Διεθνή

Είπαν “όχι” στο σχέδιο στην πράσινη ταξινόμηση για φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια

Είπαν “όχι” στο σχέδιο στην πράσινη ταξινόμηση για φυσικό αέριο και πυρηνική ενέργεια
Κίνδυνος να υπάρξει το σχέδιο της "πράσινης ταξινομίας", το οποίο είναι ένα από τα βασικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Κίνδυνος να υπάρξει το σχέδιο της “πράσινης ταξινομίας”, το οποίο είναι ένα από τα βασικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μιας και δύο ομάδες του κοινοβουλίου, που συμμετείχαν στη συνεδρίαση, πως θα υπάρξει απόρριψη των προτάσεων.

Μάλιστα αυτό που πρέπει να σημειωθεί είναι πως η πλειονότητα είχε χαμηλές προσδοκίες, μιας και άπαντες ανέφεραν χαρακτηριστικά πως δύσκολα το εν λόγω σχέδιο θα πέρναγε προς επικύρωση.

Οι πρώτοι που είχαν βάλει αρκετές ενστάσεις ήταν μέλη από την ομάδα των Πρασίνων και των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών εντοπίζονται στο σημείο που είχε, από την πρώτη στιγμή, διχάσει την κοινή γνώμη και τα κράτη μέλη: την ένταξη στη βιώσιμη πράσινη λίστα της Κομισιόν το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια.

Σοβαρές ενστάσεις 

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters οι δύο ευρωομάδες επιβεβαίωσαν σήμερα, οπότε λήγει και το χρονικό όριο, πως θα υποβάλουν ένσταση για την απόρριψη των κανόνων. Παράλληλα υπάρχουν πληροφορίες πως πιθανότατα έχουν ακολουθήσει και άλλες ομάδες.

Από την πλευρά τους, οι “Πράσινοι” είχαν εξ αρχής αντιρρήσεις και το κατηγορηματικό «όχι» της ευρωομάδας τους είχε επιβεβαιώσει ήδη από χθες ο Γερμανός ευρωβουλευτής Μίκαελ Μπλος, ο οποίος σε ανάρτηση του είχε ξεκαθαρίσει πως «η πυρηνική ενέργεια και το ορυκτό φυσικό αέριο δεν είναι βιώσιμα, είναι πολύ επικίνδυνα και σίγουρα όχι μια γέφυρα με την (σύγχρονη) τεχνολογία».

Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία που θα «τρέξει» στην Ευρωβουλή μέσα στις επόμενες εβδομάδες και μέχρι την ψηφοφορία που έχει οριστεί για τον Ιούλιο αναμένεται να κυλήσει μετ’ εμποδίων.

Για την απόρριψη των κανόνων απαιτείται η απόρριψη τους από τουλάχιστον τα μισά από τα 705 μέλη του Σώματος. Και το πρόβλημα είναι πως είναι ασαφής η θέση πολλών ευρωβουλευτών, τόσο σε συλλογικό επίπεδο όσο και σε ατομικό. Αν και είναι  βέβαιο πως και στο εσωτερικό των ευρωομάδων υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες.

Ο πόλεμος άλλαξε τα δεδομένα 

Είναι χαρακτηριστικό πως, πριν περίπου δύο εβδομάδες, ομάδα 102 ευρωβουλευτών υπέγραψαν επιστολή, η οποία απευθυνόταν προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην οποία ζητούσαν να αποσύρει από τη λίστα πράσινης ταξινόμησης το φυσικό αέριο, με το επιχείρημα πως οι εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων σε σχέση με τη Ρωσία, κατέστησαν την πρόταση παρωχημένη.

Το σημαντικό δε, ήταν πως οι συγκεκριμένοι 102 ευρωβουλευτές προέρχονταν και από τις πέντε βασικές ευρωομάδες, από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, από τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, από τους Πράσινους, από την Αριστερά και την κεντρώα Ανανεώστε την Ευρώπη (Renew Europe) επιβεβαιώνοντας την αδυναμία κοινής γραμμής στις ίδιες τις πολιτικές ομάδες του Σώματος.

Το σχέδιο θα μπορούσε επίσης να απορριφθεί αν το καταψηφίσουν τουλάχιστον 20 από τα 27 κράτη μέλη, ένα όριο που δύσκολα μπορεί να συγκεντρωθεί.

Η όλη συζήτηση εξάλλου έρχεται σε ένα διάστημα εξαιρετικά δύσκολο για τα ενεργειακά δεδομένα της Ευρώπης, λόγω του πολέμου και της πιθανής διαταραχής των ενεργειακών ροών από τη Ρωσία.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments