Διεθνή

Μπάιντεν: «Ιερή δέσμευση» το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ – Ο Πούτιν δεν κατάφερε να διασπάσει τη Συμμαχία

Μπάιντεν: «Ιερή δέσμευση» το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ – Ο Πούτιν δεν κατάφερε να διασπάσει τη Συμμαχία

Πηγή Φωτογραφίας: Twitter/White House

Ο Αμερικανός πρόεδρος συναντήθηκε στη Βαρσοβία με υπουργούς της Ουκρανίας αλλά και με τον Πολωνό πρόεδρο, Αντρέι Ντούντα.

Την εκτίμηση ότι ο Ρώσος πρόεδρος αιφνιδιάστηκε από την ενωμένη αντίδραση των συμμάχων του ΝΑΤΟ, απέναντι στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, εξέφρασε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Μπάιντεν έκανε αυτές τις δηλώσεις από την πρωτεύουσα της Πολωνίας, τη Βαρσοβία, όπου συναντήθηκε με υπουργούς της Ουκρανίας αλλά και με τον Πολωνό πρόεδρο, Αντρέι Ντούντα.

«Είμαι πεπεισμένος ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν βασιζόνταν στο να μπορέσει να διαιρέσει το ΝΑΤΟ, να διαχωρίσει την ανατολική πτέρυγα από τη δυτική, να διασπάσει τις χώρες με βάση το παρελθόν τους», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και πρόσθεσε πως «δεν κατάφερε όμως να το κάνει -όλοι μείναμε ενωμένοι».

Κατά την επίσκεψή του στην Πολωνία, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε στον Πολωνό ομόλογό του, Αντρέι Ντούντα, ότι θεωρεί πως το ‘Αρθρο 5 του ΝΑΤΟ, το οποίο προβλέπει την συλλογική άμυνα για όλους τους συμμάχους, είναι μια «ιερή» δέσμευση.

«Θεωρούμε το ‘Αρθρο 5 μια ιερή υποχρέωση και να είστε βέβαιοι γι΄αυτό», είπε ο Μπάιντεν στη διάρκεια επίσκεψής του στη Βαρσοβία διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα την Πολωνία για τη στήριξη του ΝΑΤΟ εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε την Πολωνία που δέχτηκε πρόσφυγες από την Ουκρανία. «Αναγνωρίζουμε ότι η Πολωνία αναλαμβάνει μια σημαντική ευθύνη, αλλά δεν νομίζω ότι θα πρέπει να είναι μόνο η Πολωνία».

Ο Μπάιντεν, ο οποίος συναντήθηκε για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου με υψηλά ιστάμενους Ουκρανούς αξιωματούχους, είχε ανεπίσημη συνομιλία με τον επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας Ντμίτρο Κουλέμπα δίπλα στον οποίο κάθισε σε ένα μακρύ τραπέζι όπου κάθονταν επίσης ο Ουκρανός υπουργός Άμυνας Ολέξι Ρεσνίκοφ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν.

Η συνάντηση διεξήχθη σε μια αίθουσα του ξενοδοχείου της Βαρσοβίας, όπου διανυκτέρευσε ο Μπάιντεν και όπου είχαν τοποθετηθεί η ουκρανική και η αμερικανική σημαία.

Ο Μπάιντεν είχε συναντήσει τον Κουλέμπα στην Ουάσινγκτον στις 22 Φεβρουαρίου, δύο ημέρες πριν από τη ρωσική εισβολή.

Ο Μπλίνκεν είχε επίσης συναντήσει τον Κουλέμπα στην Πολωνία, στο ουκρανικό σύνορο, στις 5 Μαρτίου.

Κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Πολωνία ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα επισκεφθεί επίσης ένα κέντρο Ουκρανών προσφύγων και αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία για την Ουκρανία όπου, σε ένα μήνα πολέμου, χιλιάδες Ουκρανοί έχουν σκοτωθεί, ανάμεσά τους 135 παιδιά, σύμφωνα με το Κίεβο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments