Διεθνή

Ανησυχία προκαλεί η απόφαση της Κίνας να διορίσει σκληροπυρηνικό διοικητή στο Χονγκ Κονγκ

Ανησυχία προκαλεί η απόφαση της Κίνας να διορίσει σκληροπυρηνικό διοικητή στο Χονγκ Κονγκ

Πηγή Φωτογραφίας: Asia Sentinel - Government Information Centre

Είναι απόστρατος αστυνομικός και διακρίθηκε για την αφοσίωσή του στην κομματική γραμμή του Πεκίνου.

Ανησυχία προκαλεί η απόφαση της Κίνας να διορίσει τον απόστρατο αξιωματικό της αστυνομίας και εκφραστή της σκληρής κομματικής γραμμής ως επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ.

Ο Τζον Λι αναμένεται να εκλεγεί στις εκλογές-παρωδία του ερχόμενου μήνα, στις οποίες κατεβαίνει χωρίς αντίπαλο. Αναλυτές εκτιμούν ότι η επιλογή του Λι, ο οποίος ανέλαβε την πάταξη του κινήματος υπέρ της δημοκρατίας το 2019, δείχνει ότι το Πεκίνο θα εστιάσει στην εθνική ασφάλεια ως προτεραιότητα της πολιτικής του απέναντι στο Χονγκ Κονγκ.

Το προφίλ του

Ο 64χρονος Λι πέρασε όλη την καριέρα του στις δυνάμεις ασφαλείας, ενώ διαθέτει πτυχίο μάστερ από πανεπιστήμιο της Αυστραλίας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του Λι ως υπαρχηγού της παραιτηθείσας διοικητού του Χονγκ Κονγκ, Κάρι Λαμ, ο εν αναμονή επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης επέβαλε με σιδηρά πυγμή τον αμφιλεγόμενο νόμο εθνικής ασφάλειας, ο οποίος προβλέπει την παραπομπή κατοίκων του Χονγκ Κονγκ για να δικαστούν στην ηπειρωτική Κίνα. Ο Λι –όπως και η Λαμ– ήταν μεταξύ των πρώτων στελεχών της κινεζικής κυβέρνησης, εναντίον των οποίων η Ουάσιγκτον επέβαλε κυρώσεις για την κατάπνιξη του κινήματος υπέρ των δημοκρατικών ελευθεριών.

Η κατά γράμμα τήρηση του νόμου εθνικής ασφάλειας, εκτιμούν παρατηρητές της κινεζικής πολιτικής σκηνής, έδωσε την ευκαιρία στον Λι να αποδείξει την αφοσίωσή του στο Πεκίνο, ξεπερνώντας σε διάθεση υποταγής ακόμη και την προκάτοχό του, Κάρι Λαμ. Οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ δεν έχουν λόγο για τη σύνθεση της τοπικής κυβέρνησης μετά την επανένωση της πρώην βρετανικής αποικίας με την Κίνα το 1997. Ο θώκος του «διοικητή» αποδίδεται σε έμπιστο πρόσωπο του Πεκίνου από ολιγομελή επιτροπή, διορισμένη από το κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments