Κόσμος

Γερμανία: Το SPD κέρδισε το CDU στο κρατίδιο Ζάαρλαντ μετά από 23 χρόνια

Γερμανία: Το SPD κέρδισε το CDU στο κρατίδιο Ζάαρλαντ μετά από 23 χρόνια

Πηγή Φωτογραφίας: tagesschau

Μέχρι σήμερα, στο κρατίδιο Ζάαρλαντ, κυβερνούσε μεγάλος συνασπισμός (CDU-SPD), με χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό, μετά όμως από τα σημερινά αποτελέσματα το τοπίο φαίνεται να αλλάζει σε ό,τι αφορά στον πρωθυπουργό

To Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) κέρδισε τις εκλογές στο Ζάαρλαντ, έπειτα από 23 χρόνια κυριαρχίας του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) στο κρατίδιο της Γερμανίας, καθώς τα exit polls παρουσιάζουν μεγάλη ενίσχυση.

Μέχρι σήμερα, στο κρατίδιο Ζάαρλαντ της Γερμανίας, κυβερνούσε μεγάλος συνασπισμός (CDU-SPD), με χριστιανοδημοκράτη πρωθυπουργό. Όμως, μετά το αποτέλεσμα των σημερινών εκλογών, το τοπίο φαίνεται να αλλάζει σε ό,τι αφορά τον πρωθυπουργό. Η υποψήφια του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Άνκε Ρέλινγκερ θα αναλάβει πρωθυπουργός, όμως ο συνασπισμός ενδέχεται να παραμείνει.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του πρώτου καναλιού της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, το SPD εξασφαλίζει το 43% των ψήφων, ενισχυόμενο κατά 13,4 μονάδες από τις προηγούμενες εκλογές, ενώ το CDU με τον πρωθυπουργό Τομπίας Χαν περιορίζεται στο 27,5%, χάνοντας 13,2 μονάδες από το 2017. Στην τρίτη θέση με 5,5% βρίσκονται η Εναλλακτική για τη Γερμανία (-0,7) και οι Πράσινοι (+1,5), ενώ ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι με 5% (+1,7).

Μάλιστα, ο νικητής των σημερινών εκλογών φαίνεται πως κρίνεται από τη μετακίνηση ψηφοφόρων, καθώς η Αριστερά, μετά την αποχώρηση – με καταγγελία για την ταυτότητα του κόμματος – του επικεφαλής της στο κρατίδιο και ιδρυτή του κόμματος, Όσκαρ Λαφοντέν, καταγράφει απώλειες 10 μονάδων και μένει στο 2,7%, σημαντικά κάτω από το μέτρο εισόδου στο τοπικό κοινοβούλιο.

Γράψτε το σχόλιο σας

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments