώχνει προς το καλοκαίρι, μόνο τα σενάρια εκλογών(σ.σ: ασχέτως αν ούτε αυτό το σενάριο έχει πιθανότητες). Σπρώχνει και τις οριστικές και μόνιμες παρεμβάσεις για την Οικονομία που θα δημιουργούσαν ευνοϊκότερο κλίμα για την Κυβέρνηση.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments