Άποψη

Από τον… «Πόλεμο των άστρων» στον…Πόλεμο των κόσμων!

Από τον… «Πόλεμο των άστρων» στον…Πόλεμο των κόσμων!

Πηγή Φωτογραφίας: fortune greece

Ο Δημήτρης Μιχαλέλης γράφει στο pagenews.gr σχετικά με την συζήτηση στη Βουλή που «τελείωσε» πολλά σενάρια, αλλά δεν αποκλείεται να επανεμφανιστούν «άλλα». Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση ασχολείται με το πραγματικό Εθνικό πρόβλημα.

Το τέλος της ψηφοφορίας στη Βουλή για τον νέο ΕΝΦΙΑ, σήμερα τα ξημερώματα, έφερε χαμόγελα στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Όχι, προφανώς λόγω του αναμενόμενου αποτελέσματος, αλλά διότι η πρώτη αξιολόγηση είναι ότι η Κυβέρνηση κατάφερε να πετύχει πολλαπλά κέρδη, από μια τόσο σύντομη κοινοβουλευτική διαδικασία.

Στα κέρδη δεν συνυπολογίζουν το επιχείρημα του «νέου μειωμένου ΕΝΦΙΑ» ,καθώς αυτό έχει πολυχρησιμοποιηθεί και πλέον αναμένεται η εφαρμογή και τα πρώτα ραβασάκια για να περάσει η Κυβέρνηση στο…δεύτερο στάδιο της επικοινωνιακής διαχείρισης των θετικών του μέτρου…

 Απολογισμός

Ως κέρδη λογίζονται οι στιγμές που θεωρούν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι έφεραν σε δεινή θέση τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια τέτοια, που προκάλεσε και το αίτημα από πλευράς ΝΔ για ονομαστική ψηφοφορία, ήταν οι συνεχείς αλλαγές στάσης του ΣΥΡΙΖΑ στην υπερψήφιση του ΕΝΦΙΑ. Εν τέλει στην ονομαστική ψηφοφορία, απεδείχθη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε και «ναι», και «όχι» και «παρών». Η «τριχοτόμηση της ψήφου» – όπως τη χαρακτήρισε σε tweet του ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας – θα αποτελέσει ένα σημαντικό όπλο στις επικρίσεις που θα δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ το επόμενο διάστημα περί ασάφειας θέσεων και έλλειψης προτάσεων.

Την ίδια ώρα, στην Κυβέρνηση θεωρούν ότι η εμφάνιση του Πρωθυπουργού ήταν πειστική, τεκμηριωμένη και με σαφώς διατυπωμένες θέσεις – όχι πάντα αρεστές ή κοινωνικά ευχάριστες. Παράλληλα, στο Μέγαρο Μαξίμου διαπίστωσαν την αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ στις νέες κυβερνητικές προτάσεις απόρροια της οποίας ήταν οι αλλεπάλληλες αλλαγές θέσεων και εκτιμήσεων…

Σκορ: 1-0

Συνολικά στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια από τις πάρα πολλές προσωπικές μάχες που θα δώσει με τον Αλέξη Τσίπρα, βγήκε νικητής. Εκτιμούν ότι στο πεδίο της οικονομίας ο Πρωθυπουργός έχει μεγαλύτερη άνεση στη διαχείριση των στοιχείων και των πληροφοριών, ενώ το κυβερνητικό παρελθόν του ΣΥΡΙΖΑ δεν λειτουργεί ευεργετικά στο να οικοδομηθεί εικόνα εμπιστοσύνης για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δυο ισχυρά «όχι»

Αν και η συζήτηση ήταν για τον ΕΝΦΙΑ και την Οικονομία, στο στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον, εκτιμούν ότι επετεύχθησαν και πολιτικά οφέλη. Τα δυο ισχυρά «stop» που έβαλε ο Πρωθυπουργός στις πρόωρες και την αλλαγή εκλογικού νόμου, προφανώς κόβουν και κάθε παρασκηνιακή συζήτηση για τα αντίστοιχα θέματα.

Βεβαίως, επειδή οι «σεναριογράφοι» δεν μπορεί να  μείνουν χωρίς δουλειά, λίαν συντόμως αναμένουν στο Μέγαρο Μαξίμου να διαβάσουν «σεντόνια», «σενάρια», «αναλύσεις» και «αποκαλύψεις» για ημερομηνίες και πρόσωπα του…ανασχηματισμού. Θεωρούν στο Μέγαρο Μαξίμου, ότι αφού δεν βρήκαν πρόσφορο έδαφος τα σενάρια περί πρόωρων και αλλαγής εκλογικού νόμου, στη διαδικασία δημιουργίας εντάσεων και «κακού κλίματος» εντός της κυβερνητικής πλειοψηφίας, θα μπει η ονοματολογία για πιθανό ανασχηματισμό. Άλλωστε, τα ονόματα πάντα δημιουργούν ιδιαίτερες και ξεχωριστές δυναμικές, δίνοντας πολλαπλασιαστική ισχύ στη σπερμολογία.

Περί σεναριογράφων

Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν καταλήξει για το ποιοι είναι αυτοί που διακινούν αυτά τα σενάρια, δίνοντάς τους πολιτική υπόσταση. ΠΡΟΣΟΧΗ, όμως! Το κρίσιμο είναι η «διακίνηση» και η «πολιτική υπόσταση». Διότι ασφαλώς και συζητήσεις έγιναν, γίνονται και θα γίνονται για χρόνο εκλογών, εκλογικούς νόμους, απόδοση προσώπων κλπ στο περιβάλλον του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Δεν νοείται πολιτική, χωρίς τέτοιες διαδικασίες. ΟΜΩΣ…η απόσταση αυτών των συζητήσεων από απλές κουβέντες και η αναβάθμισή τους σε κυρίαρχα πολιτικά αφηγήματα είναι τεράστια. Ποιοι λοιπόν το κάνουν; Στο Μαξίμου θεωρούν ότι πίσω από τη διακίνηση τέτοιων σεναρίων είναι:

  • Εμμονικοί αντιμητσοτακικοί –ακόμη και εντός ΝΔ- οι οποίοι βρίσκουν πρόσκαιρη στέγη –όσο διαφωνούν- σε φιλοΣΥΡΙΖΑικα ΜΜΕ, ηλεκτρονικά και έντυπα.
  • Δημοσιογραφικοί μηχανισμοί που αναζητούν ρόλους (είτε εντός κυβέρνησης είτε σε άλλα κόμματα).
  • Πολιτικοί αντίπαλοι του Πρωθυπουργού που δεν έχουν πρόσβαση στον ίδιον ή το περιβάλλον του και επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν τις σκέψεις τους
  • Άστεγοι πολιτικά που αναζητούν πολιτική στέγη ενόψει διπλών εκλογών

Τα προβλήματα μπροστά

Όμως αυτά όλα, στην παρούσα φάση μοιάζουν με ευχάριστα πολιτικά αναγνώσματα για τον Πρωθυπουργό, το οικονομικό επιτελείο και το στενό πρωθυπουργικό περιβάλλον. Το επόμενο δίμηνο, αρχής γενομένης από σήμερα με τη Σύνοδο Κορυφής, είναι πάρα πολύ κρίσιμο.

Η Σύνοδος που ξεκινάει θα δείξει την κατεύθυνση στην οποία θέλουν οι ηγέτες να πορευθούν. Ήδη το pagenews.gr έχει σημειώσει ότι ο δρόμος θα είναι μακρύς, γεμάτος περιπέτειες και αβεβαιότητες. Η δε Ιθάκη…είναι μακριά, πολύ μακριά ακόμη!

Παράλληλα, με τις κινήσεις στο ευρωπαϊκό πεδίο, η ελληνική κυβέρνηση είναι σταθερά προσηλωμένη στα κρίσιμα οικονομικά ορόσημα, για τα οποία επίσης, έχετε ενημερωθεί από το pagenews.gr.

Tόσο οι Σύνοδοι Κορυφής, όσο και οι συναντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους ευρωπαίους ηγέτες, αλλά και η στρατηγική του οικονομικού επιτελείου, είναι τα βασικά θέματα που θα απασχολήσουν την Κυβέρνηση το επόμενο διάστημα.

Προσήλωση και στόχος

Γι αυτό σε πολλά στελέχη της Κυβέρνησης, φαντάζουν πλέον όχι σαν ταινίες επιστημονικής φαντασίας, αλλά σαν κωμικές σειρές, όλα όσα λέγονται και γράφονται για πρόωρες εκλογές.

Οι ταινίες επιστημονικής φαντασίας είναι καλές, όχι μόνο διότι βάζουν το μυαλό σου σε διαδικασία σκέψης, αλλά και γιατί το «μαγεύουν» με τα εφέ. Δηλαδή σε ξεγελάνε και σου αποσπούν την προσοχή. Όμως στην Κυβέρνηση απαιτείται προσήλωση στο στόχο, ο οποίος πλέον είναι ξεκάθαρος: η θωράκιση και ενίσχυση της Ελληνικής Οικονομίας. Το 2010 είναι μόλις 12 χρόνια πίσω. Και οι δεσμεύσεις που ανέλαβε η χώρα… ενενήντα χρόνια μπροστά! Δεν υπάρχουν περιθώρια…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments