Διεθνή

ΕΕ: Μένουν “ανοιχτοί” οι λογαριασμοί της Frontex

ΕΕ: Μένουν “ανοιχτοί” οι λογαριασμοί της Frontex

Πηγή Φωτογραφίας: web24news

Η επιτροπή ελέγχου του προϋπολογισμού της ΕΕ «μπλόκαρε» εκ νέου την εκκαθάριση των λογαριασμών της Frontex για το 2020

Εκ νέου αναβολή στο “κλείσιμο” των λογαριασμών της υπηρεσίας συνοριακού ελέγχου της ΕΕ, Frontex, έδωσε η Επιτροπή Ελέγχου του Προϋπολογισμού, σε αντίθεση με τους περισσότερους για τους οποίους αποφάσισε την εκκαθάρισή τους.

Σε ψηφοφορία στη διαδικασία απαλλαγής, οι ευρωβουλευτές στην Επιτροπή με ψήφους 6 υπέρ, 23 κατά και 1 αποχή οδηγήθηκαν στην παραπάνω απόφαση.

Ανέφεραν, ως λόγους πίσω από την απόφαση, τη μη τήρηση των όρων που ορίζονται στην προηγούμενη έκθεση απαλλαγής του Κοινοβουλίου, καθώς και τα πορίσματα της υπηρεσίας για την καταπολέμηση της απάτης σχετικά με παρενόχληση, ανάρμοστη συμπεριφορά και απώθηση μεταναστών στις οποίες εμπλέκεται ο Οργανισμός.

Οι αναφερόμενες παραβιάσεις στην Ελλάδα δεν αντιμετωπίστηκαν και οι επιχειρήσεις στην Ουγγαρία συνεχίστηκαν ανεξάρτητα από την απόφαση του Δικαστηρίου ότι οι επιχειρήσεις επιστροφής προσφύγων στην Ουγγαρία το 2020 ήταν ασυμβίβαστες με το δίκαιο της ΕΕ, λένε.

Εγκρίθηκαν οι δαπάνες του 2020

Η ίδια επιτροπή ενέκρινε αντιθέτως με 18 ψήφους υπέρ, 12 κατά και καμία αποχή ενέκρινε τις δαπάνες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία διαχειρίζεται την πλειονότητα των γενικών δαπανών της ΕΕ, συνολικού ύψους 173,3 δισ. ευρώ το 2020.

Οι ευρωβουλευτές σημειώνουν ότι 12,9 δισεκατομμύρια ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεων υπό άμεση και έμμεση διαχείριση και 34,2 δισεκατομμύρια ευρώ σε δεσμεύσεις υπό επιμερισμένη διαχείριση είχαν προβλεφθεί για σκοπούς που σχετίζονται με την πανδημία COVID-19 κατά τη διάρκεια του 2020.

Λόγω των εξαιρετικών και επειγουσών περιστάσεων, οι κανόνες για την εκταμίευση κονδυλίων της ΕΕ προς τα κράτη μέλη χαλάρωσαν για την παροχή ρευστότητας και ευελιξίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας COVID-19. Αυτό αύξησε τον κίνδυνο αδιαφανών διαδικασιών, κακής χρήσης και απάτης, όπως οι ήδη καταγεγραμμένες εγκληματικές δραστηριότητες που επηρεάζουν την προμήθεια ορισμένου εξοπλισμού υγείας και ασφάλειας και πλαστών προσφορών εμβολίων. Σύστημα αναφοράς και παρακολούθησης 

Προέτρεψαν επίσης να χρησιμοποιηθεί ο κανονισμός περί όρων του κράτους δικαίου για να τερματιστούν οι «συνεχείς σοβαρές παραβιάσεις του κράτους δικαίου» που προκαλούν απώλειες στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Τέλος, επαναλαμβάνουν την έκκλησή τους για την καθιέρωση υποχρεωτικού ενιαίου διαλειτουργικού συστήματος αναφοράς και παρακολούθησης των δικαιούχων κονδυλίων από όλα τα προγράμματα της ΕΕ, ώστε να αποφευχθεί η κατάχρηση κεφαλαίων, η απάτη, οι συγκρούσεις συμφερόντων, η διπλή χρηματοδότηση και άλλα συστημικά προβλήματα.

Η επιτροπή έδωσε θετικές συστάσεις απαλλαγής για 33 άλλα όργανα και οργανισμούς της ΕΕ. Όλες οι αποφάσεις απαλλαγής πρέπει να υποστηριχθούν από την ολομέλεια του Κοινοβουλίου, ενώ η ψηφοφορία έχει προγραμματιστεί κατά τη σύνοδο 2-5 Μαΐου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments