Οικονομία Άποψη

Σκρέκας: Την επόμενη εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για απλοποίηση της αδειοδότησης έργων ΑΠΕ

Σκρέκας: Την επόμενη εβδομάδα σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για απλοποίηση της αδειοδότησης έργων ΑΠΕ
Σκρέκας: Μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σημείωσε ότι όσον αφορά την απολιγνιτοποίηση ξεκίνησε για νομοτελειακούς λόγους

«Οφείλουμε στους Έλληνες πολίτες και τις επόμενες γενιές να δούμε τι κρύβει το υπέδαφος και εάν υπάρχουν αξιοποιήσιμα κοιτάσματα», δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.  Μιλώντας στο 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών σημείωσε ότι όσον αφορά την απολιγνιτοποίηση ξεκίνησε για νομοτελειακούς λόγους εδώ και μία δεκαετία και πρόσθεσε ότι εάν δεν υπήρχε η ενεργειακή κρίση, οι λιγνιτικές μονάδες δεν θα μπορούσαν να μπουν στο σύστημα γιατί θα ήταν πολύ ακριβές.

Για τη ΔΕΗ

Επεσήμανε επίσης ότι «η ΔΕΗ, που είναι εισηγμένη εταιρεία και ελέγχεται από ορκωτούς ελεγκτές ανακοίνωσε ζημιές το 2021» και πρόσθεσε ότι «όποιο περιθώριο κέρδους είχε το επέστρεψε στην κοινωνία». Ο κ. Σκρέκας ξεκαθάρισε: «Για όσο καιρό διαρκεί η ενεργειακή κρίση θα στηρίζουμε την κοινωνία» και πρόσθεσε ότι «τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να αντέξουν κάτω από το βάρος των εκρηκτικών αυξήσεων». «Η Ευρώπη θα πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα», τόνισε ο κ. Σκρέκας προσθέτοντας ότι «οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, εφόσον συνεχιστεί, θα ξεπεράσουν εκείνες της πανδημίας».

Για την επάρκεια σε φυσικό αέριο

Μιλώντας για την επάρκεια εφοδιασμού σε φυσικό αέριο ο ΥΠΕΝ ανέφερε ότι εξετάζουμε όλα τα σενάρια, ακόμα και τα πιο δυσμενή, για τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας. Όπως είπε: «Η Ελλάδα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αναφορικά με την εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο» και επεσήμανε ότι «έχουμε τη δυνατότητα να απεξαρτηθούμε από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία, με την αναβάθμιση της Ρεβυθούσας και την ολοκλήρωση των έργων FSRU στην Κόρινθο και την Αλεξανδρούπολη».

Όπως δήλωσε: «Τα έργα για την προσθήκη μίας επιπλέον πλωτής μονάδας αποθήκευσης στη Ρεβυθούσα μπορούν να ολοκληρωθούν μέσα σε 6 με 10 εβδομάδες», και πρόσθεσε ότι: «η Ελλάδα μπορεί να γίνει πύλη εισόδου LNG για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη».

Για τις ΑΠΕ

Όσον αφορά τη διείσδυση σε ΑΠΕ ανέφερε: «Από 400 – 500 MW που συνδέονταν κάθε χρόνο την περίοδο 2015-2019, το 2021 συνδέθηκαν νέα έργα 1.000 MW και φέτος εκτιμούμε ότι θα ξεπεράσουν τα 2.000 MW, όταν ο αντίστοιχος ρυθμός στη Γερμανία είναι 1.400 MW ετησίως», επισημαίνοντας ότι: «εάν τώρα είχαμε 2 έως 3 GW περισσότερες ΑΠΕ οι τιμές θα ήταν χαμηλότερες».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments