Διεθνή

Πράσινη ταξινόμηση: «Όχι» δυο ευρωομάδων για φυσικό αέριο – πυρηνική ενέργεια

Πράσινη ταξινόμηση: «Όχι» δυο ευρωομάδων για φυσικό αέριο – πυρηνική ενέργεια

Πηγή Φωτογραφίας: ecfr.eu

Δύο ευρωομάδες μέχρι στιγμής απορρίπτουν μέρος της πρότασης για την πράσινη ταξινομία, που αφορά στο φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια

Σοβαρά προβλήματα υλοποίησης έχει το περίφημο σχέδιο πράσινης ταξινομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς τουλάχιστον δύο ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιβεβαίωσαν επισήμως πως θα απορρίψουν την πρόταση ένταξης φυσικού αερίου και πυρηνικής ενέργειας, επιβεβαιώνοντας όσους μιλούσαν εξαρχής για ένα σχέδιο που δύσκολα θα επικυρωθεί.

Ποιοι αντιδρούν

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters οι δύο ευρωομάδες των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών – Δημοκρατών επιβεβαίωσαν σήμερα, τελευταία ημέρα υποβολής ενστάσεων την απόφασή τους, ενώ δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν κι άλλοι.

Αναφορικά με τους Πράσινους, το κατηγορηματικό «όχι» της ευρωομάδας τους είχε επιβεβαιώσει ήδη από χθες ο Γερμανός ευρωβουλευτής Μίκαελ Μπλος, ο οποίος σε ανάρτηση του είχε ξεκαθαρίσει πως «η πυρηνική ενέργεια και το ορυκτό φυσικό αέριο δεν είναι βιώσιμα, είναι πολύ επικίνδυνα και σίγουρα όχι μια γέφυρα με την (σύγχρονη) τεχνολογία».

Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία μέχρι και τον Ιούλιο οπότε και αναμένεται η ψηφοφορία αναμένεται να γίνει μετ’ εμποδίων.

Για την απόρριψη των κανόνων απαιτείται η απόρριψη τους από τουλάχιστον τα μισά από τα 705 μέλη του Σώματος.

Ο αστάθμητος παράγοντας “πόλεμος”

Είναι χαρακτηριστικό πως, πριν περίπου δύο εβδομάδες, ομάδα 102 ευρωβουλευτών, εκ των πέντε βασικών ευρωομάδων,  υπέγραψαν επιστολή, η οποία απευθυνόταν προς την Κομιζιόν, ζητώντας να αποσύρει από τη λίστα πράσινης ταξινόμησης το φυσικό αέριο, με το επιχείρημα πως οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων σε σχέση με τη Ρωσία, κατέστησαν την πρόταση παρωχημένη.

Το σχέδιο θα μπορούσε επίσης να απορριφθεί αν το καταψηφίσουν τουλάχιστον 20 από τα 27 κράτη μέλη, ένα όριο που δύσκολα μπορεί να συγκεντρωθεί.

Η όλη συζήτηση εξάλλου έρχεται σε ένα διάστημα εξαιρετικά δύσκολο για τα ενεργειακά δεδομένα της Ευρώπης, λόγω του πολέμου και της πιθανής διαταραχής των ενεργειακών ροών από τη Ρωσία.

Έλλειψη κοινής γραμμής 

Χώρες όπως η Γαλλία πάτησαν πόδι προκειμένου να διασφαλίσουν ότι στη λίστα θα περιληφθεί η πυρηνική ενέργεια με το επιχείρημα πως δεν εκπέμπει αέρια του θερμοκηπίου, όμως είναι εύλογο πως δύσκολα μπορεί να θεωρηθεί ως ασφαλής λύση. Τα δε, ραδιενεργά απόβλητα μπορεί να είναι ακόμη πιο επικίνδυνα για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Αναφορικά με το φυσικό αέριο, η καύση του εκπέμπει πολύ λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα σε σχέση με τον λιγνίτη, οπότε πολλές ήταν οι χώρες που άσκησαν ισχυρές πιέσεις για να ενταχθεί στην βιώσιμη λίστα ως κίνητρο για να προχωρήσουν στην απολιγνιτοποίηση τους.

Ωστόσο παρά τις αμφισβητήσεις η κρίση με την Ρωσία έχει αναγάγει σε κορυφαίο ζήτημα την απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο με χρονικό ορίζοντας το 2027.

Με πληροφορίες από ΟΤ

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments