Focus

Ολιγάρχες: Μια Ρωσία υπεράνω πάσης υποψίας

Ολιγάρχες: Μια Ρωσία υπεράνω πάσης υποψίας

Πηγή Φωτογραφίας: time.com

Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, μαζί με άλλους διεθνείς εταίρους, επέβαλε αυστηρές κυρώσεις σε ορισμένους Ρώσους. Οι Βρυξέλλες ανακοίνωσαν μέτρα κατά συνολικά 680 ατόμων. Τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδιού, εισόδου ή διέλευσης στο ευρωπαϊκό έδαφος της ΕΕ..

Η ΕΕ έχει επίσης αποκλείσει αρκετές ρωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα Swift, έναν μηχανισμό που διευκολύνει τις διεθνείς συναλλαγές. Ακόμα, σε οικονομικό επίπεδο, οι συναλλαγές με τη Ρωσική Κεντρική Τράπεζα επίσης απαγορεύονται. Λόγω των κυρώσεων, η Sberbank έχει ήδη ανακοινώσει την απόσυρσή της από τις ευρωπαϊκές συναλλαγές . «Οι θυγατρικές τράπεζες του ομίλου αντιμετωπίζουν μια αφύσικη εκροή κεφαλαίων και μια απειλή για την ασφάλεια των εργαζομένων και των υποκαταστημάτων», ανέφερε η Serbank σε δήλωση που μεταδόθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Όπως τόνισε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Josep Borrell, αυτές οι κυρώσεις στοχεύουν «όλους εκείνους που διαδραματίζουν σημαντικό οικονομικό ρόλο στην υποστήριξη του καθεστώτος του Πούτιν και επωφελούνται οικονομικά από το σύστημα. Αυτές οι κυρώσεις θα εκθέσουν τον πλούτο της ελίτ του Πούτιν. Όσοι επιτρέψουν την εισβολή στην Ουκρανία θα πληρώσουν το τίμημα για τη δράση τους», προειδοποίησε.

Επιπλέον, η ΕΕ ανακοίνωσε ότι θα αρνηθεί την άδεια προσγείωσης, απογείωσης ή πτήσης πάνω από τη ζώνη του ευρώ σε αεροσκάφη που εκμεταλλεύονται ρωσικές αεροπορικές εταιρείες, καθώς και αεροσκάφη που δεν είναι νηολογημένα στη Ρωσία αλλά ελέγχονται από ρωσικό φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Στα πλαίσια των κυρώσεων κατά της ρωσικής κυβέρνησης, οι Βρυξέλλες απαγόρευσαν επίσης τη μετάδοση των μέσων ενημέρωσης Russia Today και Sputnik , τα οποία συνδέονται με το Κρεμλίνο. Μεταξύ αυτών που επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Ευρώπη είναι αρκετές πολιτικές και στρατιωτικές προσωπικότητες, όπως ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν , ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου , ο Υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ , ο Ανώτατος Διοικητής των Ρωσικών Χερσαίων Δυνάμεων Όλεγκ Σαλιούκοφ και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ .

Η δυσώδης οσμή της οικονομικοπολιτικής διαπλοκής

Ωστόσο, η λίστα περιλαμβάνει, επίσης, μεγάλο αριθμό Ρώσων ολιγαρχών και ελίτ που πρόσκεινται στο καθεστώς της Μόσχας. Ο Α. Ουσμάνωφ, που περιγράφεται από τις Βρυξέλλες ως «ολιγάρχης υπέρ του Κρεμλίνου με ιδιαίτερα στενούς δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν», είναι ένας από τους μεγιστάνες που έχουν υποστεί κυρώσεις. Ο γεννημένος στο Ουζμπεκιστάν δισεκατομμυριούχος είναι επικεφαλής της ρωσικής εταιρείας χαρτοφυλακίου USM, η οποία δραστηριοποιείται στους τομείς της εξόρυξης, της μεταλλουργίας και των τηλεπικοινωνιών, αλλά έχει επίσης δεσμούς με τη χορηγία της διάσημης βρετανικής ομάδας Έβερτον.

Σύμφωνα με την ΕΕ, ο Ουσμάνοφ «είναι ένας από τους αγαπημένους ολιγάρχες του Πούτιν. Θεωρείται ένας από τους Ρώσους επιχειρηματίες-αξιωματούχους, υπεύθυνος για την εξυπηρέτηση των χρηματοοικονομικών ροών, αλλά οι θέσεις του εξαρτώνται από τη βούληση του προέδρου», εξηγούν οι Βρυξέλλες. Ο Ουσμάνοφ απάντησε στις ευρωπαϊκές κυρώσεις, χαρακτηρίζοντάς τις «άδικες και συκοφαντικές. Θα χρησιμοποιήσω όλα τα νόμιμα μέσα για να προστατεύσω την τιμή και την υπόληψή μου», ανέφερε σε δήλωσή του.

Ένα άλλο άτομο που έχει επιβληθεί κυρώσεις είναι ο M. Φρίντμαν, ο οποίος έχει στενούς δεσμούς με την Ισπανία λόγω της επιχειρηματικής του σχέσης με την αλυσίδα σούπερ μάρκετ Dia. Ο Φρίντμαν έχει στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση του Πούτιν. Είναι γνωστό ότι είναι ένας από τους κορυφαίους χρηματοδότες της Ρωσίας και μεσολαβητής στον στενό κύκλο του Ρώσου ηγέτη, σύμφωνα με την ΕΕ. «Απέκτησε κρατική περιουσία μέσω επαφών εντός της κυβέρνησης», πρόσθεσαν οι Βρυξέλλες.

Ο Φρίντμαν, του οποίου η περιουσία ανέρχεται στα 15,7 δισ. ευρώ είναι ο ιδρυτής και ένας από τους βασικούς μετόχους του ομίλου Alfa, στον οποίο ανήκει η μεγάλη ρωσική τράπεζα Alfa Bank. Ωστόσο, μετά την επιβολή κυρώσεων, ο Ρώσος μεγιστάνας ανακοίνωσε την αποχώρησή του από το διοικητικό συμβούλιο της Letterone , του επενδυτικού ταμείου που ελέγχει την αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Ο Φρίτνμαν ανήκει, πάντως, σε εκείνους που κατέκριναν τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στο ουκρανικό έδαφος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments