Κόσμος

Covid-19: Εμβόλιο με δύο πρωτεΐνες

Covid-19: Εμβόλιο με δύο πρωτεΐνες

Πηγή Φωτογραφίας: Business Insider

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ξεκίνησε την κυλιόμενη επισκόπηση του εμβολίου COVID-19 HIPRA που βασίζεται σε δυο πρωτεΐνες

Την κυλιόμενη επισκόπηση του εμβολίου COVID-19 HIPRA, γνωστό και ως PHH-1V ξεκίνησε η Eπιτροπή ανθρώπινων φαρμάκων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.

Το εμβόλιο με βάση την πρωτεΐνη αναπτύσσεται από την HIPRA Human Health SLU ως αναμνηστικό εμβόλιο για ενήλικες που έχουν ήδη εμβολιαστεί πλήρως με διαφορετικό εμβόλιο COVID-19.

Η απόφαση της επιτροπής να ξεκινήσει την κυλιόμενη επισκόπηση βασίζεται σε προκαταρκτικά αποτελέσματα εργαστηριακών μελετών (μη κλινικά δεδομένα) και κλινικών μελετών σε ενήλικες. Οι κλινικές μελέτες συνέκριναν την ανοσολογική απόκριση στο εμβόλιο, μετρούμενη με το επίπεδο αντισωμάτων κατά του SARS-CoV-2, με αυτή που παρατηρήθηκε με το εμβόλιο mRNA της Pfizer. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι η ανοσολογική απόκριση με το εμβόλιο COVID-19 HIPRA μπορεί να είναι αποτελεσματική κατά του SARS-CoV-2, συμπεριλαμβανομένων παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία όπως η Όμικρον.

Πώς δρα το εμβόλιο

Το εμβόλιο COVID-19 HIPRA λειτουργεί προετοιμάζοντας τον οργανισμό να αμυνθεί έναντι του COVID-19. Περιέχει δύο εκδοχές μέρους της ακίδας πρωτεΐνης που έχουν παραχθεί στο εργαστήριο: η μία έκδοση αντιστοιχεί σε μέρος της ακίδας πρωτεΐνης της παραλλαγής άλφα και η άλλη αντιστοιχεί σε εκείνη της παραλλαγής βήτα. Η ακίδα πρωτεΐνης βρίσκεται στην επιφάνεια του SARS-CoV-2 και χρησιμοποιείται από τον ιό για να εισέλθει στα κύτταρα του σώματος. Το εμβόλιο περιέχει επίσης ένα «ανοσοενισχυτικό», μια ουσία που βοηθά στην ενίσχυση των ανοσολογικών αποκρίσεων στο εμβόλιο.

Αναμνηστική δόση

Όταν σε ένα άτομο χορηγείται το εμβόλιο, το ανοσοποιητικό του σύστημα θα αναγνωρίσει τις δύο πρωτεΐνες του εμβολίου ως ξένες και θα παράγει φυσικές άμυνες – αντισώματα και Τ κύτταρα – εναντίον τους. Εάν, αργότερα, το εμβολιασμένο άτομο έρθει σε επαφή με τον SARS-CoV-2, το ανοσοποιητικό σύστημα θα αναγνωρίσει την ακίδα πρωτεΐνης στον ιό και θα είναι έτοιμο να του επιτεθεί. Τα αντισώματα και τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μπορούν να προστατεύσουν από την COVID-19 συνεργαζόμενα για να εξουδετερώσουν τον ιό, να αποτρέψουν την είσοδό του στα κύτταρα του σώματος και να καταστρέψουν τα μολυσμένα κύτταρα. Το εμβόλιο COVID1-19 HIPRA προορίζεται για χρήση ως αναμνηστικό εμβόλιο σε άτομα που έχουν λάβει πλήρη κύκλο αρχικού εμβολιασμού με εμβόλιο mRNA ή/και αδενοϊό COVID-19.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments