Πολιτική

Μπακογιάννη: Χέρι – χέρι ο αναθεωρητισμός Πούτιν με του Ερντογάν

Μπακογιάννη: Χέρι – χέρι ο αναθεωρητισμός Πούτιν με του Ερντογάν
Μπακογιάννη: Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία, η κ. Μπακογιάννη υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα του πολέμου για τη Ρωσία δεν είναι τέτοια που να επιτρέπουν στον Πούτιν να πει στο λαό του ότι κέρδισε κάτι σημαντικό.

Η βουλευτής και πρώην Υπουργός της Νέας Δημοκρατίας ήταν προσκεκλημένη στην εκπομπή του ΣΚΑΙ «Σήμερα» και εξέφρασε ανοιχτά τις θέσεις της για τις πρόσφατες εξελίξεις και τα σχέδια του Ρώσου και του Τούρκου Προέδρου.

Σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ουκρανία και την Ρωσία, η κ. Μπακογιάννη υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα του πολέμου για τη Ρωσία δεν είναι τέτοια που να επιτρέπουν στον Πούτιν να πει στο λαό του ότι κέρδισε κάτι σημαντικό.

Εξήγησε επίσης πως η έκβαση των διαπραγματεύσεων δεν εξαρτάται από τον Ουκρανό Πρόεδρο αφού δεν βλέπει υπάρχει Πρόεδρος ή Πρωθυπουργός οποιασδήποτε χώρας που θα συμφωνούσε να δώσει εδαφικά μέρη από τη χώρα του και να τα δώσει σε άλλη χώρα.

«Φανταστείτε να μπαίνει κάποιος αύριο το πρωί στη Θράκη και διά της βίας να θέλει να πάρει τη Θράκη. Θα υπάρξει ποτέ Έλληνας που θα του πει ‘’πάρ’ την’’; Δεν υπάρχει περίπτωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κ. Μπακογιάννη υποστήριξε ακόμη ότι βραχυπρόθεσμα αναβαθμίζεται ο ρόλος της Τουρκίας, γιατί όλοι βολεύονται να υπάρχει ένας ενδιάμεσος που να μιλά και με τους δύο. Όμως, δεν θα ισχύει το ίδιο μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Εξήγησε ότι η Δύση σε αυτή τη φάση κάνει τα στραβά μάτια «μήπως και έχει (η Τουρκία) κάποιο αποτέλεσμα στην προσπάθειά της», αλλά μόλις τελειώσει ο πόλεμος, θα ξαναμπούνε τα χαρτιά στο τραπέζι και για την Άγκυρα τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά σκληρά, ιδιαίτερα από την αμερικανική Γερουσία και Κογκρέσο.

Η πρώην Υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε την τεράστια εξάρτηση της Τουρκίας από τη Ρωσία στα πυρηνικά, τα σιτηρά, το φυσικό αέριο, ενώ στην οικονομία το τελευταίο που αντέχει η Άγκυρα είναι να εφαρμόσει τις οποιεσδήποτε κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Κατά την κ. Μπακογιάννη, το ΝΑΤΟ στήριζε παραδοσιακά πάρα πολύ την Τουρκία γιατί έχει έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς, βρίσκεται στα σύνορα με τη Ρωσία, οπότε θεωρείται ένα πρώτο «ανάχωμα» και γι’ αυτό υπάρχουν και πυρηνικά στις βάσεις του Ιντσιρλίκ: «Γι’ αυτό δεν σας έχω πει ποτέ ότι είναι τελειωμένη υπόθεση η Τουρκία, ότι είναι στα αζήτητα… τέτοιες ψευδαισθήσεις δεν είχα ποτέ. Είναι μια δύναμη η Τουρκία για το ΝΑΤΟ».

Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα έχει αποφασίσει να παίξει ένα διπλό παιχνίδι ίσων αποστάσεων, με τάσεις φιλορωσικές και εξαρτήσεις φιλορωσικές. Ως παραδείγματα ανέφερε το πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας που δεν μπορεί να κατασκευαστεί χωρίς την Ρωσία, την εξάρτηση  στους S-400. Χαρακτήρισε, δε, ως «εντελώς εξωφρενικά» τα περί χορήγησης των τουρκικών S-400 στην Ουκρανία, καθώς «το τελευταίο κουμπί του λογισμικού το έχουν οι Ρώσοι».

Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε τη λύπη της για την απόφαση του ΚΚΕ να μην βρίσκεται στη Βουλή κατά την ομιλία του Ουκρανού Προέδρου, λέγοντας ότι «είναι κόντρα σε όλες τις αξίες μας να μην ακούσεις έναν άνθρωπο που είναι θύμα μιας βίαιης εισβολής και ενός πολέμου»

Η υπόθεση της Ουκρανίας μας αφορά ως Έλληνες, δεδομένου ότι ο αναθεωρητισμός και η αμφισβήτηση συνθηκών από τον Πούτιν είναι «τάλε κουάλε» με όσα έχει πει ο δικός μας γείτονας Ταγίπ Ερντογάν: «Μας αφορά, πώς να το πω πιο δυνατά…», είπε η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η Ντόρα Μπακογιάννη επεσήμανε επίσης πως υπάρχει ένα μέρος της ελληνικής κοινωνίας που είναι παραδοσιακά ρωσόφιλο και τώρα προσπαθεί να βρει δικαιολογίες: «Ο κ. Βελόπουλος το κάνει πάρα πολύ καθαρά. Είναι πιο καθαρό και πολύ πιο ενοχλητικό».

Η πρώην Υπουργός πρόσθεσε ότι «ο ρωσικός λαός ξέρει τι γίνεται», διευκρινίζοντας ότι ταυτόχρονα μαίνονται τρεις διαφορετικοί πόλεμοι: ο πόλεμος επικοινωνίας στον οποίο έχει κερδίσει στην Ουκρανία, ο πόλεμος του Internet γιατί πρώτη φορά βλέπουμε πόλεμο σε ζωντανή μετάδοση καθώς έχει γίνει ανταποκριτής ο κάθε Ουκρανός ή Ρώσος με ένα κινητό και ο γνωστός πόλεμος που βλέπουμε μπροστά στα μάτια μας. Αυτά είναι, σύμφωνα με την πολύπειρη πολιτικό, νέα δεδομένα που τα αλλάζουν όλα με τεράστια ταχύτητα και «θα πρέπει κι εμείς πρέπει κι εμείς να δούμε τα νέα στοιχεία».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments