Διεθνή

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για μακροπρόθεσμη ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας μετά τη ρωσική εισβολή

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για μακροπρόθεσμη ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας μετά τη ρωσική εισβολή

Πηγή Φωτογραφίας: CNN

Ο ανώτατος στρατηγός των ΗΠΑ είπε ότι οι αμερικανικές βάσεις στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ θα λειτουργούσαν αποτρεπτικά για τη Μόσχα

Ο ανώτατος στρατηγός των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα ενέκρινε τη δημιουργία μόνιμων αμερικανικών βάσεων στην Ανατολική Ευρώπη ως απάντηση στην επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, λέγοντας ότι οι αμερικανικές βάσεις στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ θα λειτουργούσαν αποτρεπτικά για τη Μόσχα.

Τα σχόλια του Προέδρου των Κοινών Αρχηγών, Στρατηγού Mark Mille, ήταν η πιο δημόσια ένδειξη μέχρι σήμερα για το πώς η κυβέρνηση Μπάιντεν θα μπορούσε να αλλάξει θεμελιωδώς την παρουσία ασφαλείας των ΗΠΑ στην Ανατολική Ευρώπη, προκειμένου να καθησυχάσει τους νευρικούς συμμάχους του ΝΑΤΟ μετά την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αλλά η σύσταση του Milley, σύμφωνα με το CNN, ήρθε με μια ανατροπή: είπε ότι δεν πίστευε ότι οι ΗΠΑ έπρεπε να τοποθετήσουν μόνιμα στρατεύματα σε αυτές τις βάσεις για να δημιουργήσουν ένα αποτελεσματικό αποτρεπτικό μέσο.

«Πιστεύω ότι πολλοί από τους Ευρωπαίους συμμάχους μας, ειδικά εκείνοι όπως στη Βαλτική, την Πολωνία ή τη Ρουμανία ή αλλού, είναι πολύ, πολύ πρόθυμοι να δημιουργήσουν μόνιμες βάσεις», είπε o Milley στους νομοθέτες κατά τη διάρκεια της κατάθεσης στο Κογκρέσο. “Θα τα κατασκευάσουν, θα πληρώσουν για αυτά, κ.λπ., για να περάσουμε εκ περιτροπής. Έτσι θα έχετε το αποτέλεσμα της μόνιμης παρουσίας δυνάμεων, αλλά οι πραγματικοί μεμονωμένοι στρατιώτες, ναύτες, αεροπόροι ή πεζοναύτες είναι δεν στάθμευε μόνιμα εκεί για 2-3 χρόνια».

Κορυφαίος στρατηγός των ΗΠΑ: Αυξάνεται η πιθανότητα για «σημαντική διεθνή σύγκρουση»

Η αξιολόγηση της Milley αντανακλά την ισορροπία που στοχεύει να επιτύχει η κυβέρνηση Μπάιντεν καθώς εργάζεται στο πλαίσιο της συμμαχίας του ΝΑΤΟ για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας — ενώ παράλληλα επικεντρώνεται στην απειλή που θέτει η Κίνα στον Ειρηνικό.

Η πρόταση προϋπολογισμού 773 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Πενταγώνου που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα δείχνει πώς ο αμερικανικός στρατός εξακολουθεί να βλέπει την Κίνα ως την κύρια στρατηγική πρόκληση του. Ενώ ο προϋπολογισμός είχε προετοιμαστεί σε μεγάλο βαθμό πριν από τη ρωσική εισβολή, η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Κάθλιν Χικς δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ο προϋπολογισμός «δίνει προτεραιότητα στην Κίνα ως πρόκληση ρυθμού», ενώ αναγνωρίζει την «οξεία απειλή που θέτει η Ρωσία».

Οι δύο χώρες αποτελούν διαφορετικές απειλές: H οικονομία της Κίνας είναι σημαντικά μεγαλύτερη από τη Ρωσία, με οικονομική ισχύ να αμφισβητεί άμεσα τις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και δεν είναι ακόμη σαφές πόσο πρόθυμο θα ήταν το Πεκίνο να χρησιμοποιήσει τον ταχέως αναπτυσσόμενο στρατό του σε σύγκρουση με άλλη μεγάλη χώρα. Η Ρωσία, ωστόσο, έχει δείξει προθυμία να χρησιμοποιήσει τον στρατό της για να επιτύχει τους στόχους της, η πλήρους κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία έρχεται μετά από προηγούμενες στρατιωτικές εισβολές τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Γεωργία.

“Βρισκόμαστε στη μέση μιας αλλαγής από δύο δεκαετίες αντιεξέγερσης σε ανταγωνισμό σχεδόν ομοτίμων. Η σκέψη ήταν ότι ο μόνος μεγάλος ανταγωνισμός θα ήταν η Κίνα, αλλά τώρα εξετάζουμε δύο βασικούς ανταγωνιστές”, δήλωσε ο πρόεδρος των Ενόπλων Υπηρεσιών της Γερουσίας Τζακ Ο’ Ριντ, δημοκράτης του Ρόουντ Άιλαντ, είπε στο CNN.

Είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν οι δεκάδες χιλιάδες νέες δυνάμεις των ΗΠΑ που έχουν αναπτυχθεί στην Ευρώπη τους τελευταίους δύο μήνες σηματοδοτούν την αρχή μιας μόνιμης διευρυμένης παρουσίας των ΗΠΑ στην ανατολική πλευρά του ΝΑΤΟ για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν μελλοντική ρωσική επίθεση ή εάν η τρέχουσα Η εστίαση στην Ευρώπη θα υποχωρήσει όταν τελειώσει ο πόλεμος, επιστρέφοντας την κύρια προσοχή του αμερικανικού στρατού στον Ειρηνικό.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments