Οικονομία

Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο: Έπεσαν οι υπογραφές – Ξεπερνά τα 150 εκατομμύρια η επένδυση

Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο: Έπεσαν οι υπογραφές – Ξεπερνά τα 150 εκατομμύρια η επένδυση
Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο: Υπεγράφη σήμερα η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης για την ανάπτυξη Εμπορευματικού και Διαμετακομιστικού Κέντρου στο Θριάσιο.

Υπεγράφη σήμερα η τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης για την ανάπτυξη Εμπορευματικού και Διαμετακομιστικού Κέντρου στο Θριάσιο. Το πρώτο Logistics Park στην Ελλάδα, από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή και τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Στην υπογραφή ήταν παρόντες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), κ. Γρηγόρης Δ. Δημητριάδης, ο Υφυπουργός Υποδομών & Μεταφορών αρμόδιος για τις Μεταφορές, κ. Μιχάλης Παπαδόπουλος, καθώς και οι γενικοί γραμματείς Υποδομών κα. Μαρία-Έλλη Γεράρδη και Μεταφορών κ. Γιάννης Ξιφαράς.

Βάζουμε εμπρός την πραγματοποίηση ενός έργου στο οποίο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ  είχε δημιουργήσει τεράστια προβλήματα

«Από την πρώτη μέρα που ο Πρωθυπουργός μάς τίμησε αναθέτοντάς μας αυτό το Υπουργείο, οι συνεργάτες μου και εγώ, μεταξύ άλλων δεσμευτήκαμε για δύο πράγματα: Πρώτον, να δουλέψουμε συστηματικά για να ξεμπλοκάρουμε έργα που έχει ανάγκη ο τόπος, αλλά για πολλά χρόνια παρέμεναν κολλημένα σε σύνθετα προβλήματα. Και δεύτερον, όλα τα έργα που κάνουμε – παλιά που ξεμπλοκάραμε και νέα που ξεκινάμε – να αποτελούν κομμάτια ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, με συνολική φιλοσοφία και ξεκάθαρους στόχους για το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας», τόνισε ο κ. Καραμανλής.

«Αυτό ακριβώς κάνουμε σήμερα με την υπογραφή της σύμβασης για το Θριάσιο. Βάζουμε εμπρός την πραγματοποίηση ενός έργου στο οποίο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – έτσι όπως το δημοπράτησε και το συμβασιοποίησε – είχε δημιουργήσει τεράστια προβλήματα και καθυστερήσεις. Κινδυνεύσαμε ακόμα και με ματαίωσή του, όπως βέβαια και με βαρύτατα πρόστιμα. Και το σημαντικότερο; Το έργο αυτό υπηρετεί τον κεντρικό στρατηγικό μας στόχο, τον ρεαλιστικό σχεδιασμό για το μέλλον της πατρίδας μας και το νέο παραγωγικό της μοντέλο», σημείωσε.

Επισήμανε ότι: «Το Θριάσιο αποτελεί τον πιο κρίσιμο σταθμό για να κάνουμε την Ελλάδα κόμβο υποδομών της ευρύτερης περιοχής μας. Γιατί ωραία τα λόγια, αλλά πώς θα αναβαθμίσουμε τον στρατηγικό ρόλο της χώρας, αν δεν συνδέεται το μεγαλύτερο αεροδρόμιο με το μεγαλύτερο λιμάνι μας; Και αν δεν έχουμε ένα πραγματικά σύγχρονο εμπορευματικό κέντρο;» και πρόσθεσε: «Με το Θριάσιο, λοιπόν, επιτέλους κάνουμε το αποφασιστικό βήμα για να γίνει η Ελλάδα διεθνές hub στον τομέα των logistics».

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε επίσης ότι: «Παραλάβαμε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άλλο ένα έργο κολλημένο, προβληματικό και υπό αμφισβήτηση. Και καταφέρνουμε να το βάλουμε μπρος, με πολύ πιο συμφέροντες όρους για το Ελληνικό Δημόσιο. Ώστε να γίνει πραγματικότητα, για να αποτελέσει το αναγκαίο βήμα για την αναβάθμιση της χώρας μας σε κόμβο υποδομών και συνδυασμένων μεταφορών της ΝΑ Ευρώπης. Κι έτσι να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, αλλά και να τονωθεί ιδίως η ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Αττικής».

Τόνισε τέλος ότι: «Εξυπακούεται, βέβαια, ότι δεν σταματάμε εδώ, αλλά προχωράμε εντατικά και το νέο διαγωνισμό Σύμβασης Παραχώρησης για την ολοκλήρωση της κατασκευής του Εμπορευματικού Σιδηροδρομικού Σταθμού και Σταθμού Διαλογής (το λεγόμενο ΘΡΙΑΣΙΟ ΙΙ)».

Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα

«H ολοκλήρωση των διαδικασιών για την τροποποίηση της σύμβασης παραχώρησης για το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο (Θριάσιο Ι) σηματοδοτεί την εκκίνηση ενός έργου κομβικής σημασίας για την ενίσχυση της θέσης της χώρας στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, σε μία περίοδο αυξημένων προκλήσεων για τον κλάδο.

Το συγκεκριμένο έργο αφορά στη μελέτη και στην κατασκευή του πρώτου Logistics Park στην Ελλάδα και η συνολική επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ. Ενώ εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στη δημιουργία 3.000 έως 5.000 νέων θέσεων εργασίας.

Θέλω να ευχαριστήσω την ηγεσία και τα στελέχη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και όλους όσοι συμμετείχαν στις εντατικές διαπραγματεύσεις τόσο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού (DG Comp) όσο και με τον Παραχωρησιούχο, προκειμένου να διευθετηθεί μία σειρά δύσκολων εκκρεμοτήτων, ώστε στη συνέχεια να δοθεί η θετική γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου και να φθάσουμε στο σημερινό θετικό αποτέλεσμα.

Μεταξύ άλλων, με την τροποποίηση της σύμβασης, διπλασιάζεται το προβλεπόμενο αντάλλαγμα, ενώ αυξάνεται η ετήσια πληρωμή προς τη ΓΑΙΑΟΣΕ.

Με την εξέλιξη αυτή ένα έργο που είχε «παγώσει» για πάνω από τρία έτη μπαίνει ξανά στις “ράγες” της υλοποίησης. Συνεχίζουμε με μεθοδικότητα και αποφασιστικότητα, και παρά τις αντίξοες συνθήκες, την προσπάθεια βέλτιστης αξιοποίησης των υποδομών της χώρας με σκοπό την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας και της επενδυτικής ελκυστικότητας της Ελλάδας, τη δημιουργία πολλών και καλών θέσεων απασχόλησης και την επίτευξη βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης», ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments