Διεθνή

Το Καζακστάν κινείται σε εντελώς αντίθετη ρότα από τη Ρωσία

Το Καζακστάν κινείται σε εντελώς αντίθετη ρότα από τη Ρωσία

Πηγή Φωτογραφίας: International Energy Agency, DW

Ο Μανώλης Σταυρουλάκης γράφει στο pagenews για το Καζακστάν που θέτει την πολιτική ανάπτυξη ως προϋπόθεση της οικονομικής ευημερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας του.

Το Καζακστάν, μια ιστορική χώρα της Κεντρικής Ασίας, στην αυλή της Ρωσίας, κινείται σε εντελώς αντίθετη ρότα από εκείνη που ακολουθεί η Ρωσική Συνομοσπονδία.

«Τηρούμε τις καλύτερες παγκόσμιες πρακτικές, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του Καζακστάν. Χωρίς πολιτικό εκσυγχρονισμό, δεν είναι δυνατή ούτε η αποτελεσματική οικονομική ανάπτυξη, ούτε η οικοδόμηση μιας κοινωνίας πολιτών, ούτε η διατήρηση της κυριαρχίας και της ανεξαρτησίας μας. Η επιτυχία όλων των ανεπτυγμένων χωρών βασίζεται στην πολιτική χωρίς αποκλεισμούς ως τον πρόδρομο μιας οικονομίας και κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς», δηλώνει ο  Yerkin Tukumov, Διευθυντής του Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών του Καζακστάν, οποίος μίλησε για τις κεντρικές  ιδέες του φιλελεύθερου Προέδρου της Χώρας Κασίμ – Τζομάρτ Τοκάγιεφ.

Ο επικεφαλής του ερευνητικού Ινστιτούτου περιέγραψε την κύρια αρχή στην ομιλία του. Οι πολιτικές μεταρρυθμίσεις αποτελούν τη βάση για οικονομικούς και κοινωνικούς μετασχηματισμούς. Έχει αποδειχθεί παγκοσμίως. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι η Βιομηχανική Επανάσταση, η οποία έλαβε χώρα στα μέσα του 18ου αιώνα και δρομολόγησε θεμελιώδεις αλλαγές τόσο στην Αγγλία όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο, κατέστη δυνατή χάρη σε πολιτικούς μετασχηματισμούς. Γιατί ανακαλύφθηκαν οι ηλεκτρικοί αργαλειοί και ένας ατμολέβητας στην Αγγλία; Πριν από την εμφάνιση του κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα, δημιουργήθηκε στην αγγλική κοινωνία μια ατμόσφαιρα ελευθερίας και επιχειρηματικότητας, καθώς επίσης και μια κουλτούρα ιδιωτικής επιχειρηματικότητας.

Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις όχι αύριο, όχι σε ένα χρόνο, αλλά σήμερα, τώρα. Διαφορετικά, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να αντιμετωπίσουμε σοβαρά προβλήματα δυσαναλογίας και ανισότητας στην κοινωνικοοικονομική ανάπτυξη και τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της κατάστασης στη χώρα.

Ο Πρόεδρος του Καζακστάν ήταν συνεπής στις πολιτικές του δεσμεύσεις από την αρχή της προεδρίας του. Το πρόγραμμα των πολιτικών μεταρρυθμίσεων αποτελεί συνέχεια της έννοιας του κράτους, όπως την αντιλαμβάνεται, και των τεσσάρων πακέτων πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών μετασχηματισμών. Αυτή η πορεία για συνέπεια και διαδοχή πρόκειται να συνεχιστεί και στο μέλλον.

Ως προς αυτό που ονομάζεται «συμπερίληψη», ο Πρόεδρος παρέμεινε πιστός στις αρχές του, πραγματοποιώντας, παράλληλα, ένα σημαντικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και λαμβάνοντας υπ’ όψη κάθε ψήφο, κάθε γνώμη και κάθε πρόταση. Οι ανοιχτές, εποικοδομητικές συζητήσεις πρέπει να αναβιώσουν στο Καζακστάν, λαμβάνοντας υπόψη τις μακραίωνες παραδόσεις περί δημοκρατίας στην περιοχή.

Η άλλη όψη της συμπερίληψης είναι ότι δεν είναι δυνατές μεταρρυθμίσεις χωρίς τη συμμετοχή κάθε ατόμου, χωρίς τη συμμετοχή ολόκληρης της κοινωνίας των πολιτών. Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε την ευθύνη μας και να κάνουμε το σωστό. Το βασικό ζητούμενο είναι να μην φοβόμαστε να αναλάβουμε την ευθύνη και να δημιουργήσουμε κάτι νέο και θετικό για τον εαυτό μας χωριστά και τη χώρα συνολικά.

«Μάθετε νέα πράγματα, ανοίξτε νέες επιχειρήσεις, κάντε επιστημονικές ανακαλύψεις, ψηφίστε για να εκλέξετε ή να εκλεγείτε. Διαφορετικά, όπως είπε ο Λέων Τολστόι, «όλοι σκέφτονται να αλλάξουν τον κόσμο, αλλά κανείς δεν σκέφτεται να αλλάξει τον εαυτό του», κατέληξε ο επικεφαλής του κορυφαίου ερευνητικού ινστιτούτου της Χώρας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments