Διεθνή

Η.Π.Α και Ε.Ε μεγαλώνουν τον κατάλογο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Η.Π.Α και Ε.Ε μεγαλώνουν τον κατάλογο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Πηγή Φωτογραφίας: Wall Street Journal

"Η χρήση του εργαλείου ελέγχου των εξαγωγών, μας φέρνει σε μια θέση όπου μπορούμε να διακόψουμε την ρωσική αλυσίδα εφοδιασμού και να δεσμεύσουμε περιουσιακά στοιχεία που βοηθούν στην κατασκευή του ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού", δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των Η.Π.Α Ουάλι Αντεγέμο πριν από τις συναντήσεις του στις Βρυξέλες με ανώτερους αξιωματούχους της Ε.Ε

Ανοίγουν κι άλλο τη βεντάλια των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, Η.Π.Α και ΕΕ καθώς και σύμμαχοί τους σε μια προσπάθεια να  περιορίσουν ή και να μηδενίσουν πόρους που φθάνουν στη Μόσχα και διαδραματίζουν βασικό ρόλο στον πόλεμο στην Ουκρανία.

“Τα μέτρα θα στρέφονται κατά των ρωσικών αλυσίδων εφοδιασμού και οικονομικών τομέων που ενισχύσουν τη Ρωσία στον πόλεμο”. εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Ουάλι Αντεγέμο.

Μιλώντας στο Λονδίνο την Τρίτη κατά την έναρξη ενός ευρωπαϊκού ταξιδιού για τη διαβούλευση με τους συμμάχους σχετικά με τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ο Adeyemo είπε ότι στόχος είναι να υπονομευτεί «η ικανότητα του Κρεμλίνου να χειρίζεται την πολεμική του μηχανή».

«Εκτός από την επιβολή κυρώσεων σε εταιρείες και σε τομείς που επιτρέπουν τις κακοήθεις δραστηριότητες του Κρεμλίνου, σχεδιάζουμε επίσης να λάβουμε μέτρα για να διαταράξουμε τις κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού τους», είπε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από το think tank Chatham House.

Ο Adeyemo, όπως αναφέρεται και στο “Poilitico”, επισήμανε ότι “στόχος των ΗΠΑ είναι να συνδυάσουν τους ελέγχους των εξαγωγών “που θα δαγκώσουν τη Ρωσία με την πάροδο του χρόνου” και με οικονομικές κυρώσεις που θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα.

«Η Ρωσία δεν παράγει εσωτερικά πολλά από τα πράγματα που χρειάζονται για να φτιάξουν τον στρατιωτικό εξοπλισμό τους ή για να φτιάξουν πράγματα για την οικονομία τους», είπε και συνέχισε:

«Η χρήση του εργαλείου ελέγχου των εξαγωγών μας φέρνει σε μια θέση όπου μπορούμε να διακόψουμε αυτήν την αλυσίδα εφοδιασμού. Μας φέρνει σε ένα μέρος όπου μπορούμε επίσης να δεσμεύσουμε τα περιουσιακά στοιχεία, όχι μόνο των ρωσικών εταιρειών που βοηθούν στην κατασκευή του στρατιωτικού εξοπλισμού, αλλά και για να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία των εναλλακτικών προμηθευτών που ενδεχομένως χρησιμοποιούν».

“Αυτές οι κυρώσεις θα ληφθούν σε συντονισμό με τους «περισσότερους από 30 εταίρους και συμμάχους» που έχουν σχηματίσει έναν «συνασπισμό ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Αντεγέμο ο οποίος αναφέρθηκε και στην επισιτιστική ανασφάλεια:

“Το διεθνές σύστημα που επέτρεψε τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και της Λευκορωσίας χρειάζεται ενίσχυση. Οι κυβερνήσεις πρέπει να οριστικοποιήσουν την παγκόσμια συμφωνία ελάχιστου εταιρικού φόρου και να αντιμετωπίσουν την επισιτιστική ανασφάλεια που συνδέεται με τον διαταραγμένο εφοδιασμό από την Ουκρανία. Τα οικονομικά μέτρα κατά της Ρωσίας θα μπορούσαν να «αντιστραφούν» όταν οι σύμμαχοι καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η Ρωσία έχει αλλάξει συμπεριφορά”

Ο Αμερικανός υπουργός ταξιδεύει σήμερα (29/3) στις Βρυξέλλες, όπου πρόκειται να ανακοινώσει έναν «διάλογο για τις κυρώσεις» με ανώτερους αξιωματούχους της ΕΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments