Οικονομία

ΟΑΕΔ σπίτια: Πως θα δοθούν σε νέους εργαζόμενους και άνεργους

ΟΑΕΔ σπίτια: Πως θα δοθούν σε νέους εργαζόμενους και άνεργους
ΟΑΕΔ σπίτια: Τα μέτρα παρουσίασε, από το Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης.

Σε εφαρμογή θέτει το υπουργείο εργασίας και ο ΟΑΕΔ ανέγερση κατοικιών, μέχρι ανακαινίσεις υπαρχόντων κτιρίων για νέα ζευγάρια χαμηλόμισθων εργαζομένων, για την αντιμετώπιση στης στεγαστικής κρίσης σε νέους εργαζόμενους και ανέργους.

Τα μέτρα παρουσίασε, από το Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κωστής Χατζηδάκης. «Το όραμα μας δεν μπορεί να είναι μόνο η συνέχιση της πολιτικής για τις εργατικές κατοικίες. Μελετούμε πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών κρατών για να εφαρμόσουμε καινούρια στεγαστική πολιτική πολυεπίπεδη», εξήγησε ο κ. Χατζηδάκης.

Οι 6 μέθοδοι της νέας στεγαστικής πολιτικής

Στο νέο πακέτο στεγαστικής πολιτικής ο ΟΑΕΔ θα μπορεί:

  • να εκμισθώνει οικόπεδά του για ανάπτυξη κατοικιών μέσω προγραμμάτων ΣΔΙΤ με ιδιώτες
  • να αγοράζει κατάλληλα οικόπεδα εντός των οποίων θα αναπτύσσονται ακίνητα
  • να παραχωρεί σπίτια σε ανέργους ή και νέους με χαμηλό ενοίκιο, ώστε σε μερικά χρόνια με συγκεκριμένες προϋποθέσεις το σπίτι να περνά στον ενοικιαστή με την μέθοδο «rent to own» ή και
  • να προχωρά σε επιδότηση ενοικίου ή και
  • να προχωρά σε επιδότηση επιτοκίου στεγαστικού δανείου ή και
  • να επιδοτεί την αγορά πρώτης κατοικίας και
  • να ανακαινίζει υπάρχοντα κτίρια ώστε αυτά να διατεθούν στη συνέχεια σε εργαζομένους

Χατζηδάκης: Οι νέοι στο επίκεντρο της στεγαστικής πολιτικής μας

Οι ρυθμίσεις, που περιλαμβάνει, θα επιτρέψουν στη ΔΥΠΑ να αξιοποιήσει αποθεματικό, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, για να στηρίξει το εργατικό δυναμικό της χώρας με νέα εργαλεία, πέρα από αυτά που ήδη χρησιμοποιούνται.

«Μιλώ για παραχώρηση ακινήτων με χαμηλό ενοίκιο, το οποίο ο εργαζόμενος θα μπορεί σε κάποια χρόνια να αγοράσει, επιδότηση ενοικίου, επιδότηση επιτοκίου και άλλες δράσεις. Πρόκειται για μια ακόμα πτυχή της κοινωνικής πολιτικής στην πράξη που εφαρμόζει το υπουργείο Εργασίας» επισημαίνει ο κ. Χατζηδάκης.

Από εκεί και πέρα, όπως σημειώνει, «το νομοσχέδιο “Δουλειές ξανά” προσανατολίζει τον ΟΑΕΔ στην κάλυψη των σημερινών αναγκών της αγοράς εργασίας. Ενισχύει τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης με καινοτομίες, όπως το επίδομα εργασίας, που θεσπίζεται για πρώτη φορά. Προσανατολίζει τις παροχές και τα ωφελήματα του ΟΑΕΔ στους πραγματικά ανέργους, ξεχωρίζοντάς τους από τους κατ’ επάγγελμα ανέργους και θέτει τις προϋποθέσεις, ώστε η κατάρτιση να είναι πιο αξιόπιστη διαδικασία για τους παρόχους και να προσφέρει ουσιαστικά εφόδια σε ανέργους και εργαζόμενους».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments