Άποψη

Οι δημοσκοπήσεις, το καλάθι της νοικοκυράς και οι ύστατες προσπάθειες

Οι δημοσκοπήσεις, το καλάθι της νοικοκυράς και οι ύστατες προσπάθειες

Πηγή Φωτογραφίας: avgi

Ο Βαγγέλης Παπαδημητρίου γράφει στο pagenews για αναγκαίες παρεμβάσεις που θα έχουν ως στόχο το πάγωμα των αυξήσεων σε καταναλωτικά αγαθά, κυρίως σε αυτά που φθάνουν στο καθημερινό τραπέζι και που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, προκάλεσαν έντονες πολιτικές συζητήσεις. Αρχής  γενομένης των «κυβερνήσεων συνεργασίας» έως τις αναγκαίες παρεμβάσεις στην αγορά προκειμένου να σωθεί «οτιδήποτε αν σώζεται». Πολλοί, μάλιστα, πίσω από όλα αυτά διακρίνουν τη μείωση της ψαλίδας ανάμεσα στα δυο κόμματα, όπως καταγράφεται στις τελευταίες δημοσκοπήσεις…

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφορικά με τις πολιτικές εξελίξεις, ξεκαθάρισε πως οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν στο τέλος της τετραετίας. Προφανώς στην Ελλάδα, η συγκεκριμένη διευκρίνιση, απαιτείται να επαναλαμβάνεται από τους πρωθυπουργούς ανά τακτά χρονικά διαστήματα!…

Η απόφαση δεν ήρθε αβρόχοις ποσίν. Τις τελευταίες ημέρες και κυρίως μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τη Σύνοδο Κορυφής, υπήρξε μια μεγάλη κινητοποίηση της κυβέρνησης, με αποκλειστικό θέμα την ακρίβεια. Σε όλα τα επίπεδα. Από την ενέργεια, τη διατροφική αλυσίδα, την αισχροκέρδεια, μέχρι και τους παρόχους ενέργειας και τις εξελίξεις της επόμενης ημέρας. Οι συζητήσεις δεν προκλήθηκαν ξαφνικά. Οι πληροφορίες επιμένουν για μια γενικότερη πολιτική και οικονομική κινητοποίηση των επιτελείων, μετά και τη λήξη της αυτοσυγκράτησης των τιμών από πλευράς των μεγάλων super markets. Την ίδια στιγμή που τα υγρά καύσιμα είχαν λάβει ανεξέλεγκτη πορεία. Η μεγάλη διατροφική αλυσίδα έχει επηρεαστεί, με συνέπεια στο τραπέζι του καταναλωτή, τα προϊόντα να μειώνονται και να εμφανίζεται ένα νέο φαινόμενο μείωσης της αγοράς των βασικών προϊόντων. Μια νέα οικονομική κρίση. 

Ο κώδωνας του κινδύνου είχε ηχήσει στο Μέγαρο Μαξίμου. Θρυλείται πως ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε ζητήσει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής να επανεξεταστούν όλα τα δεδομένα. Κυρίως να μελετηθούν προτάσεις που θα δύνανται να παγώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τιμές βασικών προϊόντων, χωρίς, όμως, να προκληθεί ένα νέο δημοσιονομικό κενό. Εξάλλου οι όποιες νέες παρεμβάσεις είναι εκτός προϋπολογισμού…

Η παρέμβαση, όμως, του πρωθυπουργού για νέες εξαγγελίες που δύναται να πραγματοποιηθούν εντός του αμέσως, επόμενου, χρονικού διαστήματος,  κρίνονται, πλέον αναγκαίες. Οι εκτιμήσεις για τον επόμενο χρόνο, είναι απογοητευτικές. Ακόμη και ο πόλεμος να σταματούσε αύριο το πρωί, οι συνέπειες θα ήταν εκρηκτικές για την εθνική οικονομία και την ακρίβεια. Ο περιορισμός της θέρμανσης λόγω θέρους, δεν θα αποτελέσει ούτε μικρή ανάσα. Καθώς τη θέση του, θα λάβει το ψυκτικό μηχάνημα, οι μετακινήσεις με το ΙΧ αυτοκίνητο, οι τιμές της βενζίνης, δεν θα μειωθούν, όπως και των καταναλωτικών αγαθών. 

 Οι όποιες παρεμβάσεις πραγματοποιούνται, θα πρέπει να περνούν απευθείας στη τσέπη του εργαζόμενου και να μη χάνονται στην ευρύτερη φορολογική αλυσίδα. Αυτό στοχεύει, πλέον, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Ή τουλάχιστον αυτό επιδιώκει να προλάβει. Ο χρόνος στην οικονομία και στη πολιτική, μερικές φορές είναι αμείλικτος. 

Η προσπάθεια της κυβέρνησης, είναι να παρέμβει δυναμικά στη τιμή της αγοράς σε συγκεκριμένα  προϊόντα. Η καθολική παρέμβαση θεωρείται αδύνατη καθώς θα ήταν μια δυναμική κρατική εισβολή σε μια ελεύθερη οικονομία. Αν και υπάρχουν γνώμες και εντός κυβερνήσεως που επιθυμούν μια πιο δυναμική πρακτική. Οι αναγκαίες παρεμβάσεις, θα έχουν ως στόχο το πάγωμα των αυξήσεων σε καταναλωτικά αγαθά, και κυρίως σε αυτά που έχουν εμφανιστεί να αποτελούν το κύριο αγοραστικό ενδιαφέρον για το καθημερινό τραπέζι και που έχουν αυξηθεί κατακόρυφα. Ένα αναγκαίο μέτρο για να σωθεί έστω, μέρος της ευρύτερης κρίσης. 

 Σε όλα τα επίπεδα, οικονομικά, κοινωνικά, εργασιακά, πολιτικά…

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments