Ειδήσεις

Oxfam: Ακραία φτώχεια απειλεί 250 εκατομμύρια ανθρώπους – Επιβίωση με 1,75 ευρώ την ημέρα

Oxfam: Ακραία φτώχεια απειλεί 250 εκατομμύρια ανθρώπους – Επιβίωση με 1,75 ευρώ την ημέρα

Πηγή Φωτογραφίας: Jehovah’s Witnesses/cbc/mof

860 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να ζουν σε ακραία φτώχεια - με λιγότερο από 1,75 ευρώ την ημέρα - μέχρι το τέλος αυτού του έτους

Περισσότεροι από 250 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο μπορεί να βυθιστούν στην ακραία φτώχεια φέτος, προειδοποιεί η Oxfam.

Στην έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης καταπολέμησης της φτώχειας, που δημοσιεύτηκε ενόψει των εαρινών συνεδριάσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας και του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, δείχνει ότι 860 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να ζουν σε ακραία φτώχεια – με λιγότερο από 1,90 δολάρια ή 1,75 ευρώ την ημέρα – μέχρι το τέλος αυτού του έτους.

Αυτό αντικατοπτρίζεται στην παγκόσμια πείνα. : ο αριθμός των υποσιτισμένων θα μπορούσε να φτάσει τα 827 εκατομμύρια το 2022.

Η Παγκόσμια Τράπεζα είχε προβλέψει ότι ο COVID-19 και η επιδείνωση της ανισότητας θα προσθέσουν 198 εκατομμύρια ακραία φτωχούς κατά τη διάρκεια του 2022, αντιστρέφοντας την πρόοδο δύο δεκαετιών.

Οι τρεις λόγοι

Παγκόσμια αύξηση τιμών

«Η αύξηση των παγκόσμιων τιμών στα είδη διατροφής από μόνη της θα βυθίσει 65 εκατομμύρια ανθρώπους» σε μια τέτοια ένδεια, οι οποίοι θα προστεθούν στους 198 εκατομμύρια ανθρώπους που επλήγησαν από την πανδημία και τις αυξανόμενες ανισότητες, —που ισοδυναμεί με τους πληθυσμούς του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Γερμανίας και η Ισπανία μαζί, διευκρινίζει η Oxfam.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία είναι αντίστοιχα πρώτος και πέμπτος εξαγωγείς σιταριού παγκοσμίως, η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων ανήλθαν τον Μάρτιο στα υψηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ.

Ανισότητες

«Πολλαπλές παγκόσμιες κρίσεις προκαλούν την εξαθλίωση για εκατομμύρια ανθρώπους» και απαιτείται «δυναμική απάντηση», δηλώνει η Κέιτι Σακραμπόρτι, υπεύθυνη της Oxfam, που ζητεί να γίνει ακύρωση του χρέους για τις χώρες χαμηλού εισοδήματος και φορολόγηση των πλουσιοτέρων.

Οι κυβερνήσεις συνολικά «απέτυχαν να αυξήσουν τους φόρους για τους πλουσιότερους», ενώ «η περιουσία των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε περαιτέρω μετά την έναρξη της πανδημίας της Covid-19 σε σχέση με τα 14 προηγούμενα χρόνια», δηλώνει η Oxfam.

Σύμφωνα με την έκθεση, σειρά κυβερνήσεων πρόκειται να αθετήσουν την πληρωμή του χρέους τους και αναγκάζονται να μειώσουν τις δημόσιες δαπάνες για να πληρώσουν τους πιστωτές τους και να εισάγουν τρόφιμα και καύσιμα.

Οι φτωχότερες χώρες του πλανήτη πρέπει συνεπώς να πληρώσουν 43 δισεκατομμύρια δολάρια για αποπληρωμή του χρέους φέτος, ποσό που θα αρκεί σύμφωνα με τη ΜΚΟ για την κάλυψη του κόστους των εισαγωγών τροφίμων τους.

«Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν ήδη από μεγάλη πείνα στην ανατολική και τη δυτική Αφρική, την Υεμένη και τη Συρία», προσθέτει η Σακραμπόρτι. «Ο αριθμός των ανθρώπων που υποσιτίζονται μπορεί να φθάσει τα 827 εκατομμύρια φέτος».

«Η αύξηση των τιμών των τροφίμων αντιπροσωπεύει το 17% των δαπανών κατανάλωσης στις πλούσιες χώρες, αλλά έως το 40% στην υποσαχάρεια Αφρική», υπενθυμίζει η Oxfam. Ωστόσο «ακόμη και στις πλούσιες οικονομίες, ο πληθωρισμός ενισχύει τις ανισότητες».

Αυτοί που έχουν μια εργασία, δεν είναι αλώβητοι, σύμφωνα με την έκθεση, που σημειώνει ότι η αγοραστική δύναμη συνέχισε να είναι στάσιμη, και μάλιστα κατέγραψε πτώση, για τους περισσότερους εργαζόμενους στον πλανήτη, η Covid-19 αύξησε επίσης τις ανισότητες των εισοδημάτων μεταξύ των φύλων.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments